Simona Ionescu / Redactor Șef

Trucuri pentru cea mai bună ciorbă rădăuțeană. Rețeta tradițională a ajuns pe locul 12 în topul celor mai bune preparate din lume

Trucuri pentru cea mai bună ciorbă rădăuțeană. Rețeta tradițională a ajuns pe locul 12 în topul celor mai bune preparate din lume
A apărut pentru prima dată în anul 1979 în restaurantul Nordic din Rădăuți și de atunci e cunoscută în întreaga lume. Mama acestui minunat preparat este maistrul culinar Cornelia Dumitrescu.

Inițial, pentru ciorba rădăuțeană Cornelia Dumitrescu a folosit carne de curcan și nici nu se oprise la această denumire. Apoi, fiindcă ea și soțul creșteau în curte păsări și exista surplus de carne, gospodina a început să folosească tacâmurile de pui. A rezultat un surplus de piept de pui. Iar într-o zi, soțul i-a spus să pună în ciorba dreasă cu ou și smântână și pieptul de la pui. Cornelia Dumitrescu nu a ezitat, a tăiat carnea în bucățele și a trecut pe meniul restaurantului noul preparat: ciorbă rădăuțeană. Clienților le-a plăcut foarte mult și s-a dus vestea despre ciorbă. Soții Dumitrescu au înregistrat marca atunci când cererea a devenit foarte mare. Astăzi, turiști din toată lumea care ajung în zonă, le calcă pragul localului ca să mănânce ciorba cea vestită.

Iată cum să pregătiți cea mai delicioasă ciorbă rădăuțeană.

Se spune că cine a gustat o singură dată ciorba rădăuțeană, nu mai poate să și-o scoată din suflet. Pentru că e pur și simplu o minune a gastronomiei. Ingredientele necesare sunt 1 pui întreg de 1,5 kg, 4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1-2 cepe, 1 țelină mică, 1 ardei sau un gogoșar, sare, piper boabe. Pentru dres mai aveți nevoie de 4-5 gălbenușuri proaspete, 500 ml smântână, 2 linguri cu făină, 4-6 căței de usturoi și oțet.

Mod de preparare

Spălați bine puiul și tăiați-l în bucăți. Curățați și spălați zarzavaturile, apoi tăiați-le în două. După ce vor fierbe, acestea vor fi scoase din ciorbă. Puneți la fiert bucățile de pui cu sare și aveți grijă să luați spuma. Adăugați apoi zarzavaturile și piperul boabe și lăsați să fiarbă în jur de 50 de minute. Opriți focul și strecurați ciorba, punând zarzavaturile la răcorit. Folosiți doar morcovul și gogoșarul tăiate mărunt.

Se consumă cu pâine caldă

Truc! Pentru a nu se usca, cât timp ciorba fierbe din nou și vă pregătiți smântâna și gălbenușurile pentru dres, e bine să turnați două, trei polonice de supă peste carne. Tăiați pieptul sub formă de cubulețe, amestecați cu doi morcovi, apoi turnați în ciorbă.

Într-un bol se amestecă bine smântâna și gălbenușurile, făina și usturoiul zdrobit cu o cantitate din ciorba fierbinte, având grijă să nu facă nici un fel de cocoloașe. Se toarnă amestecul în ciorbă și se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn. Se mai fierbe câteva minute. Ciorba rădăuțeană se consumă fierbinte cu pâine caldă. Din zarzavaturile rămase puteți pregăti o minunată salată de boeuf cu restul de carne. Pulpele puiului pot fi servite lângă o mâncare de fasole verde sau salată de fasole verde cu usturoi. Sau lângă un pilaf gustos.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre