Simona Ionescu / Redactor Șef

Uitați de sarmalele clasice, cele împăturite sunt noul trend pe internet

Uitați de sarmalele clasice, cele împăturite sunt noul trend pe internet
Această rețetă reinventată de varză umplută este o fuziune surprinzătoare între sarmalele tradiționale și lasagna. Cu aceste sarmale împăturite veți impresiona pe toată lumea.

Straturile de varză fiartă, umplutura savuroasă cu carne, orez și legume, completate cu mozzarella topită și sos de roșii, oferă un preparat spectaculos atât ca gust, cât și ca prezentare. Rețeta este simplă. Sarmalele împăturite se servesc alături de un sos răcoritor cu iaurt, mărar și mentă – o combinație care aduce savoare și prospețime în farfurie.

Ingrediente pentru sarmale împăturite

Pentru straturile de varză și umplutură:

  • 1 varză (de preferat medie)
  • 400 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 1 ardei gras verde
  • 1 roșie
  • 100 g orez fiert
  • 20 g pesmet
  • 1 ou
  • 2 g piper negru
  • 4 g sare
  • 150 g mozzarella (rasă sau feliată)
  • 200 g sos de roșii

Pentru salata de servit (opțional):

  • 1 castravete
  • 1 cățel de usturoi
  • 10 ml suc de lămâie
  • 20 ml ulei de măsline
  • 1 g sare
  • 1 g piper

Pentru sosul de iaurt:

  • 150 g iaurt
  • 10 g mărar proaspăt tocat
  • 5 g mentă (proaspătă sau uscată)

Mod de preparare

Pentru pregătirea verzei, fierbeți frunzele de varză câteva minute în apă cu sare, până se înmoaie ușor și pot fi manevrate. Scurgeți-le și lăsați-le deoparte. Într-un bol, se amestecă carnea tocată cu orezul fiert, ardeiul și roșia tăiate cubulețe mici, pesmetul, oul, sarea și piperul. Se frământă bine compoziția până devine omogenă.

Pe masa de lucru, se pune un strat de frunze de varză, formând un dreptunghi cam cât o tavă de copt. Apoi se adaugă umplutura, apoi mozzarella și se acoperă, uniform, cu un alt strat din frunze de varză. Se taie fâșii late cât 3–4 degete, apoi se pliază în trei.

Sarmalele împăturite se coc într-o tavă pe fundul căreia ați pus o hârtie de copt și sucul de roșii. Se acoperă tava cu folie de aluminiu (dacă nu aveți capac) și se coace la 180°C timp de 40–45 de minute. În ultimele 10 minute, se îndepărtează folia pentru a rumeni suprafața.

Pentru salată, se amestecă castravetele dat pe răzătoare cu usturoiul zdrobit, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea și piperul. Sosul de iaurt se prepară combinând iaurtul cu mărarul și menta tocate mărunt.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *