De la aluat acru la ceai fermentat și kefir… fermentația este cel mai recent cuvânt cheie din alimentație care acum a intrat și în domeniul cafelei – iată ultima fiță în materie de cafea. Prăjitorii de cafea din întreaga lume folosesc tehnici de fermentare pentru a debloca arome exotice și note subtile ale gustului de cafea în papilele gustative.
Ce este mai exact cafeaua fermentată? Cafeaua fermentată, cunoscută și sub numele de cafea de cultură, se referă la cafeaua care a fost fermentată nu imediat după recoltare, când este încă sub formă de bace, ci după ce a fost îndepărtată coaja, înainte de prăjire. Este un tip de cafea verde special tratată care, atunci când este prăjită, măcinată și preparată, produce arome și gusturi diferite (mulți ar spune mai bune) de cele ale cafelei nefermentate, scrie Arhitectural Digest India.
Cum s-a fermentat până acum
O mare parte din cafelele produse au fost întotdeauna fermentate în întreaga lume. Dar, predominant în apă simplă. Asta pentru a permite enzimelor sale să se despartă, să dezvolte zaharuri.
Cu toate acestea, comunitatea iubitoare de cafea a experimentat acum folosind diferite tulpini de drojdie / bacterii, diferite medii în afară de apă pentru înmuierea boabelor, pentru a le ajuta pe acestea să încorporeze diferite arome și să dea note de gust mai complexe aceleiași cafele, explică Tapaswini Purnesh, director la Classic Coffee o companie cu plantații de cafea în Sakleshpur și Chikmagalur.
Dar doar pentru că este fermentată, nu vă așteptați ca băutura să fie încărcată cu probiotice (bacteriile bune care vă ajută sistemul digestiv) avertizează Abhinav Mathur, CEO al Something’s Brewing, un site web cu o colecție de instrumente pentru fabricarea cafelei.
„Procesul de fermentare din cafea are loc înainte de prăjirea boabelor. Deci toate probioticele prezente după fermentare sunt eliminate în timpul prăjirii. Cu toate acestea, fermentația rafinează dulceața, corpul și aciditatea cafelei. Și chiar îi adaugă o notă fructată. Nu este de mirare că transformă băutorii care nu sunt experimentați sau avizați în consumatori curioși”, arată acesta.
Ultima fiță în materie de cafea
Unul din noile procedee pentru cafea fermentată este cafeaua îmbătrânită în butoi. Cafeaua proaspătă și verde este plasată în butoaie utilizate anterior pentru a face whisky, gin, rom, vin și alte soiuri de lichior. Ceea ce a început ca un experiment ciudat – din curiozitate sau comoditate – s-a transformat într-o tendință deplină. Există prăjitorii de cafea care creează o colaborare strategică cu distileriile.
Una dintre cele mai îndrăgite cafele fermentate de la Classic Coffee este cafeaua fermentată în butoaie folosite inițial pentru whisky. „Fermentăm boabele de cafea în butoaie de whisky „Amrut” între 35 și 60 de zile, împreună cu drojdia făcută în casă. Conținutul de umiditate din interiorul butoiului ajută la procesul de fermentare. Și conferă cafelei o aromă puternică de whisky și arome de cremă irlandeză, măr verde și alte fructe tropicale”, spune Purnesh.
Cafea fermentată în vin, rom sau gin
Blue Tokai s-a maturat în butoaie de vin Sula utilizate pentru fermentarea vinurilor roșii precum Rasa și Dindori. „Boabele stau în butoaie de stejar câteva luni și absorb resturile lotului de vin din anul precedent.
Acestea sunt monitorizate îndeaproape pentru reținerea umezelii. De asemenea, sunt rotite săptămânal. Pentru a se asigura că materia prima are contact cu butoaiele de lemn îmbibate cu vin. Acest proces îmbunătățește aromele boabelor. Și creează o experiență complet nouă pentru consumator”, spune Namrata Asthana, co-fondator al Blue Tokai Coffee Roasters.
Alte tipuri de alcool folosite pentru a da cafelei un gust surprinzător sunt romul și ginul. „Fermentarea romului după mine este cel mai echilibrat dintre amestecurile de cafea îmbătrânite în butoi. Rezultă o ceașcă cu gust dulce. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece romul are cel mai mare conținut de zahăr dintre cele trei tipuri de alcool enumerate. Există câteva plantații de cafea care fermentează cu ajutorul fructe, precum pepeni verzi și ananas”, spune Mathur.
Cu boabele de cafea îmbătrânite în butoi pot fi preparate băuturi fierbinți sau reci. Pentru a simți toate aromele din cafea, indicat ar fi ca în aceasta să nu fie introdus nici lapte si nici zahăr, arată cunoscătorii.
Cafele cu fructe fermentate
Nu ești un fan al whisky-ului sau al vinului? Nicio problemă, există cafea fermentată cu suc de portocale. Lansată de Maverick & Farmer Coffee (fondatorii Flying Squirrel Coffee), amestecul de cafea „Orange you Curious” este rezultatul unui proces unic de fermentare în butoi, în care boabele Arabica sunt fermentate cu suc de portocale timp de 24 de ore.
Drojdiile naturale prezente pe cojile portocalii, precum și cojile de cafea, lucrează pe zaharurile din fructe și produc un amestec cu adevărat unic, foarte răcoritor. De asemenea, ei mai fac o cafea specială, în lapte și miere în care boabele de cafea sunt fermentate cu bacterii lactice (din lapte de la vacile din propriile ferme). Cafeaua este apoi procesată ulterior folosind metoda de uscare la soare. Acest lucru creează o cafea foarte blândă, cu niște note de lapte și caramel.
Sursa foto: Pixabay
Grigore Vasiliu Birlic citea ziarul în cimitir. Un geniu al umorului românesc
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook