Încă mai sunt persoane care au rămas cu amintirea pâinii negre din comunism, cioba din picioare de porc și șnițele făcute din felii de parizer. Acum găsim de toate, așa că putem găti orice.
Ciorbă ardelenească din picioare de porc
Gospodinele din țara noastră care au trăit în comunism au născocit mâncăruri delicioase, din puținul pe care îl găseau în măcelării și Alimentara. Dacă vă este dor de o ciobiță din picioare de porc, uite rețeta ardelenească!
Ingrediente
- 700 g picioare de porc
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 1 țelină mică
- 2 linguri orez
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură tarhon
- 1 gălbenuș
- Sare
- oțet2 linguri smântână
- 1 lingură făină.
Mod de preparare
- Pârlești picioarele de porc la flacără (dacă este nevoie), le cureți, le speli bine, apoi le pui la fiert în 3 litri de apă cu sare. Iei spuma de câte ori este nevoie.
- Când picioarele sunt aproape fierte, adaugi zarzavaturile curățate și tăiate fideluță.
- Continui fierberea până când carnea este bine fiartă și se desprinde de pe oase.
- Scoți picioarele și le cureți de carne.
- Orezul, ales și spălat, îl fierbi pe jumătate, îl scurgi de apă și îl pui în oala de ciorbă, să fiarbă cu zarzavatul.
- Într-un castron, amesteci făina cu gălbenușul și smântâna, subțiezi cu puțină zeamă și torni în ciorbă, amestecând.
- Mai fierbi câteva minute, adaugi 1/2 din tarhonul tăiat mărunt și acrești totul cu oțet, după gust.
- Pui bucățile de carne și mai dai un clocot. Presari restul de tarhon și pătrunjelul tocat mărunt și servești cu pâine prăjită.
Ciorbă din picioare de porc
O altă rețetă extrem de gustoasă este numită ”ciorbă de burtă falsă” pentru că în loc de burtă se pun picioare de porc, ”adidași” cum erau numiți în comunism, când carnea era greu de găsit.
Ingrediente
- 4 picioare de porc
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 ţelină
- 4 căţei de usturoi
- 4 ouă
- 200 g smântână
- 50 ml ulei
- sare
- piper
Mod de preparare
- Cureţi ceapa, morcovii şi ţelina, le speli şi le tai în sferturi, morcovii pentru aspect frumos pot fi tăiaţi felii rotunde.
- Picioarele de porc se spală bine, se opăresc sau se pârlesc dacă e cazul, apoi se spală din nou şi se pun la fiert, împreună cu zarzavaturile, în apă rece cu sare.
- Se adună spuma, lăsându-se să fiarbă câteva ore, până ce carnea începe să se desprindă de pe os.
- Se scot picioarele, se curăţă carnea, se taie bucăţele, iar zeama se strecoară.
- Ouăle se bat cu smântâna şi se toarnă încet peste zeamă.
- Se adaugă bucăţelele de carne, usturoiul pisat, sare, piper şi oţet după gust.
Sursa și foto: Practic în bucătărie
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook