Doina Badea a fost numită ”Edith Piaf a României”. Nu va putea să o imite cineva

”Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbârcea. Și românii care au ascultat-o spun la fel.
O fetiță de Craiova, serioasă și muncitoare, cu o voce unică. La 23 de ani era deja vedetă, iar la 28 de ani cânta pe marea scenă a legendarului Teatru ”Olympia” din Paris, cu un succes răsunător.
A debutat la 20 de ani, (în 1960) pe scena Teatrului Muzical din Deva, distingându-se prin vocea aparte, gravă, cu un ambitus puternic. A fost imediat remarcată, iar în 1963 a fost angajată la Teatrul ”Constantin Tănase” din Bucureşti. Apoi a devenit o mare artistă. A cântat la Savoy, la Sala Palatului, la Sala Radio, sub bagheta maestrului Sile Dinicu.
După ce a apărut la televiziune, succesul ei a devenit uriaș și a participat la turnee peste hotare. Apariţia sa pe renumita scenă ”Olympia” din Paris a fost unul dintre succesele sale de notorietate. A susţinut recitaluri la Festivalul internaţional ”Cerbul de Aur” din 1968 şi 1971.
Piesele cântate inegalabil de Doina Badea sunt printre cele mai iubite din toate timpurile: „Ploaia şi noi”, „Vechiul pian”, „Romanţa inimii”, „De ce pari trist”, „Cred în fericirea noastră”, „La un pas de fericire”, „Nu vreau să văd pe nimeni trist”, „Se-ntorc vapoarele”, ”Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, ”Cântau privighetori”, ”Cred în fericirea noastră”, ”Mi-e dor de ochii tăi”, ”Deschide fereastra!”, ”Tu”, ”De unde ştii vioară, tu”, ”Vioara”, ”Păstrează-mă doar pentru tine”, ”Cum n-ai văzut”, ”Cânta un matelot”.
Calităţile vocale i-au permis Doinei Badea şi abordarea cu succes a muzicii populare: ”Lung e drumul Gorjului”, ”Mi-am pus busuioc în păr”, ”Hăulita”. Cu același mare succes, a cântat romanţe: ”De ţi-ar spune poarta ta”, ”Romanţa inimii”, ”În cârciumioara unde cântă un cobzar”.
Doina Badea era în culmea carierei sale și avea o familie fericită când totul s-a sfârșit. Pe 4 martie 1977, avea 37 de ani, iar marele cutremur a ucis-o împreună cu soțul și cei doi băieți ai lor. După o mare decepție sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă.
Tineri, frumoși și artiști, cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. A fost identificată după verighetă. Pe 6 ianuarie ar fi fost ziua ei de naștere.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook