Doina Badea a fost numită ”Edith Piaf a României”. Nu va putea să o imite cineva

Doina Badea a fost numită ”Edith Piaf a României”. Nu va putea să o imite cineva
Doina Badea a o voce mare, cea mai profundă şi puternică a României, spun deopotrivă specialiștii, colegii și cei care au ascultat-o. A fost numită ”Edith Piaf a României”. Nu va putea să o imite cineva.

”Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbârcea. Și românii care au ascultat-o spun la fel.

Doina Badea a fost numită ”Edith Piaf a României”

O fetiță de Craiova, serioasă și muncitoare, cu o voce unică. La 23 de ani era deja vedetă, iar la 28 de ani cânta pe marea scenă a legendarului Teatru ”Olympia” din Paris, cu un succes răsunător.

A debutat la 20 de ani, (în 1960) pe scena Teatrului Muzical din Deva, distingându-se prin vocea aparte, gravă, cu un ambitus puternic. A fost imediat remarcată, iar în 1963 a fost angajată la Teatrul ”Constantin Tănase” din Bucureşti. Apoi a devenit o mare artistă. A cântat la Savoy, la Sala Palatului, la Sala Radio, sub bagheta maestrului Sile Dinicu.

Doina Badea era o mare vedetă la 28 de ani. Aici, cu Corina Chiriac, Mihaela Mihai și doi dintre frații Grigoriu

După ce a apărut la televiziune, succesul ei a devenit uriaș și a participat la turnee peste hotare. Apariţia sa pe renumita scenă ”Olympia” din Paris a fost unul dintre succesele sale de notorietate. A susţinut recitaluri la Festivalul internaţional ”Cerbul de Aur” din 1968 şi 1971.

Cele mai iubite piese ale Doinei Badea

Piesele cântate inegalabil de Doina Badea sunt printre cele mai iubite din toate timpurile: „Ploaia şi noi”, „Vechiul pian”, „Romanţa inimii”, „De ce pari trist”, „Cred în fericirea noastră”, „La un pas de fericire”, „Nu vreau să văd pe nimeni trist”, „Se-ntorc vapoarele”, ”Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, ”Cântau privighetori”, ”Cred în fericirea noastră”, ”Mi-e dor de ochii tăi”, ”Deschide fereastra!”, ”Tu”, ”De unde ştii vioară, tu”, ”Vioara”, ”Păstrează-mă doar pentru tine”, ”Cum n-ai văzut”, ”Cânta un matelot”.

Calităţile vocale i-au permis Doinei Badea şi abordarea cu succes a muzicii populare: ”Lung e drumul Gorjului”, ”Mi-am pus busuioc în păr”, ”Hăulita”. Cu același mare succes, a cântat romanţe: ”De ţi-ar spune poarta ta”, ”Romanţa inimii”, ”În cârciumioara unde cântă un cobzar”.

Doina Badea a murit la cutremurul din 1977 cu toată familia

Doina Badea era în culmea carierei sale și avea o familie fericită când totul s-a sfârșit. Pe 4 martie 1977, avea 37 de ani, iar marele cutremur a ucis-o împreună cu soțul și cei doi băieți ai lor. După o mare decepție sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă.

Tineri, frumoși și artiști, cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. A fost identificată după verighetă. Pe 6 ianuarie ar fi fost ziua ei de naștere.


Ce frumoasă este fetița ei! Vedeta a crescut-o singură, după divorț

Recomandarile noastre