Două rețete de Spaghetti alla carbonara și legenda acestor paste: ar fi fost inventate pentrun soldații americani

Două rețete de Spaghetti alla carbonara și legenda acestor paste: ar fi fost inventate pentrun soldații americani
Unul din cele mai apreciate feluri de mâncare care includ pastele sunt Spaghetti alla carbonara. Povestea lor e legată de carbonari, acei muncitori care făceau cărbuni de lemn în pădurile din Apenini. Se crede, astfel, că boabele de piper negru care se folosesc în preparat, fac, astfel, referință la praful de cărbune al carbonarilor.

Dar, trebuie spus că prima atestare a rețetei provine din 1950, când a fost descrisă de publicația italiană La Stampa, mențiunea fiind că Spaghetti alla carbonara era un preparat preferat de soldații americani, după eliberarea aliaților din Roma, în 1944.

Brânza folosită pentru această mâncare este de obicei Pecorino Romano, Parmezan sau o combinație a celor două. Spaghetele sunt cele mai frecvente paste, dar se folosesc și fettuccine, rigatoni, linguine sau bucatini. În mod normal, guanciale (obraji de porc) sau pancetta sunt folosiți pentru componența cărnii, dar slănină afumată este un substitut comun în afara Italiei.

Rețetă de Spaghetti alla carbonara, varianta clasică

Ingrediente: 400 g spaghete (sau, după cum spuneam la început, alte paste), 200 g costiță afumată, 1 lingura de untură, 2 ouă, 50 g pecorino ras, 1 cățel de usturoi, sare, piper proaspăt râșnit.

Mod de preparare: Rumeniți mai întâi în untură costița tăiată mărunt, împreună cu usturoiul (care apoi se elimină). Bateți bine într-un castron ouăle cu brânza. Fierbeți pastele, scurgeți-le, răsturnați-le în castronul cu ouă, adăugând și costița, amestecați și puneți totul pe foc, în tigaia pe care ați folosit-o la rumenit. Amestecați câteva minute, până când spaghetele vor fi învelite uniform în acest sos cremos. Spaghetti alla carbonara se servesc imediat, calde, cu brânză pecorino rasă deasupra și piper negru proaspăt râșnit.

Spaghetti alla carbonara, versiunea modernă

Ingrediente: 400 g spaghete, 200 g costiță afumată, 50 ml vin alb, 300 ml smântână, 2 gălbenușuri, 50 g șvaițer, 150 g parmezan, ulei, sare și piper.

Mod de preparare: Începeți tot prin a rumeni costița și usturoiul (care va fi eliminat după ce-și lasă gustul), dar în puțin ulei. Când s-au rumenit, turnați vinul și așteptați să se evapore. Pastele le fierbeți, le scurgeți și le țineți la cald. Bateți smântâna și gălbenușurile, apoi adăugați brânzeturile rase, puneți totul pe foc și amestecați până când obțineți un sos cremos. Acesta se toarnă peste paste sos, care apoi se toarnă peste paste, adăugați costița, amestecați, presărați piperul și serviți imediat, eventual cu încă niște parmezan deasupra sau chiar cu pătrunjel tocat.

Sursa foto: ThePastaProject.com