Dragobete este o sărbătoare pe care românii o celebrează la sfârşitul lunii februarie, pe 24 februarie. Legenda spune că este fiul Babei Dochia, cea care pe 1 martie s-a dezbrăcat de 9 cojoace și a sfârșit transformată în stâncă.
Dragobete, patronul dragostei la români
Dragobete este o sărbătoare mai puțin cunoscută, chiar dacă este pur românească. Valentine’s day, sărbătoarea importată de la americani, este mult mai populară.
”Deşi este o sărbătoare cu dată fixă, există variante zonale care se petrec la date diferite. I se spune Cap de Primăvară. Nu se prea ştie cine este acest Dragobete. În unele legende apare ca fiu al Babei Dochia, în altele are calitatea de cumnat al lui Lăzărică cel mort din dor de plăcinte.
Oricum, este tânăr şi, fiind tânăr, este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor. Un fel de Sfântul Valentin. A fost comparat cu Eros şi Cupidon. De Dragobete se împerechează păsările şi se pun să facă cuib. Fetele şi băieţii merg la pădure să culeagă ghiocei şi să adune apă din zăpada netopită”, scrie Irina Nicolau în „Ghidul sărbătorilor românești”, citată de Muzeul Național al Tăranului Român.
Este considerat patronul dragostei şi deschizătorul primăverii. Legenda spune că este un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa.
Tradiţia spune că fetele care nu sunt sărutate în această zi vor fi singure tot anul. Astfel, menirea Dragobetelui este de a le găsi și a le săruta chiar și pe acele fete care nu sunt frumoase.
În acest an, Dragobetele va pica într-o zi de miecuri, în care majoritatea oamenilor merg la serviciu, însă, seara este un bun prilej de sărbătoare pentru cuplurile îndrăgostite.
Tradiții în ziua de Dragobete
- În această zi nu se sacrifică şi nu se cumpără animale.
- Pentru a nu-l mâhni în această zi nu trebuie să coşi, să speli, să cârpeşti sau să calci. Singurul lucru permis este curăţenia în casă, ca anul care vine să fie plin cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.
- Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete şi să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul.
- În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii. Cei de la oraş, pot cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agaţe la icoane.
”În ziua lui Dragobete, se crede că este data de la care se împerechează toate păsările. Fetele și flăcăii fac petrecere, în credința că astfel vor fi îndrăgostiți peste tot anul. Începând de astăzi și continuând și în zilele următoare, chiar și în luna martie în unele zone, «se face Dragobetele».
Fetele strâng zăpadă și se spală cu apa rezultată din topirea ei, ca să fie frumoase și plăcute peste an.
În ziua de Dragobete, băieții caută să sărute sau să ciupească măcar câte o fată, dacă nu izbutesc de sâni, cel puțin de braț. Odată cu ciupitul, ei caută să smulgă fetei o batistă sau betele.
Sărbătoarea se ține mai ales de către fete și flăcăi, dar și de tinerii căsătoriți; în zorii zilei, ei se spală, se piaptănă, se primenesc și, dacă timpul este frumos, pornesc după ghiocei și toporași în lunci, sau după rămurele înverzite”, scrie Romulus Antonescu în Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești (2016). Sursa și foto: Muzeul Național al Tăranului Român
Baba Dochia, legenda frumoasă a românilor
Valentine’s Day. Tradiții ciudate din toată lumea de Ziua Îndrăgostiților
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook