Simona Ionescu / Redactor Șef

Durerea unui copil. Ce a povestit fiica doctorului Mencinicopschi despre tatăl său

Durerea unui copil. Ce a povestit fiica doctorului Mencinicopschi despre tatăl său
Deși tatăl ei s-a aflat mulți ani în prim-planul vieții publice, Ioana Mencinicopschi a putut fi văzută foarte rar la TV.

Tânăra a fost preocupată în mod special de studiu, obținând titlul de doctor în agronomie. În anul 2014, Ioana Mencinicopschi a putut fi văzută într-o emisiune TV.

Tânăra a vorbit atunci despre condamnarea tatălui ei la închisoare. Ioana și mama sa au fost invitate în 2014 în platoul emisiunii „Sinteza zilei” cu Mihai Gâdea, de la Antena 3. Chiar în acel an, profesorul a fost încarcerat în urma sentinței date de magistrați în dosarul ICA sau „Telepatia”.

Durerea unui copil: I-ar fi plăcut să petreacă mai mult timp cu tatăl său

La acea vreme, Ioana mărturisea că i-ar reproșa tatălui ei că s-a dedicat prea mult meseriei, dar se declara mândră de realizările lui. Pasiunea pentru profesie și faptul că a ieșit tot timpul public învățându-i pe români secretele unei alimentații sănătoase i-ar fi adus nu doar notorietate, ci și antipatie din partea unora.

„Daca i-aș reproșa ceva ar fi că s-a dedicat meseriei lui prea mult. Tata a făcut multe pentru români, s-au schimbat multe de când a făcut dezvăluiri despre alimentație, el a îndemnat lumea să se uite pe etichete, care produse sunt bune și care nu, cum să asocieze alimentele. Probabil a deranjat”, a răspuns Ioana Mencinicopschi.
„Timpul trece mult prea repede”

Cum era doctorul Menci în închisoare

O altă apariție a Ioanei Mencinicopschi a fost în emisiunea „Dincolo de Știri”. Ea a vorbit atunci despre vizitele pe care i le-a făcut tatălui în închisoare, la care a avut dreptul de trei ori pe săptămână.

„Din punct de vedere psihic, îi mulțumim lui Dumnezeu că este foarte puternic”, declara tânăra la acea vreme. Ea a povestit că profesorul s-a resemnat și că a acceptat condamnarea la închisoare ca pe o încercare de la Dumnezeu.

„Timpul efectiv de vizită este de 70 de minute. Timpul trece mult prea repede când stăm acolo. Am vrea să stăm mai mult. Nu vrem nici să-l obosim. El acceptă această provocare ca o încercare venită din partea lui Dumnezeu”, a mărturisit fiica lui Gheorghe Mencinicopschi.

A murit secerat de o boală la plămâni

Biologul cercetător Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Acesta era internat de mai mult timp în spital din cauza unei boli la plămâni. Starea lui s-ar fi agravat în luna martie a anului trecut, atunci când profesorul a devenit dependent de aparatul de oxigen, iar diagnosticul medical a fost fibroză pulmonară.

Familia profesorului a decis ca îmnormântarea să se desfășoare într-un cadru privat, ferit de ochii curioșilor.

O carieră excepțională

De-a lungul unei cariere de peste patru decenii, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate.

A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti. A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Gheorghe Mencinicopschi a obținut 23 brevete de invenții.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre