Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu Traian Băsescu după decizia Curții Supreme. Pierde tot sau nimic?

Ce se întâmplă cu Traian Băsescu după decizia Curții Supreme. Pierde tot sau nimic?
A stârnit vâlvă mare știrea de ieri, când Curtea Supremă de Justiție a dat verdicul în dosarul „Traian Băsescu – colaborator al Securității”. Au rămas însă întrebări.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, în 23 martie 2022, apelul lui Traian Băsescu și a menținut decizia instanței de fond: fostul președinte a fost colaborator al Securității și a dat note informative. Data va rămâne înscrisă în istoria neamului.

Ce se întâmplă cu Traian Băsescu după decizia Curții Supreme

La scurt timp după ce decizia a fost făcută publică, Traian Băsescu a avut o reacție pe pagina sa de Facebook.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces.

Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris Traian Băsescu.

Fostul președinte, acutal europarlamentar al României, are în vedere faptul că a primit de la CNSAS și serviciile secrete 4 avize de necolaborare.

Astfel, potrivit site-ului CNSAS, Traian Băsescu a primit deciziile de necolaborare la următoarele date: 21 februarie 2002, 31 august 2004, 26 septembrie 2006 și 22 octombrie 2013.

Nimeni nu a găsit, niciodată, niciun document în arhive care să-l privească pe Traian Băsescu, deși în presă s-a scris despre colaborarea sa cu Seuritatea, iar Mugur Ciuvică făcuse chiar o plângere penală.

Dintr-odată, după ce nu a mai fost președintele României, cineva a descoperit în arhivele CNSAS rapoarte semnate „Petrov” și „Traian”, atribuite lui Traian Băsescu. Din ele reieșea că fostul președinte a furnizat informații prin care denunța colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”. Existau și informații cu privire la intențiile apropiaților de a părăsi România.

Verdictul unor ziariști și politicieni: Băsescu va pierde toate privilegiile unui fost președinte

Ieri, după decizia Curții Supreme, site-ul Hotnews a publicat imediat știrea despre cum va pierde Traian Băsescu toate privilegiile de fost președinte al României, fără a preciza vreo sursă juridică, specializată în drept.

O serie de politicieni au amplificat aceeași idee și l-au terfelit zdravăn pe fostul președinte, deși cândva și-au croit o carieră și o viață îndestulătoare periindu-l pe Băsescu.  Treaba lor, opinia lor, caracterul lor. Grețos mi s-a părut, însă, faptul că unii moderatori tv știu bine trecut comun al acestora cu Traian Băsescu și nu au pus o întrebare în acest sens, n-au încercat să-i coboare de pe soclul de imagine pe care se cățărau. Nici n-aveau de ce să-i invite tocmai pe ei, sunt destui care n-au interacționat cu fostul președinte.

Să ne întoarcem însă la „verdictul” dat ieri de Hotnews.

„Potrivit modificării făcute în 2021 la legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, o decizie definitivă de colaborare cu fosta Securitate atrage pierderea drepturilor acordate pentru restul vieții.

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

  • a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Cât privește mandatul de europarlamentar, decizia de colaborare cu fosta Securitate nu are nicio consecință juridică, potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean.

„Nu are consecințe juridice constatarea calității sau necalității de colaborator al Securității, nu are consecințe juridice, ci doar morale”, a declarat el pentru Europa Liberă.

Traian Băsescu nu va pierde nimic

Avocata Eliza Ene Corbeanu a fost prima care, în această dimineață, a făcut o declarație lămuritoare pentru evz.ro. Ea este cea care l-a apărat în acest dosar pe Traian Băsescu, deci cunoaște bine cazul motivarea deciziei și ce prevăd legile.

„M-am tot gândit dacă are vreun rost să răspund și public la întrebările pe care le-am primit în legătura cu situația juridică a președintelui Traian Băsescu.

Inițial am zis pas, apoi au apărut gladiatorii care au început să măcelărească totul, așa că o zic pe scurt :

– modificările din oct.2021 la Legea  406/2001  privind privilegiile unui fost președinte de stat  la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Basescu (vezi aplicarea în timp a legii civile )

– Traian Basescu nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații (vezi latura obiectiva și latura subiectiva a infractiunii raportate la momentul pronunțării deciziei ICCJ)

– Traian Basescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar ( la momentul depunerii candidaturii îndeplinea condițiile cerute de legea 33/2007)”.

Aș adăuga și informația că, în 2019, fostul președinte a primit o altă decizie de la CNSAS că nu a colaborat cu Securitatea, iar declarația lui de necolaborare se baza pe documentul emis de CNSAS.

Dan Andronic despre relația cu Traian Băsescu

„Îl cunosc pe Traian Băsescu din 1992. Cu bune și rele. Am făcut alături de el o campanie prezidențială, am rămas în relații bune și în anii care au urmat, am crezut în multe din lucrurile pe care le-a făcut în calitate de Președinte.

După ceva timp am aflat lucruri pe care nu le știam, inclusiv în ceea ce mă privește, dar cred că trebuie spus un lucru: informator sau nu, Traian Băsescu este cel care a deschis umbrela NATO deasupra României, care a făcut un Proces al Comunismului din România. Ca să menționez doar două lucruri unice și importante. Mai ales dacă ne uităm în jur.

Nu i-au lipsit greșelile sau acțiunile tipice zodiei Scorpionului, dar despre astea veți citi în altă parte.

Din aceste motive nu o să comentez decizia ICCJ de ieri.

Foto: Traian Băsescu și liderii lumii din 2008. Și această întâlnire va rămâne consemnată în istorie

Mai mult, nu o să mă declar dezamăgit de persoana sa, pentru că numai un naiv ( ca să nu zic altfel) crede că la un asemenea nivel se ajunge fără a face o mulțime de compromisuri și greșeli. Sau fără a avea calitățile necesare.

Traian Băsescu a scris o pagină importantă din istoria României și indiferent cu ce sentimente o citim, nu o putem evita.

Singurul lucru pe care îl cred este că niciodată nu a acționat altfel decât crezând că așa este bine. Ce a însemnat binele din acel moment?

Aici începe o discuție mult mai lungă…”, a scris Dan Andronic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre