Duminica Ortodoxiei este duminica care amintește de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane.
În toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului și al Bobotezei și în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare, scrie crestinortodox.ro.
În Duminica Ortodoxiei se citește pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite în fiecare an, în Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorală care este citită in toate bisericile din parohii si mânăstiri. În pastorală se vorbește despre importanța cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credinței ortodoxe și se face un apel către toți credincioșii, să contribuie fiecare la lucrarea misionară a Bisericii, mai ales în parohiile sărace din țara și străinătate.
„Dumnezeu ne stă în ajutor”
„În Duminica Ortodoxiei, primiți un gând mărturisitor în stihuri de lumină! Hristos în mijlocul nostru!”, a scris preotul Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, situată la Kilometrul 0 al Capitalei.
NOI SUNTEM ORTODOCȘI !
Ne-am scris în inimi cuvântul ortodox
feriți vom fi de orice paradox,
căci Dumnezeu ne stă în ajutor,
privim încrezători spre viitor…
Pâmântul românesc e plămădit din flori de busuioc
și tămâiat de moși din loc în loc,
din lutul lui altare am construit,
prin Crucea lui Hristos am biruit!
Și suntem ortodocși din veac în veac,
credința-n Dumnezeu ne este leac,
vom fi de-a pururi iubitori de sfinți,
nu vânzători de suflete pe treizeci de arginți!
Prin glia strămoșească curge mir,
înfășurat în fir de patrafir,
căci Maica Precistă ne este scut
și alungă toți vrăjmașii de temut…
Suntem ai Crucii fii neînfricați,
prin Duhul Sfânt de-a pururi apărați,
strămoșilor le facem legământ:
noi vom păstra credința dreaptă pe pământ!
Versuri: Preot Emil-Nedelea Cărămizaru
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook