Simona Ionescu / Redactor Șef

Ei au fost celebri vegetarieni ai lumii din timpuri străvechi

Ei au fost celebri vegetarieni ai lumii din timpuri străvechi
Vegetarianismul nu este o invenție a omului modern de secol XX, în vechea Indie și Grecie existând personaje foarte importante care nu au consumat carne. Cine au fost cei mai celebri vegetarieni.

Pentru a înțelege care au fost începuturile vieții fără consumul de carne, e important să vă întoarceți către civilizațiile din India și Grecia. Veți descoperi celebri vegetarieni la care nu nu v-ați fi gândit niciodată.

Ei au fost celebri vegetarieni ai lumii din timpuri străvechi

Potrivit specialiștilor, vegetarianismul a fost atestat încă din secolul al VI-lea î.Hr primele persoane care au optat pentru plante și legume fiind comunitățile preistorice de vânători-culegători. Unul dintre primii mari vegetarieni ai lumii a fost Pitagora, binecunoscutul filosof grec care adoptase această dietă din motive filosofice.

La baza cărora stătea conceptul de metempsihoză, concepție potrivit căreia sufletul ar trece după moarte prin corpul mai multor viețuitoare. Atât de convingător a reușit să fie Pitagora de-a lungul timpului încât toți cei care au început să nu mai mănânce carne au fost numiți pitagoricieni.

În perioada Romei Antice, situația s-a mai schimbat iar vegetarianismul a început să piardă din adepți, fiind păstrat în cele mai multe cazuri de călugări asceți. Odată cu intrarea în Renaștere, mișcarea vegetariană a renăscut și asta s-a datorat în mare parte concepțiilor filosofilor antici. Mișcarea vegetarienilor a prins avânt în secolul al XIX-lea. Atunci, în Marea Britanie a fost înființată prima Societate a Vegetarienilor, iar la Londra au apărut primele restaurante vegetariene.

Platon mânca cel mai mult ceapă și măsline

Marii creatori ai lumii au tăiat și ei carnea din alimentația zilnică. Socrate, de exemplu, se hrănea cu fructe și legume și afirma în dese rânduri că filosoful poate îndura foamea mult timp. Newton când era aproape de marile sale descoperiri se spune că nu a consumat decât pâine neagră înmuiată în vin.

În ceea ce îl privește pe Platon se spune că acestuia îi plăcea foarte mult să mănânce ceapă și măsline. În timp ce Nietzsche și-a speriat toți prietenii atunci când a afirmat că cei care consumă carne fac din propriul lor stomac un sarcofag. Despre Albert Enstein se crede că a renunțat la carne doar în ultimul an din viață.

Un alt vegetarian convins care iubea animalele a fost Leonardo da Vinci care susținea că “Noi trăim pe viața altora. Corpurile noastre sunt niște cimitire umblătoare”. La rândul său, Tolstoi considera că animalele sunt prietenii săi. Drept urmare, nu putea să se apropie de carne.

Sursă foto: thebookclub.ro

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre