Va fi tare bună în sezonul rece, chiar și folosită la o delicioasă dulceață de dovleac plăcintar care, peste iarnă, va fi cu adevărat senzațională în prăjituri, sau unsă pe pâine, alături de o cană de lapte fierbinte.
Ingrediente pentru dulceață de dovleac plăcintar
1 kg dovleac plăcintar, curățat
800 g zahăr
250 g apă
50 g zahăr vanilat
zeama de la o lămâie
Mod de preparare dulceață
Spargem dovleacul în două, apoi înlăturăm semințele și nervurile din jurul lor. Tăiem dovleacul în bucăți mai mici să-i putem curăța coaja mai ușor. Curățăm coaja, apoi tăiem bucățile de dovleac în cuburi mai mici. Dovleacul nu oxidează, ca alte fructe, dar îl stropim, totuși, cu zeama de la 1/2 lămâie, pentru a-i intensifica culoarea.
Preparăm siropul: Punem la fiert apa cu zahărul, într-un vas cu pereți dubli. Amestecăm în vas până când zahărul se topește, apoi lăsăm siropul să fiarbă la foc mic până devine consistent. Aproximativ 20 de minute îl lăsăm să fiarbă, dar facem testul bulei de sirop. Luăm din sirop cu o linguriță și picurăm pe o farfurie. Dacă siropul se împrăștie, nu este gata. Dacă rămâne ca o bulă pe farfurie, atunci este ok. Când siropul a ajuns la consistența dorită, adăugăm cuburile de dovleac și le amestecăm cu siropul.
Fierbem dulceața de dovleac plăcintar până când cuburile de dovleac se pătrund bine. Amestecăm din când în cân în ea și înlăturăm eventuala spumă care se formează. Nu se formează decât puțină spumă pe margini, dar o înlăturăm. Când cuburile de dovleac plăcintar sunt bine pătrunse, adăugăm zahărul vanilat. Amestecăm ușor cu o spatulă de lemn,până când zahărul vanilat este topit. Adăugăm și restul din zeama de lămâie apoi oprim focul.
Cu 6-7 minute înainte de stingerea focului, introducem la cuptor, borcanele spălate și bine scurse, pentru a le steriliza.
Umplem borcanele fierbinți cu dulceața, de asemeni fierbinte și înfiletăm capacele. Le introducem la cuptor cu focul aprins, la 150 de grade, pentru 5 minute. După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, când vor fi complet răcite.
Sursa: Chefi la cuțite
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook