Simona Ionescu / Redactor Șef

Evadarea din calea bombelor. Cum a scos un militar USA un grup de 23 de americani și ucraineni din Kiev

Evadarea din calea bombelor. Cum a scos un militar USA un grup de 23 de americani și ucraineni din Kiev
România primește de ieri refugiați din Ucraina, iar azi ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că țara e pregătită să acorde sprijin umanitar pentru ucrainienii care fug din calea dezastrului provocat de ruși. Un veteran american a adus în România două mașini cu 23 de cetățeni americani, refugiați din Kiev.

Ministrul Bode a declarat că Poliția de Frontieră, structurile IGSU și prefecturile sunt mobilizate pentru a primi refugiați din Ucraina. Personalul din punctele de trecere a frontierei sunt mobilizate la maxim și, în caz de nevoie, va fi suplimentat.

Evadarea din calea bombelor

„La frontiera cu Ucraina, total persoane care au tranzitat cele șase puncte de trecere a frontierei – 12.220. Dintre acestea, 10.624 pe sensul de intrare în țară. Vă rog să comparați acest număr 10.624 cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetățeni ucraineni care au intrat în România în ultimele 24 de ore au părăsit România 3.660 de persoane. În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore, au rămas 6.964 de persoane. 11 persoane au solicitat azil în România și se află în centrele noastre de azil”, a mai spus Lucian Bode.

Militarul care salvează victimele războaielor

Un veteran în Armata și Marina SUA a lansat Project Dynamo, anul trecut, în timp ce urmărea catastrofa de la Kabul. Îl cheamă Bryan Stern, are 23 de ani de armată și   a salvat ultima dată 2.000 de oameni din Kabul. Acum s-a dus în Kiev fiindcă știa că acolo va fi nevoie de ajutorul lui. Mai mulți cetățeni americani nu plecaseră din capitala Ucrainei și au fost prinși acolo după ce președintele Vladimir Putin ordonat atacuri aeriene despre care niciunul dintre ei nu credea că se va întâmpla.

Ieri, fostul locotenent de armată și încă niște voluntari i-au urcat pe americani într-un microbuz și o mașină, amenajate în cadrul Proiectului Dynamo, și au plecat spre România. Povestea lui și a acțiunii au fost postate pe site-ul organizației umanitare. Un jurnalist de la Daily Mail a reușit să ia legătura cu Bryan Stern prin telefon, în timp ce se afla pe drum cu refugiații.

Au plecat când „rachetele au căzut din cer”

Brian a povestit, în exclusivitate, jurnalistului englez că i-a adunat pe cei 23 de americani la ora 5 dimineața, la Kiev, în timp ce „rachetele au căzut din cer” în jurul lor.

„Acum conduc timp de 18 ore până în România, mergând pe drumuri mai liniștite, mai mici, în speranța de a ne sustrage trupelor rusești și avioanelor de luptă.

„Sunt mii de americani și cetățeni aliați ai NATO care au rămas în Ucraina, care este pe cale să fie ocupată de sovietici”, a declarat joi Brian Stern (foto), în timp ce conducea unul dintre cele două vehicule din operațiunea lui de salvare.

Oamenilor nu au plecat fiindcă nu au crezut că va începe războiul

Fostul locotenent a explicat și de ce oamenii nu pleacă atunci când autoritățile le cer să o facă. Experiența lui în acțiunile de evacuare l-au făcut să înțeleagă de ce sunt astfel de reacții. Nu le judecă, nu le condamnă.

„Avem 23 de persoane în două vehicule. Fiecare are o poveste diferită. Ceea ce am învățat este că în aceste situații oamenii nu pleacă atunci când ar trebui din tot felul de motive.

„Avem o americană al cărei tată a murit ieri. Ea a zburat la Kiev pentru înmormântarea lui și s-a trezit cu rachetele zburând și acum o evacuăm. Ea locuiește în New Mexico.

Foto: În grupul de refigiați se aflau trei copii care au zâmbit de pe bancheta din spate a microbuzului, în timp ce avioanele de luptă rusești zburau deasupra lor

În această împrejurare, unii oameni nu au crezut că începe războiul. Unii au vrut să aștepte. Unii s-au gândit „Putin nu e chiar așa de nebun”. Ceea ce am făcut cu toții în ultimele două săptămâni este să spunem: „Ei bine, nu are cum să facă asta. Doar un nebun ar face asta. Deci de ce să plec și să-mi las casa să fie jefuită”. Din păcate, toate acele speranțe și vise au fost greșite.

În toată țara, exista un sentiment de neîncredere că Putin l-a lovit.

„Ne-am oprit pentru o cafea și chelnerița a spus: „Nu pot să cred!”. Și acesta este sentimentul”, a spus Stern.

Salvatorul militar îi prevede un viitor sumbru lui Putin

Militarul Brian Stern crede că diferențele dintre cele două operațiuni, din Afganistan și Ucraina, sunt mari. Pe de o parte, el a spus că a fost mai ușor să se pregătească pentru criza ucraineană, deoarece a fost bine anticipată.

Pe de altă parte, armata rusă este cu mult superioară și mai sofisticată decât luptătorii talibani care nu aveau prezență aeriană reală și arsenal limitat.

„În adâncul sufletului, ne-am gândit „nu este Saddam Hussein. El nu este chiar așa de rău. Dar așa, Putin a obținut statutul de criminal de război”, a spus Stern despre liderul de la Moscova.

Talibanii din Kabul nu au avut rachete aeriene, nu au dominație aeriană. Nu au mașinăria militară a Armatei Roșii.

Grupul este împărțit în ceea ce vrea să facă în continuare 

Înainte de a ajunge să treacă frontiera românească, joi seara, americanii au discutat cu salvatorul lor ce au de gând să facă pe mai departe. Stern a spus că unii plănuiau să rămână în România, în hoteluri, apartamente sau în altă parte, până când situația „se va liniști”.

Alții erau disperați să se întoarcă în America și ajunși în România să găsească o modalitate de a ajunge într-o țară în care spațiul aerian nu este limitat și pot lua un zbor comercial spre casă.

Stern a spus că se va întoarce în Ucraina pentru a lua mai mulți americani, dar și alte naționalități, dacă va avea bani pentru a face acest lucru și dacă este suficient de sigur.

„Dacă am puțini bani și este o amenințare mai mare, atunci îi voi muta în grupuri mai mici. Există mii de americani și aliați NATO care se află în Ucraina chiar acum”, a mai spus veteranul, un erou al acestor zile de foc.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre