Emisiunea „Cu capu-n zori” a debutat pe 19 Octombrie 2020. Matinalul a fost un proiect fresh care a pornit la drum cu toată susținerea și i-a avut ca prezentatori pe Gabriel Fereșteanu și Liza Sabău, cu producător Augusta Lazarov. La patru luni de la debutul emisiunii, cei doi matinali au ieșit subit de pe post, fără alte explicații. În online-ul românesc s-a creat o adevărată rumoare, însă nu a existat o poziție oficială a postului public. Am stat de vorbă cu Gabriel Fereșteanu despre plecarea de la TVR și motivele care au dus la această mutare. 

În timp ce oficial nu a existat până în acest moment nicio declarație, o publicație online a emis în urmă cu două săptămâni o ipoteză „pe surse”, care spunea că cei doi matinali, alături de Augusta Lazarov nu vor mai face parte din echipa emisiunii, din cauza audiențelor slabe aproape de 0. 

Andreas Petrescu, declarație „fără perdea” în direct 

Ultima apariție pe post a celor doi a fost în 26 februarie, ocazie cu care a fost invitat în platou Andreas Petrescu. Pentru cei ce nu știu, Andreas Petrescu este actor și scenarist I Umor, dar și cel care a pus numele emisiunii „Cu capu-n zori”. Într-o mișcare neprevăzută, Andreas a avut câteva declarații despre situație. „Eu vreau să fac un lucru. Eu vreau să felicit această televiziune care a avut curajul să facă acest matinal cu doi oameni la început de drum și pe un tronson foarte greu. La ora la care două televiziuni puternice fac de 15-20 ani emisiuni foarte cunoscute.

Și TVR a avut curaj să facă cu doi oameni la început de drum acest lucru și este foarte greu. Evident că lumea a început să comenteze. Așa se întâmplă, foarte mulți oameni care nu vor să facă nimic sau nu pot face nimic și îsi închipuie că ar fi extraordinari dacă ar face, comentează. 

E normal pentru că cine nu încearcă nu poate greși. Așa se întâmplă întotdeauna, lucrurile sunt ca în fotbal. În televiziune, teatru, lucrurile sunt ca în fotbal. După foarte multă vreme am văzut că se întâmplă lucruri extraordinare aici. Este un lucru comercial, făcut cu curaj. Numai un amator și-ar putea închipui că o emisiune ar putea fi foarte puternică în 3-4 luni, atât timp cât se bate cu niște televiziuni importante. E ca și cum ai vrea să iei o Dacie și să lupți cu formula 1. Trebuie să ai răbdare și să crească.  Sunt oameni care comentează, e foarte mult hate în absolut orice. Oamenii vorbesc despre voi urât sau oricum ar vorbi. Pentru că dacă ar vorbi despre ei n-ar asculta nimeni”, a spus Andreas Petrescu. 

Fereșteanu, despre plecarea de la TVR: „Le mulțumesc celor din TVR pentru curajul pe care și l-au asumat”

Decizia postului public de a nu mai continua în formula inițială a stârnit revoltă în rândul fanilor, care au boicotat ieri pagina de Facebook a emisiunii. Mai exact, noul format „Cu capu-n zori” îi are „la cârmă” pe Dorin Chioțea și Andra Soceanu, dar și pe Angi Cobuț. La câteva zile de la încheierea formatului inițial, Gabriel Fereșteanu a mulțumit postului public. ”Eu le mulțumesc celor din TVR pentru curajul pe care și l-au asumat să porneasca cu câțiva tineri la drum, cu un format fresh și cu toată implicarea. Îmi pare rău că în contextul actual nu mai putem ajunge unde ne-am propus”, a declarat  Gabriel Fereșteanu. 

De asemenea, Fere a ținut să transmită un mesaj și fanilor care îi sunt alături. „Le mulțumim pentru toată căldura telespectatorilor. Sunt sute de mesaje care m-au impresionat. Am creat o legatură specială și sinceră! Nu m-am așteptat la toată susținerea aceasta, pe bune!! Sunt convins ca Andra, Dorin si Angie dau tot ce e mai bun si sunt profesioniști”, a transmis acesta. 

„Au ieșit niște audiențe segmentate, doar ca să dea un titlu atractiv”

Fereșteanu despre plecarea de la TVR
Audiențele din 22 Februarie

Presa a speculat că schimbarea se datorează audiențelor slabe înregistrate de matinali. Însă Fereșteanu a făcut lumină în ceea ce privește subiectul. „În spațiul public au ieșit niște audiențe segmentate pe o categorie de public, nu audientele naționale, doar ca să dea un titlu atractiv. Au fost zile bune de audiențe și zile mai puțin bune, în mod evident. În ultima săptămână de difuzare am avut și vârfuri de 0,7 și o medie de audiență peste media stației la ora aia, dar și zile sub media stației. Vă pun la dispoziție și date Kantar Media, că să nu rămână în spațiul public o segmentare. Am evoluat constant și ne-a interesat să fim mai buni zilnic”, a mai transmis prezentatorul. 

O altă zi de audiențe

Într-adevăr, conform datelor Kantar Media, au existat zile în luna februarie în care matinalul a ocupat locuri bune între programele TVR. Au fost peste 73.000 de oameni pe minut care au privit „Cu capu-n zori”, care a avut o performanță peste media stației. 

„Am discutat despre șase luni minimum. Decizia de înlocuire are legătură cu chestiuni administrative”

În ceea ce privește decizia TVR de a renunța la formula consacrată, Fere a mărturisit că aceasta are legătură cu discuții interne ce țin de administrație. ”Decizia de înlocuire are legatură cu chestiuni administrative, din ce ni s-a transmis. La discuțiile inițiale cu conducerea am discutat despre 6 luni minimum de construcție. Am preluat un tronson nou, cu un format diferit de ce difuzează televiziunea. Trebuia să ne cunoaștem, să înțelegem preferințele publicului și să putem construi.”

Vizavi de zvonurile conform cărora ar fi existat bugete mari, prezentatorul a făcut lumină. „Nu mă pricep la bugete, doar pot spune că nu am cerut sume peste ce am negociat inițial sau sume mari, că au existat și aceste discuții”, a încheiat Fereșteanu. 

Pe Gabriel Fereșteanu îl puteți auzi de luni până vineri de la 19:00 la 21:00 la Virgin Radio România, dar îl puteți și urmări pe pagina sa de Instagram. 

Anca Țurcașiu se întoarce pe micile ecrane. Divorțul nu a doborât-o, ba din contră

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp