Va fi o expoziție-eveniment, în care e dezvăluit misterul Zeiței de la Vidra. Pornind de la diversitatea colecțiilor Muzeului Municipiului București și ale Direcţiei de Cultură Olteniţa (Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița) în privința patrimoniului preistoric, MMB deschide această expoziție monografică dedicată uneia dintre cele mai importante culturi neolitice din România.
Spațiul românesc a fost locuit de civilizații vechi și misterioase. Una dintre acestea este mai veche cu aproape o mie de ani decât dinastiile predinastice egiptene. Expoziția-eveniment va aborda o serie de registre tematice. Precum contextul general al neoliticului și eneoliticului în sud-estul României. Dar și locuirea, hrana, ceramica și primele obiecte metalice, relația cu alte populații, de la imagine la imaginar etc.
E dezvăluit misterul Zeiței de la Vidra
„Vor putea fi admirate cele mai frumoase obiecte din colecțiile celor două muzee, între care se remarcă Zeița de la Vidra. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă cu ochii lor patrimoniul cultural asociat Culturii Gumelnița din colecțiile amintite, dar și să afle care sunt rezultatele cercetărilor arheologice sistematice realizate în stațiunea eponimă în decursul ultimilor trei ani, precum și detalii referitoare la neoliticul din România.
Expoziția se dorește a fi și un eveniment organizat în memoria celui care a fost marele arheolog Dragomir Nicolae Popovici. Formator al mai multor generații de arheologi preistoricieni din România.
Cultura Gumelnița, denumită astfel datorită cercetărilor întreprinse în România, în așezarea eponimă situată aproape de malul stâng al Dunării, lângă orașul Oltenița, județul Călărași, definește debutul eneoliticului dezvoltat în sudul României către jumătatea mileniului V a.Chr.
Evoluția sa a fost împărțită în trei faze principale care au durat aproape un mileniu. Populația acestei culturi a ocupat o vastă regiune de la țărmul Mării Negre în est, până în Bulgaria centrală la vest, la nord până în apropierea Munților Carpați, iar la sud până la Marea Egee”, a declarat Dr. Dan Pîrvulescu, curator al expoziției, Director adjunct Istorie, Patrimoniu – Muzeul Municipiului București.
Expoziția „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani” va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 19 mai 2021 – 1 mai 2022.
Sursa foto: Facebook
Russell Crowe are planuri de însurătoare. Adevărul despre iubita lui, cu 27 de ani mai tânără
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook