Simona Ionescu / Redactor Șef

Filme despre conflictul din Ucraina la Festivalul Anonimul 2022. Unul din ele e realizat de o celebritate

Filme despre conflictul din Ucraina la Festivalul Anonimul 2022. Unul din ele e realizat de o celebritate
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Anonimul 2022, ce va avea loc în perioada 8 - 14 august la Sfântu Gheorghe, se va deschide cu Mariupolis 2, ultimul film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusă și ucis în regiunea Mariupol, în Ucraina, la finalul lunii martie.

Regizorul de filme documentare Mantas Kvedaravičius s-a întors în Mariupol, la câteva zile de la invazia Rusiei în Ucraina, după ce începuse să documenteze, încă din 2015, viața oamenilor din orașul-port, sub asaltul bombelor și al gloanțelor. La momentul respectiv, documentarul său s-a numit  simplu, Mariupolis. Este unul din cele trei lungmetraje regizate de cineastul în vârstă de 45 de ani, care a fost ucis anul acesta de soldații ruși.

După moartea regizorului, filmul, finalizat de logodnica sa, actrița Hanna Bilobrova, originară din Luhansk, care a fost și cea care i-a găsit trupul fără viață, după două zile de căutări. Ea a dezvăluit și note ale iubitului său din timpul filmărilor. Acesta scria: „Este raiul din mijlocul iadului, bătăile delicate de aripi ale unui fluture apropiindu-se de mirosul morții în cele mai crude dimensiuni. Este viața pulsând”.

Filmul Mariupolis 2 a fost finalizat de Hanna Bilobrova și o echipă de producători, în timp-record, pentru a avea premiera mondială în luna mai, la Cannes. În România, pelicula deschide cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul 2022, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Filme despre conflictul din Ucraina, la Anonimul

Mai mulți actori din Ucraina vor participa anul acesta la evenimentul din Delta Dunării.  Anul acesta, festivalul Anonimul dedică un program special filmelor din Ucraina. În programul Focus Ucraina vor mai fi proiectate și filmele Butterfly Vision și Bad Roads, care fac referire de asemenea la viața din Ucraina în timpul conflictului cu rușii.

Butterfly Vision este o dramă ce explorează viața unei ucrainence după două luni de captivitate pe front. Lilia, interpretată de Rita Burkovska, se întoarce acasă și descoperă că a rămas însărcinată, în urma unui viol. Protagonista va veni de la Kiev la Sfântu Gheorghe, pentru a fi prezentă la proiecția filmului și pentru a vorbi cu spectatorii despre viața din prezent a celor prinși în război.

Bad Roads, câștigător a cinci trofee ale Academiei Ucrainene de Film, cuprinde patru povești scurte care au loc de-a lungul drumurilor din Donbas, în timpul conflictului din regiune, în urmă cu 8 ani.

Filme românești și internaționale

P lângă filmele care explorează războiul din Ucraina, la festivalul Anonimul vor fi proiectate scurtmetraje și lungmetraje românești și internaționale, atât în cadrul competițiilor oficiale, cât și în afara concursului.  Programul integral al festivalului poate fi accesat aici.

Amintim că un număr de 11 filme românești sunt incluse în secțiunea Romanian OFF Section. Între acestea, amintim: R.M.N. de Cristian Mungiu, Miracol de Bogdan George Apetri, Marocco de Emanuel Pârvu, Metronom de Alexandru Belc sau Balaur de Octav Chelaru.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre