George Motoi a murit într-o zi de 4 martie, când lista de personalități care au pierit în cutremurul din 1977 este foarte lungă. Raluca Motoi (Nicolae), singurul copil al actorului, are grijă să posteze momente emoționante pe contul de socializare al tatălui.
George Motoi ne-a lăsat roluri memorabile. A jucat roluri principale în 45 de filme și alte zeci de personaje pe scena teatrului. Un chip și o voce inconfundabile și un uriaș talent.
A jucat în filme de referință în cinematografia noastră. A fost Alexandru Lăpușneanu, Spionul X, inginerul horticultor Nicolae Moromete, căpitan de navă în ”Explozia”, dar a avut roluri și în seria Mărgelatu. Ultimul său film a fost în 2005, ”Amantul marii doamne Dracula”.
George Motoi a fost căsătorit cu două actrițe
George Motoi a fost căsătorit 23 de ani cu frumoasa actriță Cezara Dafinescu. Fiică de general. Cei doi au divorţat după ce aceasta s-a îndrăgostit de un alt bărbat. Cei doi o au împreună pe Raluca.
“Sigur că l-am iubit pe George într-un fel anume. Eram mai tânără decât el. Căsnicia a fost extraordinară, dar a fost acea căsnicie dintre doi oameni cu temperamente diferite. George este foarte sobru, foarte rece, cel puţin cu mine”, a povestit Cezara Dafinescu.
”De George m-am îndrăgostit în anul doi de facultate. Mai întâi, văzându-l în filme! Apoi, destinul a făcut să ne întâlnim și aievea și să formăm un cuplu, în viață și mai târziu, și pe scenă.
El a fost «Făt Frumosul» pe care îl așteaptă orice fată să vină pe un cal alb. Îi voi fi mereu recunoscătoare, pentru tot ce mi-a dat. Nu știu când și cum s-a stins dragostea noastră.
Cu George am rămas prietenă. Suntem doi oameni care s-au iubit cândva, au un copil împreună. A-l renega pe George ar însemna să mă reneg pe mine”, mărturisea Cezara Dafinescu.
După divorţ, actorul s-a îndrăgostit de o altă actriţă, Giliola (Gigliola) Brăileanu, care a murit subit, în 2017, la doar 47de ani.
George Motoi a debutat la 22 de ani
Pe 4 martie 2015, marele actor George Motoi se stingea din viață la vârsta de 79 de ani, răpus de o boală nemiloasă. A muncit mult și a fost un profesionist.
”De 30 de ani nu am avut vacanță pentru ca eram foarte solicitat de cinematografie și de televiziune. Am făcut peste 45 de filme cu roluri principale. În timpul stagiunii, eram distribuit la teatru”, a povestit George Motoi, la aniversarea sa din 2008.
După absolvire (1958) pleacă cu repartiție la Piatra Neamț, dar joacă și la Teatrul din Bacău, din Cluj. Este remarcat de către Radu Beligan care îl invită la Teatrul Național București, unde George Motoi ajunge în 1970.
George Motoi a fost distins cu numeroase premii şi decoraţii, printre care marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul „Adela”, după Garabet Ibrăileanu (1984).
A primit și diploma „Artist de Onoare al Filmului Românesc” (2001), Premiul de Excelenţă pentru contribuţia adusă la afirmarea filmului românesc (2002), Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler (2002), premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului de film TIFF (2011). Foto: Facebook
Mișu Fotino, un mare actor fără studii. A crescut fără mamă
De ce a încărunțit Olga Tudorache, peste noapte, la 33 de ani
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook