Încercați un răsfăț cu un desert cu tradiție otomană: Sarailie!

Încercați un răsfăț cu un desert cu tradiție otomană: Sarailie!
Sarailie este un desert inspirat din bucătăria otomana, foarte dulce, cu multă nucă și mult sirop, așa cum sunt multe deserturi din Turcia. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza.

Sarailie este o altfel de baclava, chiar dacă gustul este asemănător, i se dă o altă formă ce o face mai deosebită. Este un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza!

Sarailie. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza – Ingrediente

400 gr foi fine de plăcintă

250 gr de nuci

100 gr fistic crud

250 gr unt

500 gr zahăr

750 ml apă

1 lamaie

100 gr pesmet

100 ml ulei

Mod de preparare

Se desfac foile de plăcintă și se grupează câte 4-6 foi și se ung între ele cu unt topit. Se presară miezul de nucă tocat mărunt, la blender și amestecat cu pesmet, apoi se rulează ușor încrețite și se așază rulourile în tava unsă cu ulei. Se taie rulourile în bucăți de 4-5 cm lungime și se dau la cuptor la foc mediu pentru 30-25 de minute.

Între timp, se prepară siropul pentru sarailie. Se fierbe apa cu zahărul și coaja de lămâie până se topește zahărul și siropul devine mai consistent. Se lasă la răcit până se scoate tava din cuptor. Siropul se toarnă rece peste rulourile de sarailie fierbinți și se lasă așa până se răcesc, apoi se dau la frigider. Sunt delicioase dacă sunt perfect răcite. Se mai presară pe deasupra puțin pesmet și fistic mărunțit.

Sursa: Chefi la cuțite