Istoria fascinantă a caselor de ciocolată din Londra

Istoria fascinantă a caselor de ciocolată din Londra
Această rețetă este numai bună de savurat în aceste zile friguroase. E băutura ideală cu care să acompaniezi o zi liniștită în familie.

Ciocolata caldă este o băutură care există de mai bine de 2500 de ani, iar în acest timp s-a transformat foarte mult. Trebuie să le mulțumim europenilor pentru gustul ei dulce, foarte diferit de cel original.

Mexicanii străvechi (mayașii) au fost primii băutori de ciocolată. Povestea primei cești cu ciocolată începe în Mexic, încă din anul 500 î.Hr. Așa cum istoria consemnează, mayașii obișnuiau să beau ciocolată, făcută din semințele fructelor de cacao, amestecată cu apă, porumb și ardei iute. Ei mai includeau și alte ingrediente, iar rezultatul era foarte diferit față de ciocolata caldă pe care o cunoaștem noi astăzi. În primul rând, această ciocolată era rece și foarte amară.

La începutul anilor 1500, exploratorul Hernán Cortés a adus pentru prima dată  în Europa boabe de cacao. Deși băutura se servea rece și amară, ea a devenit populară pentru aroma sa inedită. A fost adoptată de curtea regelui Carol Quintul, precum și de clasa superioară spaniolă.

Acum a apărut și prima modificare în servirea băuturii de ciocolată. Spaniolii au început să o bea fierbinte. Și au îndulcit-o. De asemenea, au renunțat la ardeiul iute. Rețeta era păstrată ca un secret de stat. Abia peste 100 de ani ciocolata a început să fie „exportată” și în Europa.

„Casele de ciocolată” din Londra

În anii 1700, ciocolata a fost descoperită de britanici, iar în Londra au fost deschise „case de ciocolată”. La sfârșitul anilor 1700, președintele Colegiului Regal de Medicină, Hans Sloane, a adus din Jamaica o rețetă nouă.

Aceasta prevedea amestecarea ciocolatei cu lapte, ceea ce a făcut băutura mai plăcută în opinia sa. Conaționalii lui au fost de acord. Și au început să pună lapte în ciocolată. Deja devenise o modă ca seara, după cină, în familie să se savureze o ceașcă de ciocolată caldă cu lapte.

Până în secolul al XIX-lea, ciocolata fierbinte a fost utilizată inclusiv ca tratament pentru afecțiuni ale stomacului și ficatului, precum și o băutură specială, scrie Știri pentru copii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by saturday. (@saturday.cafe)

Ingrediente pentru ciocolată caldă cremoasă

30 gr de ciocolată cu lapte (sau puteți folosi ciocolată neagră)

1 linguriță de zahăr brun

1 lingură de pudră de cacao

250 ml de lapte

1 linguriță mică de cafea instant

1/2 linguriță de amidon de porumb

Frișcă și pudră de cacao pentru topping

Mod de preparare

Pur și simplu se aduce totul la temperatura de fierbere, se acoperă cu frișcă neîndulcită și pudră de cacao. Ciocolata caldă cremoasă e gata de servire.

Recomandarile noastre