Simona Ionescu / Redactor Șef

Istoria necenzurată. Povestea mobilierului și bijuteriilor Mariei Antoaneta

Istoria necenzurată. Povestea mobilierului și bijuteriilor Mariei Antoaneta
Despre fosta regină a Franței Maria Antoaneta, au rămas în istorie mai ales poveștile luxului debordant în care a trăit. Măritată la vârsta de 15 ani cu Ludovic al XVI-lea, aceasta a devenit regină a Franței. În anul 1793, în plină revoluție franceză, frumoasa regină a fost condamnată la moarte, sub acuzația de înaltă trădare și omorâtă prin ghilotină are, în public.

Când, la 6 octombrie 1789, un grup de femei, exasperate de dificultățile cu care se luptau zilnic, pentru a-și procura cele de bază, au mărșăluit de la Paris la Versailles și au pătruns în palat, forțându-i pe Maria Antoaneta și pe rege să părăsească palatul care de secole fusese un simbol al absolutismului, mobilierul a fost abandonat doar pentru a fi confiscat de Convenția Națională.

Aceasta era o adunare executivă și legislativă înființată în anii Terorii. În anul în care regina a fost ghilotinată, Convenția a vândut opulentul mobilier la licitație. Istoria a consemnat că, la acea vreme, s-au vândut 17.000 de loturi, dar doar câteva au părăsit efectiv din Franța.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s Paris (@christiesparis)

Majoritatea s-au întors la Palat în anii următori.  Un drum diferit a urmat parte din mobilierul pe care în aceste zile, cu ocazia Paris Classic Week, celebra casă de licitații Christie’s îl scoate la licitație într-o vânzare dedicată artelor clasice.

Scaunul de mătase și comoda Mariei Antoaneta, scoase la licitație

Printre accesoriile de mobilier care au aparținut nefericitei regine, în catalog se numără o comodă din lemn lăcuit cu motive chinezești – procedeu cunoscut sub numele de Vernis Martin -, cu blat din marmură și decorațiuni din bronz aurit. Piesa, estimată la între 800.000 de euro și 1.200.000 de euro, a fost livrată Mariei Antoaneta la castelul Compiègne în 1770.

Catalogul licitației indică și un fotoliu din lemn tapițat cu țesătură de mătase albastru deschis, un exemplu excelent al stilului vremii. Și acesta i-a aparținut reginei și are propria poveste.

În anul 1788, suverana Franței s-a mutat într-o altă aripă a palatului pentru a fi mai aproape de copiii ei. A cerut ca spațiul să fie modernizat după gusturile ei. Scaunul, comandat de Georges Jacob, a fost achiziționat pentru noul său dormitor. Din păcate, noul aranjament a durat doar câțiva ani. Până la încarcerarea și executarea sa în 1793.

Bijuteriile cu diamante ale reginei, vândute în trecut

Nu este prima dată când bunuri aparținând reginei Maria Antoaneta ajung pe piață. În trecut celebra ei perlă, care îi și poartă numele – „perla Marie Antoinette”, renumită pentru faimă și mărime, a fost vândută tot la Christie’s. Tot atunci s-au licitat și două brățări cu diamante care au aparținut soției lui Ludovic al XVI-lea pentru 7 milioane de lire sterline.

Cele două obiecte prețioase erau păstrate într-o cutie de catifea albastră.  Erau formate fiecare din trei rânduri de diamante și agrafe mari, cu un total de 112 pietre. Istoria a consemnat că, înainte de moartea ei, Maria Antoaneta i-a trimis o scrisoare din închisoarea din Paris fiicei sale Maria Tereza. În aceasta spunea că o cutie de bijuterii din lemn este deja în drum spre Austria. Unde tânăra va intra în posesia bunurilor mamei sale. Astăzi acele brățări strălucesc pe încheietura unei alte regine, scrie Elle.com.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre