Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperit cel mai mare șarpe din lume. Anaconda măsoară 6,5 metri și are capul cât cel al unui om

A fost descoperit cel mai mare șarpe din lume. Anaconda măsoară 6,5 metri și are capul cât cel al unui om
Un șarpe absolut uriaș de 6,5 metri a fost descoperit în pădurea amazoniană. Anaconda, care capul de aceeași mărime cu cel al unui om este considerat cel mai mare șarpe din lume.

Cel mai mare șarpe din lume a fost descoperit în pădurea amazoniană. Anaconda Verde de Nord măsoară 6,5 metri lungime și cântărește 150 kilograme, iar capul său este de aceeași mărime cu cel al unui om.

Cel mai mare șarpe din lume, Anaconda Verde de Nord, a fost găsit de către profesorul Freek Vonk, prezentator TV de animale sălbatice, și este la fel de gros ca o anvelopă de mașină. În ciuda faptului că are un cap de mărimea unui om, se pare că profesorul Vonk, în vârstă de 40 de ani, nu s-a speriat să se apropie de târâtoare. Imaginile incredibile îl arată pe biologul olandez înotând alături de uriașul anaconda. Până în prezent, doar o singură specie de Anaconda verde, numită și Anaconda uriașă, a fost recunoscută în Amazon.

O specie distinctă

Cu toate acestea, un nou studiu, publicat în această lună în revista Diversity, a confirmat că Anaconda verde nordică este o specie distinctă. „Împreună cu alți 14 oameni de știință din nouă țări, am descoperit că cea mai mare specie de șarpe din lume, este Anaconda verde.  Așa cum o știm cu toții din filme și povești despre șerpi uriași – sunt de fapt două specii diferite.

„Diferența genetică dintre cele două este de 5,5%, ceea ce este enorm”

Anacondele verzi găsite în nordul arealului lor din America de Sud – inclusiv Venezuela, Surinam și Guyana Franceză – par să aparțină unei specii complet diferite. Deși la prima vedere par aproape identice, diferența genetică dintre cele două este de 5,5%, ceea ce este enorm. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, oamenii și cimpanzeii sunt diferiți genetic unul de celălalt doar cu aproximativ 2%”, a declarat profesorul Vonk. Cercetătorii au dat noii specii numele latin Eunectes akayima, care înseamnă Anaconda verde din Nord.

„Supraviețuirea acestor șerpi uriași emblematici este legată în mod inextricabil de protejarea habitatului lor natural”

În ciuda faptului că abia a fost descoperită, cercetătorii spun că noua specie este deja amenințată. „Regiunea amazoniană se află sub o presiune severă din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor continue. Peste o cincime din Amazon a dispărut deja, ceea ce reprezintă o suprafață de peste 30 de ori mai mare decât cea a Țărilor de Jos. Supraviețuirea acestor șerpi uriași emblematici este legată în mod inextricabil de protejarea habitatului lor natural”, a mai explicat profesorul Vonk.

Cel mai mare șarpe din lume. Sursă foto; Daily mail

Autorul studiului a început să studieze Anaconda verde în urmă cu 15 ani

Profesorul Jesus Rivas, autorul principal al studiului, a explicat că și-a dat seama pentru prima dată că există mai mult de o specie de Anaconda verde în urmă cu peste 15 ani. Împreună cu soția sa, Dr. Sarah Corey-Rivas, au început să analizeze mostre pentru a căuta diferențe genetice. Cu toate acestea, abia acum au putut să-și publice rezultatele. „Sarah și cu mine am început să lucrăm la acest caz în 2007, când am observat că există o mare diferență genetică între mostrele din Venezuela și unele mostre din Peru.

„A fost un proiect cu adevărat internațional”

Apoi am început procesul de colectare de probe și colaboratori din întreaga Americă de Sud și nu numai, pentru a completa mozaicul de probe care ne-a permis să realizăm acest studiu. Am lucrat în mai multe țări cu diverși colegi pentru a aduna eșantioanele, iar Sarah a făcut cea mai mare parte din munca grea, secvențiind genele și efectuând analiza filogenetică. Acesta a fost un proiect cu adevărat internațional.

„Studiez anacondele de 32 de ani”

Dacă ne uităm la lista de autori, unul din Belgia, unul din Australia, unul din Olanda, unul din Columbia, unul din Brazilia, doi din Bolivia, doi din SUA, trei din Ecuador și trei din Venezuela. Studiez anacondele de 32 de ani, așa că acest lucru ridică întrebarea despre câte alte specii există despre care nu știm.

Dacă un astfel de animal emblematic a trecut neobservat timp de atâția ani, ce se întâmplă cu animalele și plantele mai puțin vizibile și mai puțin studiate? Această descoperire uimește mintea în ceea ce privește adevărata diversitate a Americii de Sud”, a declarat profesorul Rivas.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre