Simona Ionescu / Redactor Șef

Accidentul nuclear de la Cernobîl. Cea mai mare tragedie din istorie

Accidentul nuclear de la Cernobîl. Cea mai mare tragedie din istorie
Pe 26 aprilie, la ora 1.23, s-a produs o explozie la reactorul nuclear de la Cernobîl, URSS. A urmat contaminarea radioactivă a zonei. Acest dezastru este considerat cel mai grav accident nuclear din istorie.

Luni, 26 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.

Accidentul nuclear de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a afectat și pe români, dar ei au aflat câteva zile mai târziu. La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru. Cu toate acestea, se știe că  peste 25.000 au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei, scrie evz.ro.

Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă. O procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic. Învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni şi continuă să facă victime. Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70% din precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei ţări.

La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a afectat și pe români

Românii au aflat abia după câteva zile despre explozia de la Cernobîl. Măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creştere foarte mare a radiaţiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate.

Nu sunt statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, așa cum erau toate informațiile importante în comunism. Specialiştii sunt de părere că există o legătură între acesta şi creşterea cazurilor de cancer şi leucemie.

Ce scria presa despre dezastrul de la Cernobîl

Presa din Australia a relatat despre „dezastrul de la Cernobîl”. Jurnaliștii din Australia au spus că zeci de mii de oameni au fost evacuați pe o rază de 30 km.

Agenţia Tass a anunțat că au fost înregistrate două decese. URSS și-a călcat pe orgoliu și a solicitat ajutor din partea țărilor din Vest pentru a stinge incendiul. Agenţia de ştiri Tass a publicat știrea doar după ce s-a raportat că nivelurile radiaţiilor au depășit de peste șase ori valoarea normală.

Britanicii de la BBC au relatat că este cel mai grav incident din istorie. Sursa: evz.ro


Specii noi de animale sunt descoperite pe bandă rulantă. Cercetătorii sunt în alertă

Misterul celor mai valoroase naufragii din istorie. Ce comori zac pe fundul oceanelor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre