Simona Ionescu / Redactor Șef

Bona copiilor familiei Ceaușescu, despre boacănele făcute de moștenitori. „Valentin a băut benzină…”

Bona copiilor familiei Ceaușescu, despre boacănele făcute de moștenitori. „Valentin a băut benzină…”
O unguroaică muncitoare și cinstită a reușit să-i intre sub piele fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Poveștile Ilonei Bokor, fosta bonă a copiilor fostului președinte al României sunt uluitoare.

Cu ani în urmă, bona copiilor familiei Ceaușescu a vorbit despre relația frumoasă pe care a avut-o cu Nicolae și Elena și cât de mult a plâns când aceștia au fost împușcați în decembrie 1989.

„Elena îmi zicea totdeauna te rog”

Nicolae Ceaușescu, Elena și mamele foștilor dictatori

Femeia a spus că a devenit angajata familiei Ceaușescu când Valentin încă nu se născuse și în timp i-a legănat pe toți cei trei copii ai cuplului. Unguroaica le-a cunoscut și pe mamele lui Nicolae și Elena Ceaușescu și s-a bucurat când Zoe și Valentin au vrut să învețe de la câteva cuvinte în maghiară. La rândul său, Ilona a învățat să vorbească românește chiar de la Nicolae Ceaușescu.

În timp ce toată România vorbea cu scârbă despre Elena Ceaușescu, femeia a mărturisit că niciodată nu a avut ce să-i reproșeze. „Nu mi-a dat niciodată ordini, îmi zicea te rog, venea acasă, se comporta destul de frumos. (…) gătea dacă bucătăreasa era în concediu. (…) aveam grijă de copii, am făcut curățenie și am spălat rufe, pentru că atunci nu existau mașini de spălat”, a povestit femeia.

În ceea ce-l privește pe Ceaușescu, fosta bonă susține că a fost întotdeauna o persoană corectă, dar în același timp cerea disciplină.

„De câte ori pleca în străinătate, îmi aducea cadouri”

Bona Ilona în dreapta cu Valentin, în stânga Elena Ceaușescu cu micuța Zoe

Nicolae Ceaușescu își respecta bona, iar ori de câte ori pleca în străinătate, „îmi aducea cadouri”. „A venit si mama odata, cu o prietena de-a ei la Bucuresti, a venit la mine.  Nu a trebuit sa cumpere nimic, când a plecat Elena Ceaușescu mi-a dat voie să o duc la gara cu mașina, ei i-au plătit și biletul de tren și i-au dat de mâncare. Elena Ceausescu avea grija de la săpun până la zahăr, le împacheta și-mi zicea asta e pentru mama ta”, a mai spus femeia.

Zoe Ceaușescu a fost un copil cuminte

Valentin Ceaușescu în costumaș verde și Zoe Ceaușescu în costum mov

Nici copiii nu i-au creat probleme, iar Zoe era cea mai cuminte dintre toți. Cel mai năstrușnic, a mărturisit Ilona, a fost Valentin Ceaușescu și și-a amintit de un episod în care acesta a băut benzină. „O dată Valentin ne-a speriat tare când eram în Predeal. Mama Elenei a curățat îmbrăcămintea cu benzină, s-a și vărsat pe jos. Când Valentin a intrat în casă a băut din benzina care a mai rămas.

Când am observat chestia asta am plâns, nu am vrut să-i spun lui Ceaușescu. Dar a observat și imediat l-a luat la spital, noroc că a scăpat”, și-a amintit bona. Deși n-au păstrat legătura după ce nu a mai lucrat la familia Ceaușescu, Ilona a mărturisit că atunci când „i-au executat, am plâns, nu așa trebuia. Ceaușescu a construit România. Elena a fost de vină pentru că ea a condus din spate”.

Sursă foto: ceausescunicolae.wordpress.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre