Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai veche băutură alcoolică din lume are 7000 de ani. Se face și azi

Cea mai veche băutură alcoolică din lume are 7000 de ani. Se face și azi
Dovezi despre prima băutură alcoolică au fost găste în China. Experții au estimat că a fost fabricată în jurul anilor 7000 î.Hr. Ingredientul principal era mierea. Se face și azi.

Înainte ca oamenii să se apuce de cultivat terenuri cea mai apropiată sursă de zahăr era mierea. Mierea se producea, probabil, înainte de orice altceva. Au descoperit că aceasta fermenează și se obține o băutură care îi amețește plăcut.

Cea mai veche băutură alcoolică din lume

Cea mai veche băutură alcoolică din lume  era cunoscut grecilor antici drept „nectarul zeilor”. A fost consumat de către cei de la curțile regale vreme de multe secole de-a lungul istoriei, inclusiv de personalități precum Tutankamon sau Regina Elisabeta a II-a. Chiar și maiașii făceau mied, cum a fost denumită această băutură alcoolică. Chiar și strămoșii noștri dacii prinseseră gustul.

Miedul este rezultatul fermentării mierii și a transformării ei în băutură alcoolică. Mierea poate fermenta în mod natural. Dacă este amestecată cu apă și lăsată o vreme, se transformă în alcool.

Pe măsură ce zahărul a devenit tot mai ieftin, și berea și vinul tot mai populare, miedul a devenit o băutură mai puțin cunoscută. O mai consumau apicultorii și cei care trăiau la curțile regale. Astăzi, există în lume câțiva producători de mied care se străduiesc din răsputeri să reintroducă această băutură în „circuit”.

Strămoșii noștri dacii prinseseră gustul miedului, băutura alcoolică din miere

Cum se face miedul

Se amestecă mierea și apa și se lasă o vreme, până se transformă în mied. Miedul se poate produce și de la sine. Un producător profesionist de mied știe exact alchimia dintre miere, vin și drojdie, pentru a produce o băutură de calitate.

Miedul are un spectru similar cu al vinului: de la sec la dulce. Miedul tradițional conține apă, miere și drojdie. Unii producători adaugă fructe, suc de grapefruit sau bere.

Miedul are un gust distinct de miere, dar dulceața lui poate varia, în funcție de cât de sec este.

Sursa mierii își pune, la rândul ei, amprenta asupra gustului mierii. Cunocătorii fac imediat diferența între mierea provenită din trifoi față de cea provenită din flori de măr. Gustul mierii se poate schimba, de la sursă la sursă, de la anotimp la anotimp, ceea ce face miedul respectiv unic. Sursa și foto: academiabarbatilor.ro


Chanel N° 5 împlinește 100 de ani, dar rămâne cel mai modern parfum

Ce mâncau străbunicii noștri acum 100 de ani

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre