Simona Ionescu / Redactor Șef

Cetatea București încă există. Are o istorie fascinantă

Cetatea București încă există. Are o istorie fascinantă
Puțini sunt cei care știu că în trecut Bucureștiul a avut o cetate. Numai că aceasta există și în zilele noastre și stă ascunsă, undeva, la marginea Capitalei.

O construcție extraordinară zace în deșișurile de la marginea Capitalei. Cine mai știe de cetatea Bucureștiului?

Cetatea București încă există. Are o istorie fascinantă

Sunt puțini cei care știu că Bucureștiul are încă o cetate, dar și mai puțini cei care au văzut așa ceva. Unde se află aceasta? Ascunsă, între desișurile de la marginea Capitalei. Este vorba de nu mai puțin de 36 de forturi uriașe, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cu alte cuvinte, o rețea incredibilă labirintică de tuneluri și galerii dispuse chiar și pe trei etaje. E greu de spus de ce nu s-a povestit despre cetate atât cât ar trebui. Dar mai ales de ce singurul loc unde apare acest loc abandonat, este o hartă din preajma anilor 1900.

La o aruncătură de băț de Șoseaua de Centură a Capitalei

Cele 36 de forturi se află la o distanță de 100 de metri de Șoseaua de Centură a Capitalei, care de altfel a fost construită odată cu cetatea și o cale ferată.

Cetatea București a fost ridicată ca urmare a hotărârii regelui Carol I, la scurt timp după ce România și-a dobândit independența. Cât privește proiectul de fortificare, acesta i-a aparținut generalului Gheorghe Manu, în anul 1882.

A fost ridicată de inegalabilul general Henry Bialmont

Pentru construcția propriu zisă însă, Carol a apelat la o somitate în materie, generalul belgian Henry Bialmont, același care a făcut fortificația orașelor Anvert și Liege. Doi ani au muncit oamenii pe rupte ca să ducă la bun sfârșit visul regelui Carol I, apoi au fost întrerupte din cauze politice, un an și jumătate. Așa se face că cetatea a fost finalizată în anul 1895.

Costurile s-au ridicat la 85 milioane de lei

Pe un perimetru de 76 de kilometric au fost ridicate 18 forturi și alte 18 baterii intermediare, care sunt dispuse la o distanță de 4 km una de cealaltă. Se spune că a fost nevoie de 2.500.000 de cărămizi, motiv pentru care s-au înființat fabrici chiar la orașului. La construcția cetății a fost nevoie de 85 milioane de lei. Din Garnizoana Cetății București urmau să facă parte 33.000 de militari.

Sursă foto: hotnews.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre