Scoasă pe furiș într-o roabă, apoi uitată într-un seif de bancă, o colecție inegalabilă de bijuterii regale este scoasă la vânzare. A fost salvată din ghearele Armatei Roșii.
Diademe, coliere, brățări și cercei creează un cufăr de comori din una dintre cele mai opulente epoci ale vieții curților europene. Faptul că această colecție de bijuterii regale a supraviețuit este un fel de miracol, fiind smuls din ghearele sovieticilor cu mult curaj și ingeniozitate.
Prima doamnă a Bulgariei a îngropat bijuteriile într-o cutie de fier din grădina sa din Sofia
Acestea au stat îngropate într-o cutie de fier timp de doi ani, când comuniștii bulgari au preluat puterea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi au fost scoase pe ascuns, cusute în bucăți de pânză, unde au rămas până când au fost redescoperite la începutul acestui an. Eroina poveștii este prințesa Eudoxie, fiica cea mare a penultimului rege al Bulgariei, care se bucura să comande bijuterii somptuoase pentru soția sa, regina.
Prințesa nu s-a căsătorit niciodată, dar la abdicarea tatălui său, în 1918, a devenit „Prima Doamnă a Bulgariei” a fratelui său Boris, noul rege, până la căsătoria acestuia, în 1930, cu Giovanna de Savoia. Ea a rămas parte integrantă a familiei regale bulgare, locuind în capitala Sofia. Cu toate acestea, în 1944, în timp ce Armata Roșie a Rusiei se apropia, Eudoxie și-a dat seama că sfârșitul monarhiei se apropia cu pași repezi.
Eudoxie a salvat bijuteriile somptuoase ale familiei, cusându-le în bucăți de pânză și îngropându-le într-o cutie de fier în grădina sa din Sofia. Au urmat arestări, izolări și torturi din partea nou înființatului Frontul Patriei Bulgariei, pro-sovietic. La eliberare, a fost plasată în arest la domiciliu, cu un paznic lângă ea zi și noapte. La 1 februarie 1945, fratele ei, prințul Kyril, a fost asasinat.
Cum au scăpat bijuteriile
În iunie 1946 s-a decis ca membrilor rămași ai familiei regale să li se permită să părăsească țara. Liderii comuniști nu au vrut să facă din ei niște martiri, așa cum se întâmplase cu 30 de ani mai devreme cu familia regală rusă. Fiind bulgăroaică, Prințesa Eudoxie a fost informată că nu avea voie să ia nimic cu ea, cu excepția hainelor în care stătea în picioare.
Dar a fost diferit pentru cumnata ei, regina Giovanna, de origine italiană, căreia i s-a acordat permisiunea de a-și lua în exil cei doi copii mici și bunurile personale. Acest lucru i-a oferit lui Eudoxie o mică șansă de a salva bijuteriile. Într-o noapte, când garda ei dormea, Eudoxie a dezgropat cutia care conținea bijuteriile îngropate cu doi ani în urmă.
A pus cutia într-o roabă adâncă și a acoperit-o cu cărți, pretinzând că biblioteca reginei fusese distrusă și că avea nevoie de mai mult material de lectură. Și a transferat întregul transport la palat, pregătită pentru plecarea lor comună.
Bijuteriile au fost descoperite la începutul acestui an
Pe 16 septembrie, micul grup regal format din două femei și doi copii, împreună cu bagajele ușoare ale reginei, a părăsit palatul pentru a-și începe curajoasa călătorie. Mai întâi au fost duși cu trenul peste granița bulgaro-turcă până la Istanbul, de unde s-au îmbarcat pe o navă cu destinația Alexandria, în Egipt.
Prințesa Eudoxie a debarcat în Port Said și, cu o valiză plină cu bijuteriile și câteva haine dăruite de Giovanna și s-a îmbarcat pe un cargobot cu destinația Europa. Deși avea foarte puțini bani, a ajuns în Elveția la începutul lunii octombrie, călătorind cu camionul unei firme de mutări.
Odată ajunsă acolo, i-a telefonat Ducelui de Württemberg, soțul surorii sale mai mici, Nadejda, care locuia nu departe de tatăl lor, în Germania. Prințesa a ajuns la conacul din Coburg și, în scurt timp, și-a depus bijuteriile în banca unde au fost găsite în 2023. Toate erau încă ascunse în siguranță, păstrate în pungile de pânză în care le cususe în 1944. Din păcate, acestea nu mai fuseseră purtate niciodată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook