Simona Ionescu / Redactor Șef

Credeați că reclamele sunt apanajul vieții moderne? Iată cum se făcea publicitate acum 2000 de ani

Credeați că reclamele sunt apanajul vieții moderne? Iată cum se făcea publicitate acum 2000 de ani
Fără să ne gândim prea mult, considerăm că publicitatea și reclamele, în diversele lor moduri de exprimare, sunt apanajul lumii moderne. Nimic mai fals, după cum au descoperit arheologii din Israel.

Oamenii de știință și arheologii au descoperit că publicitatea a început să își facă prezența în viața oamenilor  încă din perioada 3000 – 500 î.Hr. Primele reclame erau semne pe clădiri, cu referire la bunurile sau serviciile ce puteau fi obținute.

Primele forme ale publicităţii au fost de tip informativ. Cei care doreau să-şi facă cunoscuta marfa  ofereau strict informaţiile necesare. Ulterior s-au adăugat elemente estetice şi emoţionale, care au avut drept scop mărirea şanselor ca reclama să fie recepţionată, reţinută și, în consecință, să îl atragă pe client.

Egiptenii au inventat publicitatea outdoor

Egiptenii antici au fost cei care au inventat publicitatea outdoor. Comercianţii amplasau de-a lungul drumului public pietre sculptate cu mesaje informative despre produsele sau serviciile oferite. În perioada anilor 500 î.e.n., în Roma, mesajele erau pictate pe pereţi. Romanii făceau inclusiv publicitate electorală, chemând cetățenii al vot.

În Evul Mediu s-a trecut de la vizual la sunet. Au apărut „strigătorii” –  oameni angajaţi de comercianţi sau autorități să strige, la propriu, calitatea mărfii sau anumite anunțuri de interes public.

Cum se făcea publicitate acum 2000 de ani

Arheologii din Israel au descoperit însă că, acum 2000 de ani, strămoșii lor nu se limitau numai la metodele de publicitate enumerate mai sus. Ci continuau reclama pe produsul în sine. Ei au descoperit un pieptene care beneficia de o reclamă imbatabilă: scotea toți păduchii din păr și barbă.

Mesajul a fost scris prin incizie direct pe produs. Astfel încât să poate fi văzut și citit de toți cei care puneau mâna pe obiect. Mirarea arheologilor e cu atât mai mare cu cât această reclamă e scrisă în limba canaanită, despre care nu se știa dacă a fost folosită uzual în zonă. „Aceasta este prima frază în limba canaanită descoperită în Israel”, a spus Yossef Garfinkel, profesor de arheologie.

Pieptenele de fildeș a fost descoperit în sudul Israelului, în situl arheologic Tel Lachish.  Având dimensiunile 3,5 cm pe 2,5 cm, acest pieptene datează din anul 1.700 î.Hr. și a fost găsit în 2017 la, însă fraza în limba canaanită a fost descoperită abia anul acesta, a anunţat Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat.

Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr şi din barbă”, se poate citit pe pieptăn, o frază care reprezintă „dovada directă” a utilizării alfabetului canaanit în viaţa de zi cu zi din acea perioadă, a explicat Yossef Garfinkel, profesor de arheologie. Se crede că pieptănele ar fi fost importat şi considerat un articol de lux, a precizat Universitatea Ebraică.

Unde a fost Țara Canaanului

Limba canaanită se vorbea în Ţara Canaanului. Aceasta apare Biblie pentru a descrie teritoriul situat între Marea Mediterană şi râul Iordan, înainte de cucerirea sa de către Iosua şi triburile lui Israel ieşite din Egipt, în jurul anului 1.200 î.Hr. Lachish, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, a fost o localitate importantă în perioada canaanită. Arheologii au mai descoperit 10 inscripţii similare, însă niciodată o frază întreagă.

Sursa foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority/eurekalert.org

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre