Simona Ionescu / Redactor Șef

Crima care a zguduit Franța. Povestea surorilor Papin

Crima care a zguduit Franța. Povestea surorilor Papin
Surorile Papin au rămas în istorie drept menajerele care au comis crima care a zguduit Franța. Victimele au fost chiar stăpâna casei, alături de fiica sa.

Era ziua de 2 februarie 1933, când Léonie Lancelin și fiica ei Geneviève au fost găsite moarte în interiorul casei lor din strada Bruyere, Le Mans, în Franța. Această scenă terifiantă a marcat ceea ce până în zilele noastre este considerată crima care a zguduit Franța. Mama și fiica au suferit o moarte oribilă. Polițiștii le-au găsit complet desfigurate, cu craniul zdrobit și cu ochii scoși.

Camera unde s-au găsit cadavrele era complet murdară de sânge, pe podea și pe pereți. Fuseseră bătute cu un ciocan, înjunghiate și apoi tăiate. Tortura acestor femei a durat aproximativ 30 de minute, iar cei responsabili au fost pe deplin identificați: surorile Christine și Léa Papin.

Crima care a zguduit Franța. Surorile au dat vina pe stăpâna casei 

Dar ce le-a făcut pe aceste angajate să comită astfel de acte teribile? Când ofițerii au reușit în cele din urmă să intre în casă, le-au găsit pe Christine și pe Léa stând liniștite pe patul din acea cameră, cu mâinile pe ciocanul cu care au săvârșit o parte din crima abominabilă. 

Când au fost întrebate mai târziu, surorile Papin au mărturisit poliției că, atunci când mama și fiica au ajuns în casă în după-amiaza aceea, le-au certat pentru câteva haine care nu erau călcate. Femeile au început să le ia la rost pe cele două surori, care într-un moment de furie s-au năpustit asupra lor cu violență brutală.

Ce spun psihologii. Fetele proveneau dintr-o familie dezbinată 

Cazul lui Christine și Léa a făcut obiectul unei analize a psihologilor și psihanaliștilor din întreaga lume care încearcă să ofere o explicație plauzibilă pentru acest comportament. Multe dintre explicații subliniază trecutul surorilor Papin. Părinții acestor femei, Gustave Papin și Clémence Derré, acumulaseră o lungă istorie a problemelor maritale, situație care a cauzat o profundă depresie în doamna Papin și în cele din urmă au condus-o la sinucidere. Între timp, Gustave se scufunda în alcoolism.

Lea, întâia născută a cuplului Papin, a fost abandonată într-un orfelinat catolic, cu suspiciunea că tatăl ei o maltratase. Christine și Léa au avut același destin: au fugit de acasă și s-au refugiat într-un orfelinat religios. Christine, care era mai mare ca Lea cu 6 ani, avea o inteligență medie, era puternică și, într-o oarecare măsură, avea un caracter comunicativ. Contrar surorii sale mai tinere, cu o personalitate introvertită, liniștită, ascultătoare și inteligență superioară. Deși o bună parte din viață au trăit separat, au avut o relație foarte bună și, din momentul în care au devenit angajatele Lancelinilor, s-au mutat să locuiască împreună.

Nu și-au explicat niciodată concret fapta

Experții comportamentali au pariat că principalii factori care au condus la acest comportament au fost sentimentul de a fi respins de părinți și de lipsa afecțiunii familiale. Alții cred că are legătură cu modul în care au fost tratate de angajatorii lor. Și condițiile de muncă opresive pot fi un declanșator al comportamentului extrem când există o instabilitate emoțională. Acest lucru ar fi putut justifica infracțiunea surorilor, însă multe mărturii au asigurat că au fost bine tratate de către familie.

Surorile Papin au fost judecate și condamnate. Christine a murit la 4 ani după tragedie, dar Léa a trăit până în 2001. Ambele au fost la închisoare, iar Léa, a cărei sentință a fost mai mică, a fost eliberată după un timp. Cu toate acestea, nu au explicat niciodată ce a motivat atât de multă violență.

Foto: Facebook

Serghei Mizil a spus cine l-a ruinat pe Mădălin Voicu. Au rupt prietenia pe veci

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre