Elvis Presley a lăsat o amprentă eternă asupra lumii, iar nicăieri impactul moștenirii sale nu a fost mai puternic decât în Las Vegas, Nevada. În Orașul Păcatelor, așa cum mai este numit, Presley este mai mult decât o legendă rock, el este un element esențial al zilei nunții.
În ciuda unei încercări din 2022 a companiei care licențiază imaginea și muzica lui Elvis de a suprima această tradiție, cel puțin pentru moment, se pare că va rămâne așa. Iată cum a ajuns Elvis Presley „Regele nunților din Las Vegas”.
Elvis nu a oficiat nici măcar o nuntă
Adevăratul Elvis murise deja până când prima nuntă cu tematică Elvis a fost oficiată în Las Vegas în 1977. Deși adevăratul Presley nu a oficiat niciodată o nuntă, el a fost responsabil pentru plantarea seminței în jurul căreia acum crește întreaga industrie.
S-a întâmplat într-o noapte din 1967, spune Rod Musum, manager general al Graceland Wedding Chapel din Las Vegas. Trezit de o bătaie neașteptată la ușă, Ollie McKee, primul proprietar al capelei, a mers să-și întâmpine vizitatorii. Pe trepte stătea Elvis, însoțit de întreaga sa echipă.
Elvis căuta un loc pentru căsătoria cu Priscilla
„Trec pe aici tot timpul și întotdeauna am vrut să mă opresc pentru că îmi amintește de casă,” i-a spus Elvis lui McKee (conform lui Musum). Presley era în căutarea unui loc unde să se căsătorească cu dragostea vieții sale, Priscilla.
Uimit, McKee, un mare fan al lui Elvis, i-a oferit muzicianului un tur al casei cochete transformată în capelă de nuntă, cunoscută atunci sub numele de Gretna Green Wedding Chapel.
Capela de căsătorii Graceland, denumită cu acordul lui Elvis
Locația era frumoasă, a recunoscut Presley, dar din păcate prea mică pentru petrecerea pe care el și logodnica sa o planificau. Dezamăgit, McKee l-a întrebat pe Elvis cum s-ar simți dacă ar schimba numele capelei în „Graceland”. Elvis, probabil afișând zâmbetul său de un milion de dolari, aparent i-a dat binecuvântarea sa.
Când Elvis Presley a murit în 1977, noul proprietar al capelei nu a ezitat să profite de pe urma legendei. Deși existau imitatori ai lui Elvis încă de la mijlocul anilor 1950, Graceland Wedding Chapel a fost cea care a introdus ideea de imitator al lui Elvis în industria nunților.
Prima nuntă cu un imitator Elvis, oficiată în 1977
În același an, în 1977, au oficiat prima nuntă Elvis din Las Vegas. Alte capele au urmat rapid exemplul, introducând nunțile tematice Elvis în fiecare locație din Vegas. Astăzi, Regele apare la ceremonii în zeci de capele, de la Viva Las Vegas Wedding Chapel și Elvis Chapel, la Las Vegas Elvis Wedding Chapel și Little Chapel of Hearts.
Tipurile de ceremonii și pachete oferite de o capelă sunt la fel de importante ca și persoana care le oficiază. Încă din anii 1930, când Las Vegas a eliminat perioada de așteptare de trei zile pentru o licență de căsătorie și a renunțat la cerințe precum testele de sânge, orașul a devenit o destinație atractivă pentru cupluri.
Las Vegas, declarat Capitala Mondială a Nunților
Atât de multe cupluri s-au căsătorit acolo până în anii 1950 încât Las Vegas a fost declarat Capitala Mondială a Nunților.
Astăzi, aproximativ 80.000 de cupluri își jură credință în oraș în fiecare an, inclusiv celebrități precum Frank Sinatra, Britney Spears, Jennifer Lopez și chiar Elvis însuși. Nunțile tematice Elvis reprezintă o parte semnificativă a acestor ceremonii, dar nimeni nu ține evidența exactă a numărului lor.
Nunțile în Vegas, o industrie de 2,5 miliarde de dolari anual
Aproximativ patru procente din toți vizitatorii din Vegas vin pentru o nuntă, fie cu tematică Elvis, fie alta, generând 2,5 miliarde de dolari în venituri în fiecare an — și nu sunt doar din Statele Unite.
Elvis „rezonează cu multe persoane din multe locuri diferite din lume,” spune Musum.
„Jumătate din afacerea pe care o facem este cu persoane din afara Statelor Unite. Elvis nu a cântat niciodată în afara Americii de Nord, așa că atunci când oamenii din Spania sau Brazilia vin aici, este pur și simplu uimitor că marca, muzica și moștenirea lui transcend timpul.”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook