Fotografii exclusive îi arată pe frații Lesly, 13 ani, Soleiny, nouă ani, Tien Noriel, patru ani, și pe bebelușul Cristin, de un an, în siguranță în paturile lor, într-un spital militar din Bogota, Columbia.
Un avion Cessna 206 care transporta 7 persoane pe o rută între Araracuara și San Jose del Guaviare, în Columbia, s-a prăbușit. Accidentul a avut loc în prima zi a lunii mai. În avion se aflau și 4 copii, frați, care s-a presupus că au scăpat cu viață. Restul pasagerilor – pilotul, mama copiilor și încă un adult – au murit în urma impactului. Imediat după accident a început scotocirea junglei columbiene pentru găsirea copiilor, indiciile arătând că aceștia au supraviețuit.
În stare de șoc, micuții au pornit singuri în căutarea unei localități. Aveau cu ei un copil mic, de numai un an. Au fost găsiți cu toții teferi, după șase săptămâni de căutări, cazul fiind considerat un adevărat miracol al supraviețuirii. Acum aceștia se refac într-un spital militar, fiindu-le acordate îngrijiri medicale. Totodată, prin joc, autoritățile încearcă să afle detaliile supraviețuirii și starea lor emoțională, scrie Daily Mail, care a obținut poze în exclusivitate cu micuții în spital.
Copiii salvați îl desenează pe câinele care i-a găsit
Lesly și Soleiny Mucutuy au făcut desene colorate emoționante, arătându-l pe Wilson, câinele de salvare din rasa Ciobănesc Belgian, care a dispărut în timpul misiunii de salvare a lor din junglă. Frații au creat desenele cu creioane colorate, ca o contribuție la continuarea căutării câinelui care a jucat un rol cheie în găsirea lor în urma prăbușirii avionului pe 1 mai.
Desenele au fost dezvăluite atunci când șeful forțelor armate columbiene, generalul Helder Giraldo, i-a vizitat pe copii la spital. După ce s-a apropiat de ei, cei doi copii mai mari i-au prezentat desenele și rugămintea de a le da celui care se ocupa de câinele Wilson. În desenul lui Lesly, Wilson, în vârstă de șase ani, este înfățișat lângă un râu plin de pești, un copac, câteva flori galbene și cu soarele strălucind pe o cărare.
Imaginea lui Soleiny era similară, cu Wilson lângă un copac, o floare și soarele radiind. Pe o parte a desenului se află steagul columbian și mesajul „Mereu binecuvântat”.
Ce spune bunicul copiilor
Narciso Mucutuy, bunicul celor doi supraviețuitori mai mari a declarat că îi pune să deseneze: „ceva de care au nevoie pentru a se exprima”. Câinele de salvare Wilson a fost considerat pierdut cu câteva zile înainte ca frații să fie găsiți, după ce a fugit de îngrijitorii săi, până când echipele de salvare i-au găsit urmele de pași lângă cele ale copiilor.
După ce i-a descoperit pe copii, animalul a rămas alături de ei timp de câteva zile înainte de a se pierde din nou și, în ciuda faptului că s-a dovedit a fi crucial pentru misiunea de căutare care a primit numele de cod „Esperanza” (speranță), nu a fost găsit.
Carlos Andres Villegas, un ghid canin al apărării civile, a dezvăluit că Wilson a fost văzut ultima dată pe 8 iunie, înainte de a dispărea în jungla densă: „Wilson ne-a dat indicii, s-a uitat la noi și a vrut să ne spună ceva. A ieșit și s-a întors în junglă”. Comunitatea indigenă din zona de junglă în care s-a prăbușit Cessna l-a supranumit pe Wilson un războinic militar.
Detaliile supraviețuirii celor patru copii în jungla plină cu animale feroce
Noi detalii dramatice despre calvarul uimitor al copiilor au fost dezvăluite luni seara de bunicul Narciso Mucutuy. Relatarea sa după ce a vorbit cu Lesly diferă de cea oferită de tatăl celor doi copii mai mici, Manual Ranoque – părând să sugereze că mama copiilor, Magdalena, ar fi putut muri la scurt timp după accident și nu patru zile mai târziu. Bunicul Narciso a vorbit din interiorul spitalului pe o înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării din Columbia.
El a spus: „Când (Lesly) și-a dat seama că mama ei era deja moartă, a văzut piciorușele surioarei sale printre cele trei cadavre. Ea a scos copilul afară. Și apoi a văzut imediat că ceilalți erau răniți, atunci s-a îndreptat să deschidă geanta mamei, a scos niște haine și a început să le rupă și să înceapă să le bandajeze rănile. Au stat în jurul avionului timp de patru zile pentru a vedea dacă cineva îi va lua. Dar apoi, după ce au trecut patru zile, au plecat. Dar ea a spus că nu știa încotro să o ia.
Apoi, după un timp, au început să lase urme peste tot unde dormeau. În caz că cineva i-ar căuta, asta ar fi ajutat să îi găsească. Când auzeau elicopterele, se ascundeau sub copacii mari pentru că le era frică. La fel când membrii comunității și militarii îi căutau, ea (Lesly) îi vedea la 10 metri distanță și se ascundeau, stăteau nemișcați și îi acopereau gura micuței ca să nu plângă. Când membrii indigeni ai comunității îi căutau prin zonă, copiii nu răspundeau niciodată pentru că se gândeau că li se poate întâmpla ceva rău, de aceea nu răspundeau la oamenii care îi strigau căutând-i”.
Avionul s-a stricat și a căzut la scurt timp după decolare
Pe 1 mai, avionul Cessna 206 cu care călătoreau s-a prăbușit. Pilotul a raportat probleme la motor la doar câteva minute după ce a decolat dintr-o zonă sălbatică din Amazon cunoscută sub numele de Araracuara, pe drumul de 217 mile către orașul San Jose del Guaviare. Cadavrele pilotului, ale mamei copiilor și ale unui alt adult au fost găsite la locul prăbușirii, unde avionul era agățat aproape vertical în copaci.
A urmat o căutare nebună după copiii care înaintau prin junglă lăsând în urma lor urme ale supraviețuirii: fructe parțial mâncate. Căutarea pe kilometri întregi de pădure amazoniană densă și îndepărtată a culminat cu salvarea lor de vineri, 9 iunie.
„Jungla i-a salvat, a declarat președintele Columbiei, Gustavo Petro. Ei sunt copiii junglei, iar acum sunt și copiii Columbiei”. Un elicopter al armatei a plutit deasupra coronamentului copacilor, înainte de a-i urca pe cei patru copii la bord și de a-i transporta la spital pentru verificări, scrie Daily Mail.
Președintele Columbiei: „Copiii vor rămâne în istorie”
„Este o bucurie pentru întreaga țară, a scris Petro pe Twitter. Erau singuri, ei înșiși au realizat un exemplu de supraviețuire totală care va rămâne în istorie”. Frații, membri ai grupului indigen Huitoto, erau deshidratați, subnutriți și mușcați de insecte, dar în rest sunt sănătoși, au declarat salvatorii.
Bunica lor, a cărei voce a fost redată din avioanele aflate deasupra junglei în timpul căutărilor pentru a-i asigura pe tineri că sunt căutați, a declarat reporterilor: „Nu mi-am pierdut niciodată speranța, am susținut mereu căutările. Mă simt foarte fericită, îi mulțumesc președintelui Petro și compatrioților mei care au trecut prin atâtea dificultăți”.
Ministrul Apărării, Ivan Velasquez, a adus și el un omagiu muncii „de nezdruncinat și neobosite” a diferitelor unități ale armatei, precum și populației indigene care a participat la căutări”. Povestea de supraviețuire este cu atât mai miraculoasă cu cât jungla este casa jaguarilor, pumelor, șerpilor și a altor prădători, precum și a grupurilor armate care fac contrabandă cu droguri și terorizează populația locală.
Sursa foto: Instagram, Twitter, daily Mail.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook