Simona Ionescu / Redactor Șef

Dezvăluiri incredibile despre autorul Bibliei. Geneza și Exodul nu au fost scrise de Moise, spun oamenii de știință

Dezvăluiri incredibile despre autorul Bibliei. Geneza și Exodul nu au fost scrise de Moise, spun oamenii de știință
Se știe deja că Biblia conține un mesaj divin: cuvântul lui Dumnezeu. Dar cine a scris această capodoperă, care numără peste 700.000 de cuvinte? Oamenii de știință au venit cu explicația.

În întreaga lume, milioane de creștini consideră Biblia drept cuvântul divin al lui Dumnezeu. Cine să fi scris cartea sfântă, care spune o poveste incredibilă despre istoria lumii, de la creație la Judecata de Apoi?

Mai mult de 40 de persoane ar fi scris Biblia

Potrivit profesorului Elizabeth Polczer, cercetător biblic la Universitatea Villanova din Pennsylvania¸ Biblia ar fi fost scrisă de mai mult de 40 de persoane, dar identificarea acestora este „destul de complicată”.

„Fiecare carte din Biblie trebuie tratată separat pentru a decide cine a scris-o”, a declarat profesorul Polczer. Desigur, Biblia nu a fost scrisă dintr-o dată, pentru că este, de fapt, o colecție de scrieri, cele mai vechi datând de aproape 3.500 de ani.

Vechiul Testament a fost finalizat în jurul secolului I î.Hr

Biblia este alcătuită din Vechiul Testament (cunoscut și sub numele de Biblia ebraică) și din Noul Testament, scris mai recent. Vechiul Testament a fost realizat în momente diferite, într-o perioadă de aproximativ 900 de ani, a început în jurul anului 1200 î.Hr. și a fost finalizat în jurul secolului I î.Hr.

„Unele dintre cele mai vechi materiale pot data încă din 1200 î.Hr., dar cărțile au fost probabil editate în forma lor actuală în secolele VI sau V î.Hr.”, a mai spus profesorul Polczer. În ceea ce privește Noul Testament, se crede că ar fi fost scris într-o perioadă mult mai scurtă, în ultima jumătate a secolului I d.Hr. Sunt cazuri când se cunoaște cine a scris o carte din Biblie, dar în altele este mai puțin clar.

Cum este organizată Biblia

 „Cercetătorii sunt de acord că Pavel din Tars a scris Scrisoarea către Romani, iar Ioan din Patmos a scris Apocalipsa. Deși cărți precum Geneza și Exodul au fost atribuite în mod tradițional lui Moise, din cauza contradicțiilor și duplicărilor din materialul lor, acum se crede că au fost scrise de mai multe surse pe parcursul secolelor”, a mărturisit specialistul.

Biblia creștină este alcătuită din Vechiul Testament și Noul Testament. În tradițiile romano-catolică și ortodoxă orientală, Vechiul Testament include scrieri considerate apocrife de către protestanți. Noul Testament conține patru Evanghelii (Matei, Marcu, Luca și Ioan), Faptele Apostolilor, 21 de scrisori și Apocalipsa.

„Atribuirea către Matei și Ioan este convenabilă și credibilă, deoarece ei au fost ucenicii direcți ai lui Isus”

Dezvăluiri incredibile despre autorul Bibliei. Geneza și Exodul nu au fost scrise de Moise, spun oamenii de știință
Cine a scris Biblia, cartea care cuvântului lui Dumnezeu

Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan sunt toate anonime din punct de vedere tehnic și au fost atribuite în etape foarte timpurii acestor patru evangheliști de către Părinții Biserici. Este dificil de știut cât de mult din această atribuire este istorie reală și cât de mult a fost legendară.

Atribuirea către Matei și Ioan este convenabilă și credibilă, deoarece ei au fost ucenicii direcți ai lui Isus, dar factorii istorici par să submineze aceste atribuiri”, e de părere profesorul Polczer.

Alte cărți pretind că au fost scrise de autori celebri, precum Solomon (Cântarea Cântărilor) sau Apostolul Pavel (Prima epistolă către Timotei). Însă majoritatea cercetătorilor sunt de acord că aceste atribuiri sunt false, crede academicianul.

Psalmii ar fi fost scriși de regele David

În cele din urmă, există cărți în Biblie a căror atribuire tradițională poate fi parțial corectă, cum ar fi Psalmii, cartea din Vechiul Testament care este compusă din cântece și poeme sacre.

„Se crede în mod tradițional că psalmii au fost creați de regele David”, a adăugat profesorul Polczer. Și Philip Almond, istoric al culturii religioase la Universitatea Queensland din Australia, crede că paternitatea Bibliei este „complexă și problematică”.

„Acest lucru se datorează în parte faptului că este greu de identificat anumiți autori”, a declarat el într-un articol pentru The Conversation.

Prima traducere a Bibliei în engleză a avut loc abia în secolul al XIV-lea

În jurul secolului al III-lea d.Hr., creștinismul era privit ca un cult în continuă expansiune, iar cei care îl practicau erau încă supuși persecuțiilor. La acea vreme, religiile predominante erau iudaismul și păgânismul, dar creștinismul s-a răspândit constant în Imperiul Roman, inclusiv în Marea Britanie.

Dezvăluiri incredibile despre autorul Bibliei. Geneza și Exodul nu au fost scrise de Moise, spun oamenii de știință
Geneza și Exodul nu ar fi fost scrise integral de Moise, spun oamenii de știință

Biblia a fost scrisă inițial în limbile antice ebraică, aramaică și greacă, iar prima traducere în limba engleză a fost făcută abia în secolul al XIV-lea, potrivit profesorului Polczer. Cunoscută sub numele de Biblia lui Wycliffe, aceasta a fost tradusă de teologul John Wycliffe de la Universitatea din Oxford din Vulgata, o traducere latină a Bibliei de la sfârșitul secolului al IV-lea.

Biblia King James, renumită pentru prezentarea accesibilă a religiei creștine

Pe de altă parte, Biblia lui William Tyndale din 1526 a fost prima versiune în limba engleză care a fost tradusă din limbile originale ale Bibliei, ebraica și greaca, deși nu a fost o versiune completă. „Nu includea Vechiul Testament, din care a tradus porțiuni în anii următori”, a declarat profesorul Polczer.

În 1536, Tyndale, născut în Gloucestershire, a fost declarat eretic și executat prin strangulare, după care trupul său a fost ars pe rug. După Biblia Tyndale, a urmat, în 1611, Biblia King James, renumită și astăzi pentru prezentarea sa accesibilă a religiei creștine. Cu toate acestea, au existat mai multe Biblii, precum Biblia Coverdale, Marea Biblie, Biblia de la Geneva și Biblia Episcopilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri