Simona Ionescu / Redactor Șef

Elena Ceaușescu se visa actriță. A fost Cătălina din ”Luceafărul” lui Eminescu

Elena Ceaușescu se visa actriță. A fost Cătălina din ”Luceafărul” lui Eminescu
Era o simplă muncitoare la fabrica de țesături, dar visa să ajungă actriță. Elena Ceaușescu a și jucat două roluri, dar nu se știe cum s-a descurcat. Până la urmă, a ajuns savant de renume mondial.

În satul natal i se spunea „Lenuța lu’ Briceag”. Elena Ceaușescu a visat să devină actriță pe vremea când era muncitoare necalificată la o fabrică de țesături. În comuna natală nu lăsase prea multe amprente. După Revoluţie, am aflat că în sat i se spunea «Păsărica». I se dusese această poreclă pentru că nu obişnuia să poarte chiloţi.

Lenuța lu’ Briceag se visa actriță

Lenuța lu’ Briceag a ajuns la 17 ani în București. Nu știa prea multă carte, așa că s-a angajat ca muncitoare necalificată la o fabrică de țesături. Sunt amănunte neștiute înainte de 1990, dar istoricii au scotocit prin arhive și au aflat multe despre cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu.

Scriitorul și jurnalistul Vasile Băran a scris o carte foarte intersantă despre Lenuța luʹ Briceag, „De la Lenuța Petrescu la Elena Ceaușescu”.

Așa am aflat și noi despre rolurile Elenei Ceaușescu din poemele transpuse în teatru în cadrul serbărilor de la Clubul Cercului Cultural. Autorul cărții ne spune că e un fapt cert că Lenuța Petrescu a ajuns în București în 1936, la 17 ani.

A locuit vreme de aproape un an la fratele ei mai mare, Gogu Petrescu, ajuns revizor vagoane la CFR și avea o baracă în București Triaj.

Lenuța lu’ Briceag a ajuns la 17 ani în București

Lenuța Petrescu a jucat rolul Cătălinei, din ”Luceafărul” lui Mihai Eminescu

Subțirică și fâșneață, Lenuța Petrescu a ajuns să participe la tot felul de activități culturale la Clubul Cercului Cultural Muncitoresc. Acolo, s-a împrietenit cu „tovarășa Rita”, o activistă comunistă cu pretenții de regizor.

La una dintre serbările muncitorești organizate la clubul respectiv, a ajuns să intepreteze rolul Cătălinei, într-o dramatizare a „Luceafărului” eminescian. Apoi a fost distribuită  în rolul Mamei în transpunerea teatrală a poeziei „Moartea lui Fulger” de George Coșbuc.

Subțirică și fâșneață, Lenuța Petrescu a ajuns să participe la tot felul de activități culturale

La repetiții, s-a întâlnit cu Marin Ceaușescu

La aceste repetiții l-a cunoscut pe Marin Ceaușescu, fratele mai mare al viitorului conducător comunist, ce era deja calfă la un atelier de încălțăminte. Marin locuia la subsolul atelierului de încălțăminte cu prăvălie,  pe care îl avea sora lui mai mare, Niculina.

Fiind remarcată în plan artistic, reușește să obțină o cămăruță chiar în incinta Clubului Cultural. E perioada idilei cu Marin Ceaușescu care s-a încheiat când a apărut Nicolae, în preajma Paștelui din 1938.

Era fratele mai mic al lui Marin. În lumea muncitorească, Nicolae Ceaușescu era deja un fel de vedetă. Avea doar 20 de ani, dar deja adunase ani buni de pușcărie. În plus, era membru al Comitetului Central al UTC și secretar al Comitetului Național Antifascist

La serbarea din 13 august 1939, se spune că Nicolae „măsluiește” concursul organizat pentru alegerea Reginei Muncii astfel încât iubita lui să câștige.


Elena Ceaușescu, autobiografia. Râzi cu lacrimi!

Soacra lui Nicolae Ceaușescu a aruncat blestem greu pe capul ginerelui

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre