Simona Ionescu / Redactor Șef

Familiile regale europene și scandalurile mondene în care au fost implicate. Documentar spumos

Familiile regale europene și scandalurile mondene în care au fost implicate. Documentar spumos
Cunoaștem tot mai bine dinastiile care frecventează paginile mondene ale ziarelor. Familia regală britanică este, fără îndoială, cea mai discutată familie regală din Europa. Dar ce știm despre celelalte familii regale ale lumii?

În 43 din cele 195 de țări din lume monarhia este încă în vigoare. Sunt puține cazurile în care capetele încoronate mai trăiesc în castelul familiei, cel puțin pentru unele perioade ale anului. În realitate, familiile regale de astăzi trăiesc viața modernă a tuturor.  Cu ceva mai mult confort, desigur. Și cu multe scandaluri care ajung în mod regulat în ziare, arată Elle.com.

Cea mai urmărită familie regală e cea britanică

Familia regală engleză nu este pe buzele tuturor (doar) pentru recordurile Reginei Elisabeta II care a domnit aproape 70 de ani. Curiozitatea iubitorilor de povești regale și-a găsit întotdeauna ceva de savurat printre poveștile de dragoste și trădări. De la legătura dintre Charles și Camilla până la drama lui Lady Diana sau aventurile lui Fergie (Sarah Ferguson) și ale Prințului Andrew.

Familia regală a Marii Britanii are „istorie” în problemele de sănătate mintală. Chiar și regina a primit ajutor

Mai recent, nunțile lui William și Harry cu Kate și Meghan și nașterea copiilor lor au stârnit interesul.  Cel puțin înainte ca ducii de Sussex să decidă să taie cordonul ombilical cu familia regală pentru a-și construi o viață independentă în Statele Unite. Un lux care nu îi este acordat lui William, moștenitorul tronului după tatăl său Charles.

Spaniolii vor mondenități despre regina consoartă, fostă ziaristă

Familia regală spaniolă este mai puțin prezentă în știrile mondene internaționale, dar nu prea reușește să umple paginile nici presei spaniole. Bourbonii stau pe tronul Spaniei și din 2014 Felipe VI domnește după abdicarea tatălui său Juan Carlos, care acum locuiește în Abu Dhabi după ce a fost implicat într-o poveste de corupție.

Ceea ce trezește interesul pentru tronul Spaniei este însă nu atât regele, cât regina consoartă, Letizia Ortiz.  Pentru că a fost prima femeie divorțată care a devenit regina Spaniei, părăsind profesia de jurnalist pentru a se căsători  (pe atunci) cu prințul de Asturias.  Dar și pentru stilul său elegant și niciodată exagerat.  O regină născută.  Se pare că stilul Letiziei a trecut și la fiicele ei, Leonor și Sofia.

Viitoarea regină a Suediei s-a căsătorit cu antrenorul

În fruntea familiei regale suedeze se află astăzi regele Carl Gustav XVI, care domnește alături de soția sa Silvia, cunoscută la Jocurile Olimpice de la Munchen.  Regele va lăsa tronul fiicei mai mari, Victoria, viitoarea regină alături de soțul ei Daniel, care i-a fost antrenor personal înainte de a o conduce la altar.

Dar cel despre care se vorbește mai ales în cadrul familiei regale este al doilea născut Charles Philip și soția sa, Sofia, fostă vedetă TV. Prințesa Maddalena, în schimb, s-a emancipat cu mult înaintea lui Harry și Meghan, plecând în Statele Unite. Acum locuiește în Miami cu soțul ei și cei trei copii, ducând o viață liniștită.

Regina din Danemarca se trage din vikingi

Familia regală daneză este condusă cu încredere de singura regină care se află în prezent pe un tron ​​european, Margrethe II, care la începutul anului a anulat sărbătorile publice pentru aniversarea a 50 de ani de domnie, deoarece poporul nu a putut participa din cauza pandemiei. Este una dintre cele mai vechi monarhii din lume, condusă de o dinastie care se trage din vikingi.

Margrethe II va fi urmată la tron de prințul Frederik flancat de soția sa prințesa Mary, considerată un adevărat icon, dar atât de lipsită de prejudecăți încât poate fi întâlnită în parc plimbându-și singură câinele.  Dintre cei patru copii ai lor, Christian va fi următorul moștenitor la tron. Despre un văr al lui Christian, prințul Nikolai, se vorbește pentru cariera sa de model la Paris (în timp ce studiază pentru a deveni manager).

Harald al Suediei s-a însurat după ce i-a dat regelui, tatăl său, un ultimatum

În Norvegia domnesc Harald V și Sonjia, ​​din 1991. Moștenitor al  coroanei va fi prințul Haakon, apoi fiica sa Ingrid.  Familia regală norvegiană apare arareori pe prima pagină a ziarelor, dar la originea domniei lui Harald există o poveste de dragoste care merită spusă.

Harald nu este considerat doar un „rege al reformei” pentru angajamentul său față de problemele sociale, ci și un revoluționar pentru că s-a căsătorit cu un om de rând, în 1968, schimbând regulile care guvernează căsătoriile regale.  Din dragoste a fost dispus să renunțe la tron.  După nouă ani de relație i-a dat un ultimatum tatălui său, regele Olav “ori mă căsătoresc cu ea, ori nu mă căsătoresc deloc și pun capăt dinastiei”.

Principatul de Monaco, sursa știrilor mondene „suculente”

Familia regală aflată la cârma principatului Monaco este, spre deosebire de familia regală norvegiană, mereu în centrul știrilor mondene. Încă de la căsătoria dintre prințul Rainier III și actrița americană Grace Kelly în 1956, evenimentele familiei Grimaldi au fost constant pe prima pagina a ziarelor. Și nici nu au lipsit scandalurile care să dea substanță zvonurilor.  Începând cu aventurile amoroase ale Carolinei și Stéphanie, surorile prințului Albert II care din 2005 a preluat frâiele familiei.

Și care recent a ajuns la rândul său în centrul bârfei din cauza absenței misterioase și prelungite a soției sale Charlène, dar și a apariției celui de-al treilea copil nelegitim. Dar stăm cu ochii pe principat mai ales pentru noua generație de prințese stilate, de la Charlotte Casiraghi la Pauline Ducruet.

În Olanda de dezbate dacă viitoare regină poate fi gay

Familia regală olandeză e condusă din 2013 de regele William Alexander împreună cu soția sa Máxima.  Locul lui va fi ocupat de fiica sa Amalia, următoarea moștenitoare la tron ​​și prima dintre cele trei fiice ale cuplului. Aceasta a renunțat la alocația regală și a anunțat că își ia un an sabatic, înainte de a merge la facultate. Despre ea s-a discutat în ce măsură îi poate fi permis să aibă o parteneră de același sex cu ea. Între timp, conservatorii au răsuflat ușurați, se pare că aceasta se iubește cu fiul unor milionari germani.

Regele belgienilor pune oamenii pe primul loc

Regele Filip Leopold Louis nu se definește ca rege al Belgiei, ci rege al belgienilor pentru a pune oamenii și importanța lor în centru.  O altă particularitate a familiei regale belgiene în comparație cu alte monarhii este că regele nu devine astfel la moartea conducătorului anterior, ci numai după depunerea jurământului.  Filip domnește din 2013, când tatăl său Albert II a abdicat în favoarea sa. Urmaș la tron va fi fiica sa Elisabeta, care continuă dinastia Saxonia-Coburg-Gotha.  În prezent, are 20 de ani și va fi prima regină (non-consoartă) a Belgiei de la abolirea legii salice care a transmis puterea copilului de sex masculin.

Familia regală italiană a avut interzis accesul în țară

Formal nu mai există de când monarhia a fost desființată prin referendum popular din 2 iunie 1946, dar familia regală italiană este în viață și încă se vorbește despre ea.  Familia Savoya a domnit peste Italia din 1861 până în 1946, când a plecat în exil în Portugalia.  Până în 2002, Constituția a interzis în mod explicit întoarcerea în Italia a tuturor descendenților bărbați ai fostului rege Umberto II.

De atunci, lumina reflectoarelor s-a concentrat deseori asupra prințului Emanuele Filiberto și evenimentelor sale (televiziune, precum și private), dar recent Savoya s-a întors în paginile ziarelor pentru cererea de returnare, a bijuteriilor coroanei păstrate de peste 70 de ani într-un seif al Băncii Italiei.  În plus, fiica lui e celebră pe internet. Ea trăiește la Paris și este un adevărat influencer.

Case regale celebre în lume

Dacă nu luăm în considerare emiratele arabe și sultanate și regate africane care sunt imposibil de contabilizat într-un spațiu restrâns, există familii regale în lume care încă trezesc interes și curiozitate. Ca și în Japonia, ale cărei destine sunt conduse de un împărat modern, Naruhito, care a studiat în Occident și este dedicat cauzei mediului în timp ce salută toate tradițiile țării sale.  Sau în Iordania, a cărei regină Rania este foarte iubită de oamenii ei și admirată în întreaga lume pentru stilul ei.  Un Mare Duce domnește în Luxemburg, în timp ce Casa Liechtenstein este un principat admirat, mai arată sursa citată, Elle.com.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre