Simona Ionescu / Redactor Șef

Fascinantele rețele prin care se aducea apa în orașe acum 2000 de ani

Fascinantele rețele prin care se aducea apa în orașe acum 2000 de ani
În 2021, la noi sunt încă localități care nu au apă curentă și nici canalizare. Să vedeți ce minunății de construcții făceau alții acum sute și mii de ani.

Apa era adusă de la mari distanțe, chiar sute de kilometri. Acum 2000 de ani, romanii erau cei mai mari constructori de apeducte, dar mai erau și alte popoare care știau cum să aducă apa în localități. În Turcia și în Franța sunt două dintre cele mai ingenioase și frumoase apeducte.

Romanii erau renumiți pentru apeducte construite spectaculos

Apeducte vechi, o minunăție de construcții

Apeductul este un sistem de construcții pentru transportarea apei. Cele mai vechi au apărut în Egiptul antic, pe vremea faraonilor, în Orientul Apropiat, în China. Romanii erau renumiți pentru aapeducte construite spectaculos. Asigurau apa în orașele care începeau să se dezvolte. Era adusă de la izvoare îndepărtate. La noi, primul apeduct a apărut  abia în jurul anului 1700, la Târgoviște, pentru Curtea Domnească și Mitropolia orașului.

La Patara, în Turcia, romanii au construit acest apeduct ingenios

Patara, capitala provinciei romane Lycia, a fost unul dintre principalele centre maritime și comerciale antice din estul Mediteranei, pe coasta de sud-vest a Turciei. Orașul avea nevoie de un apeduct, atât pentru locuitori, cât și pentru aprovizionarea navelor din port.

Prima porțiune de 5,4 km se află de-a lungul versantului abrupt al muntelui Kisla până la comunitatea Akbel. Când au venit romanii, conducta a fost așezată direct pe sol, scrie romanaqueducts.info.

Această construcție destul de neobișnuită, cu un canal larg și superficial acoperit doar de pietre mari  făcea ca apa din apeduct era mult mai expusă la schimbările de temperatură.

Castelul Pierrefonds, din Franța, are ce mai terifiant sistem de canalizare, din secolul al XII-lea

Conducta de canalizare din Franța

Castelul Pierrefonds a fost ridicat în secolul al XII-lea. O clădire impresionantă foarte frumoasă, din Franța. Regi, regine au locuit aici, iar castelul a fost mereu renovat și îmbunătățit. Chiar și împărații Napoleon I și al III-lea au trecut pe aici, în secolul al XIX-lea. Au găsit castelul în ruină și au cerut restaurarea castelului. Lucrările au durat mult și a costat enorm. Muncitorii au găsit o bijuterie de canalizare. Această scurgere terifiantă, dar frumoasă, aparține temniței castelului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre