Simona Ionescu / Redactor Șef

Femeia celebră care se bărbierea. Era cunoscută din Franța până-n Persia

Femeia celebră care se bărbierea. Era cunoscută din Franța până-n Persia
În zilele noastre, cea mai cunoscută ”femeie cu barbă” este Conchita Wurst, câștigătoarea concursului Eurovision în 2014. Însă, el este un bărbat travestit. Clementine Delait era femeie și se bărbierea de la 14 ani. Era cunoscută din Franța, până-n Persia.

Au fost mai multe ”femei cu barbă”, dar cea reținută de istorie a fost Clementine Delait. Se rădea cu briciul de la 14 ani, apoi a renunțat la acest obicei, iar oamenii se buluceau să o vadă.

Clementine Delait era femeie și se bărbierea de la 14 ani

Femeia cu barbă a avut mare succes

Femeia cu barbă i s-a spus și atrăgea mușterii cu această anomalie. Clementine Delait a fost, probabil, una dintre cele mai cunoscute femei cu barbă din istorie. A început să lase părul de pe față să crească. A pus un pariu într-un iarmaroc, iar popularitatea ei a ajuns din Franța, până-n Persia, scrie evz.ro.

A ținut o cafenea care așa se și numea ”Cafeneaua femeii cu barbă”. Clementine Clattaux a văzut lumina zilei într-o familie de agricultori, în Franța, la Chaumousey, în martie 1865. A depins, de mică, de muncile câmpului, apoi, la 14 ani, a constatat că pilozitățile sale cresc mult mai repede decât la celelalte copile, mai ales pe față.

Asta nu a împiedicat-o să se căsătorească la 20 de ani. Un localnic, un băiat din Chamousey, Joseph Delait, s-a îndrăgostit de ea. El avea atunci o brutărie la care clienții au început, imediat, să meargă să vadă ”minunea”, femeia care se bărbierea.

Dar Joseph e bolnav, o formă gravă de reumatism îl împiedică să continue afacerea. Clementine o preia din mers și, deși nu are experiență, flerul o ajută să se descurce de minune.

Pentru că treaba merge, decid să deschidă și o cârciumă, acolo, lângă brutărie. Femeia e peste tot, servește la masă, debarasează, supraveghează. De asemenea, pune la respect clienții turbulenți. Vestea că există o femeie care folosește briciul se răspândește repede, dar ea e rușinoasă, nu știe cum să-și ascundă mai bine ”problema”.

Clementine Delait a fost, probabil, una dintre cele mai cunoscute femei cu barbă din istorie

Cum a devenit celebră femeia cu barbă

În vara lui 1901, cuplul merge la faimosul bâlci de la Nancy. Aici există o femeie cu barbă, pe care toată lumea o admiră. O zărește pe Clementine, îi vede pilozitatea acesteia. Se suie pe scenă, spune că în public e cineva la fel de cunoscut ca ea.

Atunci, unul dintre clienți anunță că este de acord să pună un pariu, de 500 de franci (echivalentul a 5.000 de euro în zilele noastre) și să vadă care barbă crește mai mare. Este momentul în care Clementine înțelege că poate face bani din asta. Acceptă rămășagul și câștigă pariul. Din acest moment, a devenit celebră.

Poartă o barbă curată, împărțită în două. ”Este șarmantă, în rochiile ei de damă. Apoi se schimbă în pantaloni bărbătești și se pune pe fumat”, scriu cronicile vremii. Acceptă să fie fotografiată, scoate cărți poștale pe care dă autografe, contra cost. Obține, oficial, autorizația de a se putea travesti, obligatorie pentru femeile care se costumau în bărbat.

În timpul Primului Război Mondial pleacă pe front, se înrolează în Crucea Roșie. Devine mascota tuturor soldaților francezi aflați în tranșee. La finalul urgiei, adoptă un băiețel, pe Fernande, un orfan de război de numai cinci ani. Joseph nu se mai poate mișca, trebuie să aibă grijă, singură, de copil, de soț și de afacere.

Ofertă uriașă pentru femeia cu barbă

Un mare director de circ aude de ea. Îi oferă o sumă imensă la acea vreme, 3.000.000 de franci, pentru a o arăta publicului larg. Clementine refuză. Începe, totuși, turnee prin Europa, e invitată la Londra, în 1920, la Vittel vine Șahul Persiei, care vrea s-o cunoască.

Înțelege că faima sa e uriașă, că trebuie să profite și, la 64 de ani, deschide, din nou, un bar care avea un spectacol de cabaret, unde deține rolul principal. Joacă însoțită de un papagal. Oamenii vin din tocmai din Irlanda pentru a o vedea.

Decedează la Epinal, pe 19 aprilie 1939, la 74 de ani, în urma unei crize cardiace.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.


Secretele nedeslușite dintr-un tratat de magie și paranormal. Cartea Soyga din Evul Mediu

Comoara pierdută în pădurile tropicale. Orașul incașilor pare că a fost descoperit

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre