Povestea Frumoasei adormite de pe Muntele Everest topește toate inimile din lume, prin tragicul situației. Și, totodată, o lecție pentru toți cei care vor să-și împlinească visul și să calce cu piciorul pe acest munte.
Frumoasa adormită de pe Everest s-a stins pe 24 mai 1998
Specialiștii spun că cei mai mulți dintre alpiniștii care au cucerit Muntele Everest sunt de regulă profesioniștii care trăiesc pe acest munte de ani și sunt familiarizați cu fiecare detaliu. De la vremea schimbătoare la rute, timpul de urcare și coborâre și echipa de sprijin.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Potrivit rapoartelor, până în noiembrie 2022, 310 persoane au murit în timp ce încercau să escaladeze Muntele Everest. Acest lucru alertează fiecare alpinist că trebuie să se pregătească foarte bine înainte de a pleca la drum, altfel poate plăti cu viața.
Cum s-a întâmplat cu Francys Arsentiev, cunoscută drept Frumoasa adormită de pe Everest. Ea a murit pe Muntele Everest pe 24 mai 1998, când a coborât din vârful celui mai înalt munte, după ce a stabilit recordul de prima femeie americană care a escaladat Everestul fără oxigen.
Pasiunea lui Francys pentru alpinism a început la șase ani
Francys era originară din America, s-a născut la 18 ianuarie 1958 și a crescut în Hawaii, Honolulu. A urmat studiile la TASIS, Școala Americană din Elveția, și a intrat la Stephens College. Ulterior, a absolvit Universitatea din Louisville și și-a încheiat masteratul la International School of Business Management.
După anii universitari, a început să lucreze ca și contabilă în Telluride, Colorado. Francys a avut întotdeauna o dorință pentru alpinism. Avea șase ani când și-a dat seama că are o pasiune pentru escaladarea vârfurilor înalte, iar asta a dus-o în mai multe expediții, de la vârful Annapurna până la Everest, ultima ei oprire.
În plus, a cucerit mai mulți alți munți, precum Peak Goodwill (5800 de metri), Denali’s West Buttress și Elbrus, împreună cu soțul ei rus, Sergei Arsentiev.
Sergei, pionierul alpinismului
Sergei Arsentiev a fost prima iubire a lui Francys. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 1991 în Annapurna. Relația lor a trecut imediat la nivelul următor și s-au căsătorit în 1992, iar din iubirea lor a venit pe lume un fiu, Paul, care locuiește acum în Telluride, Colorado.
Nu doar tânăra a iubit alpinismul, ci și Sergei, care a fost considerat un adevărat pionier al alpinismului. A fost unul dintre alpiniștii legendari care a escaladat toate vârfurile rusești de peste 7000 de metri și a cucerit toate cele trei vârfuri ale Kangchenjunga într-o traversare.
Leopardul zăpezilor
Călătoria lui Francys Arsentiev spre Muntele Everest este una dintre cele mai convingătoare și emoționante povești din istoria alpinismului. Dar povestea nu e completă fără soțul său, numit de mulți și „leopardul zăpezilor”.
Francys a fost unul dintre alpiniștii care l-au însoțit pe soțul ei, Sergei Arsentiev, în mai multe expediții, inclusiv pe Denali’s West Buttress și Elbrus. Cu atât de multă pasiune și încredere, era hotărâtă să devină prima femeie care a escaladat vârful Everest fără oxigen, dar nu s-a gândit niciodată care va fi riscul…
Pericol la 8200 de metri
Pe 17 mai 1998, cei doi și-au început expediția pe Everest de la Colțul de Nord, fără suplimente de oxigen. A doua zi, pe 18 mai, ajunseseră deja la o altitudine de 7.700 de metri. Pe 19 mai, Francys și Sergei au ajuns la 8200 de metri și au rămas în tabăra 6. S-a dovedit a fi ghinion…
Potrivit rapoartelor, Francys și Sergei și-au pierdut farurile după ce au început ascensiunea din tabăra 6. Dar s-au întors. Ziua următoare, pe 21 mai au încercat din nou, au parcurs aproximativ 100 de metri și au revenit din nou la tabăra 6, care era considerată mai periculoasă.
Francys și Sergei au făcut a treia încercare din tabăra 6 pe 22 mai 1998. În cele din urmă, au reușit și de această dată, iar Francys visa să devină prima femeie alpinistă care ajunge în vârful Everest fără oxigen.
„Unde este soția mea? Nu a coborât?”
Dar aici totul s-a schimbat – bucuria ei de a savura ascensiunea care a stabilit un record nu a durat mult. S-a raportat că Francys și soțul ei s-au întors în tabăra 6 și se aflau la 8.630 de metri. Numai că Sergei a fost întâlnit singur de cei cinci membri ai echipei expediției din Uzbekistan în jurul orei 09.35, la 8.450 de metri.
Când l-au întrebat unde este soția sa, el a fost confuz și a spus: „Unde este soția mea? Nu a coborât? Lucrurile au devenit serioase când echipa a descoperit că Francys se afla la doar 100 de metri sub tabăra de la 8600 de metri și se pare că era încă în picioare și sprijinită pe o stâncă. Echipa a menționat că era semi-conștientă și nu avea nici ham de alpinism.
Modul în care s-a ridicat a fost ca o „Frumoasă adormită”
Francys a primit oxigen imediat ce a fost găsită. Echipa de alpiniști din Uzbekistan a legat-o de coardă și a lăsat-o acolo. Se spune că modul în care s-a ridicat sprijinindu-se de stâncă a fost ca o „Frumoasă adormită”, ceea ce a dus la crearea termenului „Frumoasa adormită de pe Everest”.
Rapoartele au menționat că ea i-a rugat pe alpiniști să o ajute și a spus în mod repetat: „Nu mă părăsiți. De ce îmi faceți asta? Și eu sunt o americancă”. Dar ea nu a primit nici un ajutor. Sergei a fost văzut urcând înapoi cu medicamente și oxigen pentru soția sa în jurul orei 20:40.
Cu toate acestea, nici el nu s-a mai întors din acea ascensiune. Inițial s-a spus că ar fi murit în aceeași expediție. Ulterior, corpul său a fost descoperit în timpul expediției de cercetare Mallory și Irvine din 1999.
Doi alpiniști sud-africani au găsit-o în viață a doua zi
Povestea emoționantă a lui Francys Arsentiev nu se încheie aici. S-a raportat că ea era încă în viață a doua zi, pe 24 mai 1998. Doi alpiniști sud-africani au găsit-o pe Francys în același loc în care echipa Uzbekistanului o lăsase.
Cathy O’Dowd, una dintre alpiniste, a spus povestea ei în The Guardian, menționând că a i-a fost greu să se hotărască dacă să își pună expediția și sponsorii ascensiunii în zadar sau să o salveze pe femeia în nevoie.
Dar faptul că a văzut-o pe Francys în acea stare i-a ucis dorința de a escalada Everestul. „Persoana era întinsă cu hamul prins de o linie de frânghie fixă, cu stomacul în sus, capul și picioarele atârnând de o parte și de alta. Am îngenuncheat cu precauție lângă corp și am văzut că era o femeie.”, a declarat Cathy.
Nu au putut salva prima femeie care a urcat pe Everest fără oxigen
Mâinile lui Francys erau toate umflate, iar echipa lui Cathy a încercat să-i înlocuiască hainele, însă n-au putut. Cei doi uzbeci care au legat-o cu o frânghie și au plecat, s-au întors, iar Cathy le-a cerut necontenit ajutorul, însă nu l-au primit.
Cathy și echipa ei au rămas peste o oră încercând să o ajute pe Francys la aproximativ -30 de grade Celsius. Mai târziu, au decis să o lase pe Francys în urm. Le era imposibil să o aducă singuri la tabăra de bază. Cathy a mărturisit că a fost o decizie grea pentru ea, deoarece Francys era o femeie. Cu toate acestea, nu a putut salva prima femeie care a urcat pe Everest fără oxigen.
La înmormântare, corpul lui Francys a fost învelit cu un steag american și un bilet de la fiul ei…
Potrivit lui Cathy O’Dowd, „Francys a fost descoperită cu hamul prins de o linie a unei frânghii fixe, cu stomacul deasupra, iar capul și picioarele atârnând în jos”. Echipa din Uzbekistan ar fi putut să o ajute, dar nu au făcut-o, iar echipa expediției sud-africane a crezut că proiectul lor de cucerire a Everestului era mai valoros decât salvarea unei vieți omenești.
Din cauza stării de sănătate a acesteia? Sau a mândriei? Se crede că Francys a stat mai mult de 48 de ore la o altitudine de 8650 de metri fără suplimente de oxigen, acesta fiind principalul motiv pentru care a devenit inconștientă.
Francys Arsentiev, Frumoasa adormită a Muntelui Everest, a murit din cauza hipotermiei și a edemului cerebral. În 2007, Cathy și soțul său, Ian Woodall au inițiat Campania Tao of Everest pentru a-i salva cadavrul și a-i oferi o înmormântare creștinească. Corpul acesteia a fost învelit cu un steag american, iar la inimă a fost pus un bilet de la fiul ei…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook