Potrivit lui Paul Sonnino, identitatea bărbatului a fost un mister de durată, deoarece, pe toată durata încarcerării sale, fața a fost ascunsă de o mască.
Omul cu masca de fier a fost un prizonier arestat în 1669 și deținut la Bastilia și în alte închisori franceze timp de peste trei decenii, până la moartea sa în 1703. Povestea a fost popularizată chiar și în filmul „The Man in the Iron Mask” din 1998, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal.
Misterul omului cu masca de fier i-a pus pe gânduri pe celebrul filozof Voltaire și pe scriitorul Alexandre Dumas. Potrivit lui Sonnino, istoricii au respins teoria popularizată de Voltaire și Dumas potrivit căreia bărbatul mascat ar fi fost fratele geamăn al lui Ludovic al XIV-lea.
„Istoricii” sunt aproape de acord că numele său era Eustache Dauger, că a purtat masca doar ocazional iar aceasta era de catifea, nicidecum de fier. De asemenea, ei sunt destul de siguri că era valet. Ceea ce nu au reușit să afle este al cui valet a fost și pentru ce posibil motiv a fost ținut sub strictă securitate timp de peste 30 de ani”, a declarat Sonnino.
Omul cu masca de fier ar fi fost valet pentru trezorierul cardinalului Mazarin
În „The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” (Rowman & Littlefield, 2016), Sonnino îl conduce pe cititor prin documente istorice, corespondență referitoare la prizonier și alte aspecte ale investigației sale. Prin cercetările sale, Sonnino a stabilit că Dauger a fost valet pentru trezorierul cardinalului Mazarin, care a fost ministru principal al Franței în timpul vieții timpurii a lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere mare, iar Sonnino crede că valetul a crezut că o parte din bani au fost furați.
Vina aparține istoricilor
„Ceea ce am reușit să determin a fost că Mazarin a furat o parte din uriașa sa avere de la precedentul rege și regină a Angliei… Dauger trebuie să fi bârfit la momentul nepotrivit. A fost informat, atunci când a fost arestat, că, dacă își va dezvălui identitatea cuiva, va fi imediat ucis”, a declarat Sonnino. În ceea ce privește motivul pentru care identitatea Omului cu Masca de Fier a rămas voalată de-a lungul istoriei, Sonnino crede că vina aparține istoricilor, care „insistă să o facă moralistă, sensibilă. (…) Oamenii sunt mult mai complicați decât atât”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook