Simona Ionescu / Redactor Șef

Îmbălsămarea în Egiptul Antic nu era ce se crede. Adevărul e absolut revoltător și rușinos

Îmbălsămarea în Egiptul Antic nu era ce se crede. Adevărul e absolut revoltător și rușinos
Mumificarea era un proces sacru și plin de respect, însă însemnele antice și tradiții puțin cunoscute arată că uneori era o strategie intenționată pentru a proteja femeile de îmbalsamatori perverși.

Istoricul grec Herodot scria că „soțiile bărbaților de vază și femeile de o frumusețe deosebită nu sunt imediat date pe mâna îmbălsămatorilor, ci abia după trei sau patru zile; asta pentru a-i împiedica pe îmbălsămatori să întrețină relații intime cu ele”.

Întârzierea era voită, nu religioasă

Întârzierea nu făcea parte dintr-un ritual, ci era intenționată, pentru ca trupul să înceapă să se descompună. Ca rezultat, s-a ajuns la întârzieri la îmbălsămare, trupuri care se „topesc”, mumii de pisici goale și chiar la o mumie care țipă.

Frumusețea ca blestem post-mortem

Cu alte cuvinte, frumusețea transforma o femeie într-o țintă, chiar și după moarte. Familiile preferau să lase trupurile să intre în putrefacție, intenționat, doar ca să nu mai fie tentante pentru unii dintre cei angajați să le pregătească pentru eternitate.

Deși dezgustătoare, această practică era, în mod terifiant, considerată necesară. Era o metodă cinică și crudă de a descuraja agresiunile sexuale post-mortem: lăsau trupurile să putrezească ca să nu mai fie dorite.

Trupuri care „se topeau” și mumia care țipă

Unele relatări sugerează că întârzierea prelungită a dus la o descompunere parțială, unele trupuri deveneau moi, deformate și chiar „topite”.

Descoperită în 1935 lângă Luxor, Mumia care țipă are gura larg deschisă, într-un fel de strigăt etern. La început s-a crezut că e o mumificare greșită, dar scanările moderne CT au arătat că avea în jur de 48 de ani și era o femeie de rang înalt.

Aceasta a fost îmbălsămată cu rășini scumpe, ca ienupărul și tămâia, iar organele interne i-au fost lăsate înăuntru, lucru rar pentru elite. Pentru îmbălsămare s-a folosit o metodă costisitoare, cu perucă și uleiuri rafinate.

Cel mai probabil femeia a murit în agonie, iar un ultim spasm i-a fixat expresia facială într-un strigăt înghețat în timp. Totuși, nu s-a găsit o cauză clară a morții. Ipotezele variază de la infarct fulgerător la dureri atroce de coloană vertebrală.

Realitatea tristă este că femeile frumoase erau lăsate intenționat să putrezească, ca să nu mai tenteze îmbălsămatorii. Unele trupuri se topeau, altele dispăreau. Și printre ele, o mumie care țipă din mormânt, un strigăt înghețat pentru o viață și o moarte nedreaptă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *