Specialiștii susțin că există dovezi că au existat haine cu aproximativ 170.000 de ani în urmă, dar e greu de aflat cu exactitate cine le-a inventat.
Berea datează de acum 9000 de ani
În ceea ce privește berea, unii arheologi încep să creadă că primii agricultori din lume au „domesticit” cerealele pentru a produce această licoare, nicidecum pâine cum s-a crezut multă vreme. Cea mai veche dovadă de băutură de până acum provine din urmele de acum 9000 de ani ale unui cocktail fermentat, găsite pe un vas de băut în Jiahu, China.
Rochia Tarkhan are o vechime de peste 5100 de ani
Întrucât textilele, pieile și blănurile tind să se dezintegreze în timp, oamenii de știință au fost nevoiți să devină creativi în încercarea lor de a stabili cu exactitate originea hainelor. Rochia Tarkhan, descoperită în Egipt și aflată acum în colecția Muzeului Petrie de Arheologie Egipteană, are cel puțin 5100 de ani, dar asta o face destul de recentă.
De fapt, oamenii de știință spun că hainele datează de mult mai demult. O unealtă de piatră dintr-un sit din Germania prezintă urme de piele de animal tăbăcită, ceea ce sugerează că verii omului de Neanderthal purtau piei în urmă cu 100.000 de ani. Iar un studiu din 2011 a propus că originea hainelor poate fi urmărită până la evoluția păduchilor de haine, în urmă cu aproximativ 170.000 de ani.
Bijuterii vechi de 130.000 de ani
După cum pot atesta dovezile arheologice, oamenii și-au împodobit corpul în scopuri decorative de foarte mult timp. Printre cele mai vechi bijuterii care au supraviețuit se numără cochilii străpunse, vechi de 82.000 de ani, acoperite cu pigment roșu dintr-o peșteră din Maro. Și un colier cu gheare de vultur vechi de 130.000 de ani, descoperit într-o peșteră de Neanderthal din Croația.
Într-un mormânt din Rusia dintr-un sit numit Sunghir, s-a găsit un bărbat care a fost îngropat acum mai bine de 30.000 de ani cu o serie elaborată de mărgele și brățări din fildeș de mamut, o bentiță cu dinți de vulpe găuriți și un pandantiv. Specialiștii spun că este posibil ca unele dintre obiecte să fi fost cusute cândva pe haine.
Cea mai veche barcă din lume descoperită are 10.000 de ani
Înainte ca oamenii să meargă cu căruțe trase de animale, transportul se făcea cu plute și bărci. Canoea Pesse, veche de 10.000 de ani, descoperită în Olanda, este considerată a fi cea mai veche barcă din lume. Dar oamenii și-au dat probabil seama cum să navigheze pe mare pentru pescuit și explorare chiar mai devreme. Strămoșii noștri au traversat mările pentru a popula Australia, Indonezia și insulele din Pacific cu cel puțin 45.000 de ani în urmă.
Cel mai vechi calendar
Cu mult înainte de inventarea roților dințate ale ceasurilor, oamenii au folosit metode sofisticate pentru a urmări trecerea timpului. Un grup de arheologi a susținut că cel mai vechi calendar cunoscut ar putea fi o serie de 12 gropi vechi de 10.000 de ani, descoperite în Scoția, care par să imite ciclul lunar.
De asemenea, arheologii spun că cele mai vechi exemple de posibile hărți preistorice provin din Peștera Abauntz din Spania. Se crede că tăblițele de piatră, vechi de 14.000 de ani, reprezintă munți, râuri și iazuri, intersectate cu rute și planuri de vânătoare.
Sursă foto: www.mentalfloss.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook