Simona Ionescu / Redactor Șef

Istoria familiei pe care Biden o vrea uitată. Origini marcate de violență și alcool

Istoria familiei pe care Biden o vrea uitată. Origini marcate de violență și alcool
Joe Biden este cel de al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Deși ajuns la o vârstă considerabilă, are o lungă carieră în spate și o imagine onorabilă. Însă există o întâmplare în istoria familiei sale pe care cu siguranță o vrea uitată. Implică violență care a ajuns chiar la urechile unui fost președinte american.

Joe Biden a ajuns din nou în atenția presei internaționale, de data aceasta cu o întâmplare la care nu a fost părtaș chiar deloc. Potrivit unor documente din Arhiva Națională a Statelor Unite, Joe Biden are o legătura nebănuită chiar cu Abraham Lincoln, celebrul președinte american. Mai exact, Robinette, stră-străbunicul lui Joe Biden, a avut un conflict cu un soldat al armatei unioniste care a dus la o luptă violentă. 

În data de 21 martie 1864, în tabăra militară de iarnă a Armatei de la Potomac, Moses J. Robinette, stră-străbunicul președintelui Biden, s-a aflat în mijlocul unei confruntări violente cu John J. Alexander, moment în care acesta din urmă l-a acuzat de tentativă de omor. Totul a pornit de la o neînțelegere, când Alexander l-a auzit pe Robinette răspândind zvonuri nefondate despre el în fața unei bucătărese, ceea ce l-a determinat să ceară explicații. 

Stră-străbunicul lui Biden a scos cuțitul la colegul său

Atmosfera a devenit încărcată, cuvintele dure s-au rostit, iar Robinette a scos un cuțit de buzunar. Confruntarea a escaladat rapid, lăsându-l pe Alexander rănit în mai multe locuri, până când intervenția promptă a paznicilor a dus la arestarea lui Robinette. Astfel, acest incident a marcat o pagină tulbure în istoria străveche a familiei Biden.

Abraham Lincoln, celebrul președinte american

Robinette, care avea 42 de ani la momentul respectiv, fusese angajat de armată în calitate de chirurg veterinar. Acesta a insistat că Alexander „ar fi putut să mă rănească grav dacă nu aș fi recurs la măsurile pe care le-am luat”.

Condamnat la doi ani de muncă silnică, dar grațiat de Lincoln

Instanța militară nu a acceptat justificarea sa și l-a condamnat la doi ani de muncă silnică. Robinette a fost trimis la închisoarea militară Fort Jefferson din insulele Dry Tortugas din Key West, Florida, un loc descris de adversarii lui Lincoln ca fiind „Siberia americană”. 

Închisoarea unde a fost trimis strămoșul lui Biden. Sursa foto: DailyMail

Trei ofițeri militari au intervenit, scriindu-i lui Lincoln în speranța de a obține grațierea lui Robinette. Ei au susținut că acesta doar se apăra împotriva unei persoane mult mai puternice și mai înalte decât el. În cele din urmă, Lincoln a fost de acord și l-a grațiat pe Robinette la 1 septembrie în același an.

Povestea „a așteptat 160 de ani să fie spusă”, a scris istoricul David J. Gerleman pentru Washington Post. Documentele „dezvăluie legătura ascunsă dintre cei doi bărbați” – doi președinți despărțiți de mai bine de un secol de istorie. „Aceste câteva pagini nu completează doar o parte necunoscută a istoriei familiei Biden, ci amintesc și cât de multe povești din timpul Războiului Civil nu au fost încă spuse”, a încheiat articolul Gerleman, pentru Washington Post. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre