Cercetarea, publicată în jurnalul PLOS One, sugerează că oamenii de Neanderthal erau capabili de gândire simbolică, puteau crea obiecte artistice, știau cum să-și decoreze corpul cu ajutorul ornamentelor personale și aveau o dietă variată.
Puteau face focul!
Oamenii de știință, printre care Alessandra Saletti de la Università di Trento din Italia, au declarat că este posibil ca oamenii din Neanderthal să fi consumat în mod obișnuit și mâncare gătită, sugerând că erau probabil la fel de pricepuți ca și primii sapiens care au trăit milenii mai târziu. „În acest studiu demonstrăm că nu există nicio îndoială că neanderthalienii puteau face focul și că focul era un element central în viața lor de zi cu zi”, a declarat Diego Angelucci, coautor al studiului.
Locuitorii peșterilor găteau mâncarea la foc
Cercetarea a documentat și a comparat rămășițele unor focuri structurate găsite în Gruta de Oliveira din centrul Portugaliei, unul dintre cele mai importante situri arheologice europene pentru Paleoliticul mijlociu.
Cele mai vechi straturi ale sale includ o serie de pasaje care datează de acum aproximativ 120.000 de ani, iar cele mai recente de acum aproximativ 40.000 de ani, neanderthalienii trăind probabil în acest loc între 100.000 și 70.000 de ani. Arheologii au găsit urme de vatră construită și folosită intenționat în peșteră, la diferite niveluri, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați și șase metri adâncime. Descoperirile sugerează că locuitorii peșterilor obișnuiau să își gătească mâncarea.
Oamenii de știință au găsit și oase arse de capre, cerbi și tauri dispăruți
„Am găsit oase arse, lemne arse și resturi de cenușă. Iar roca de dedesubt a fost înroșită de căldură: acesta este un detaliu crucial, deoarece ne spune că structura se află într-o poziție primară. Și că a fost întotdeauna acolo. Focul este un element fundamental în viața lor de zi cu zi. Face ca locul să fie confortabil și ajută la socializare.
Redă acea idee de bază de „acasă” care poate că s-ar putea aplica și la ei”, a declarat Dr. Angelucci. Oamenii de știință au găsit rămășițe și oase arse de capre, cerbi, cai, aurochs (tauri dispăruți), rinoceri și broaște țestoase gătite, care au fost probabil așezate pe carapacea lor și fierte pe pietre fierbinți în peșteră.
„Poate că făceau ca în neolitic, lovind pietre de silex de o altă piatră pentru a arunca scântei”
Cu toate acestea, ei nu sunt siguri cum neanderthalienii au aprins un foc. „Poate că făceau ca în neolitic, lovind pietre de silex de o altă piatră pentru a arunca scântei pe un stingător, cum ar fi un cuib uscat, de exemplu. Aceasta este o tehnică preistorică care a fost descoperită prin studierea lui Ötzi, omul gheții.
Până acum însă, nu am găsit nicio dovadă în acest sens”, au declarat cercetătorii. Apoi, prin excavarea unor straturi care acoperă aproximativ 30.000 de ani, arheologii au comparat datele cu alte situri din aceeași zonă, datând dintr-o perioadă mai recentă, când Homo sapiens a fost confirmat în zonă.
„Nu am găsit nicio diferență: ei trăiau în peșteri în moduri similare. Abilitățile lor sunt, de asemenea, un semn de inteligență. Nu aparțineau unor specii diferite, aș spune că erau forme umane diferite”, a declarat Diego Angelucci, unul dintre autorii studiului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook