Simona Ionescu / Redactor Șef

NASA a primit cea mai prețioasă mostră din cosmos. „Semințele vieții” au milioane de ani vechime

NASA a primit cea mai prețioasă mostră din cosmos. „Semințele vieții” au milioane de ani vechime
Șapte ani au așteptat experții NASA acest moment. Primele mostre de asteroizi colectate dintr-o lume de dincolo de Lună au aterizat pe pământ.  

Acestea sunt cele mai prețioase mostre din cosmos, cu milioane de ani vechime. În imaginile video transmise public, oamenii de știință de la NASA strigă de bucurie în timp ce privesc parașuta care ateriza la sol, livrând primele eșantioane de material dintr-o lume de dincolo de Lună. Nava spațială Osiris-Rex a aruncat pe orbita Pământului duminică dimineață, înainte de a pleca spre următoarea ei țintă, containerul de mărimea unei cupe care conține moloz de pe asteroidul Bennu.

Oamenii de știință s-au apropiat cu prudență de capsulă după ce aceasta s-a oprit în deșertul Utah la ora 10.52 ET. Aerul din apropierea ei a fost testat pentru a nu fi contaminat cu  particule extraterestre (caz în care era cert că și conținutul ar fi fost viciat), apoi aceasta a fost transportată, cu un elicopter, la sediul Departamentului de Apărare Dugway din apropiere.

NASA a primit cea mai prețioasă mostră din cosmos

La șapte ani de la lansarea navei spațiale Osiris-Rex, un proiect de 1 miliard de dolari,  oamenii de știință au spus că „adevăratul moment al adevărului” va veni când vor deschide capsula cu conținutul vechi de 4,5 miliarde de ani la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston, în următoarele două zile.

„Ne întoarcem la zorii Sistemului Solar, căutăm indicii de ce Pământul este o lume locuibilă, această bijuterie rară din spațiul cosmic care are oceane și atmosferă protectoare, a spus omul de știință Dante Lauretta. Cea mai mare întrebare este originea vieții și credem că aducem înapoi acel tip de material, poate semințele de viață pe care acești asteroizi le-au oferit la început”.

Cum s-a desfășurat misiunea navei Osiris-Rex

Japonia, singura altă țară care a adus înapoi mostre de asteroizi, a strâns aproximativ o linguriță de material, în decursul a două misiuni.

Osiris-Rex, nava-mamă americană, a pornit în misiunea sa de 1 miliard de dolari în 2016. A ajuns la Bennu doi ani mai târziu și, folosind un aspirator cu băț lung, a prelevat moloz din mica piatră spațială rotundă, în 2020. Traseul dus – întors al navei a însemnat 6,2 miliarde de kilometri. Cel mai important a fost ca odată eliberată spre Pământ, capsula cu mostre să rămână intactă, astfel încât prețioasa încărcătură să nu fie contaminată. De aceea, rolul parașutei a fost foarte important, ca să îi încetinească viteza și să îi asigure o aterizare lină, arată.

Capsula cu mostre de pe asteroidul Benuu a aterizat cu bine, duminică dimineață, în deșertul american (Sursa foto: Instagram, NASA / Keegan Barber⁣)

Efortul de recuperare a capsulei a inclus o adevărată desfășurare de forțe: elicoptere, precum și o cameră sterilă temporară amenajată la poligonul de testare și antrenament al Departamentului de Apărare din Utah. Apoi, probele au fost transportate, luni dimineață, către un nou laborator de la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. Clădirea găzduiește deja sutele de kilograme  de roci lunare adunate de astronauții Apollo în urmă cu mai bine de o jumătate de secol.

„Momentul real al adevărului”. Specialiștii NASA analizează „semințele vieții”

Profesorul Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona, a însoțit mostrele în Texas. Deschiderea containerului în Houston este programată marți sau miercuri, iar acela va fi „momentul real al adevărului”, având în vedere incertitudinea asupra cantității din interior, a spus el înainte de aterizarea capsulei. Inginerii estimează că recipientul conține 250 de grame de material de la Bennu, plus / minus 100 de grame.

NASA plănuiește să vorbească public despre informațiile oferite de mostrele de pe asteroid în octombrie. În prezent, orbitând în jurul Soarelui la 81 de milioane de kilometri de Pământ, Bennu are o lățime de aproximativ o jumătate de kilometru, fiind, practic, aproximativ de dimensiunea Empire State Building.

Oamenii de știință de la NASA pregătesc transportarea capsulei care se crede că ar conține „semințele vieții” pe Pământ (Sursa foto: Instagram, NASA / Keegan Barber⁣)

Numele Bennu a fost selectat din peste 8.000 de sugestii date de către elevi și studenți din zeci de țări din întreaga lume, care au intrat în concursul inițiat în 2012. Elevul de clasa a treia Michael Puzio din Carolina de Nord a sugerat numele câștigător cu referire la o pasăre mitologică egipteană antică.

Asteroidul Bennu, cu adevărat periculos pentru Pământ. Iată de ce

Asteroidul se crede că este un fragment spart dintr-o rocă spațială mult mai mare. În timpul studiului său de doi ani, Osiris-Rex a descoperit că Bennu este un morman de moloz plin de bolovani și cratere. Suprafața era atât de liberă încât brațul navei spațiale s-a scufundat la o adâncime de 0,5 metri în asteroid, aspirând mai mult material decât se anticipa și blocându-și capacul.

Pe de altă parte, Bennu este considerată cea mai periculoasă rocă din Sistemul Solar, deoarece orbita sa care se intersectează cu Pământul. Acest fapt îi oferă cea mai mare șansă de a lovi planeta noastră, comparativ cu șansele oricărui alt obiect spațial cunoscut. Se așteaptă să se apropie cu adevărat periculos de Pământ în septembrie 2182. Dar, până atunci, se speră că oamenii de știință vor găsi și soluții pentru a ne proteja planeta. Oamenii de știință de la NASA spun că datele culese de Osiris-Rex vor ajuta eforturile de deviere a asteroizilor.

Misiunea în cosmos de 1 miliard de dolari continuă

Mostrele de pe Bennu reprezintă cel de-al treilea eșantion care ajunge la NASA dintr-o misiune robotică în spațiul cosmic îndepărtat. Nava spațială Genesis a aruncat particule colectate de vânt solar în 2004, dar probele au fost compromise când parașuta a eșuat și capsula s-a izbit în pământ. Nava spațială Stardust a livrat cu succes praf de cometă în 2006.

Odată dusă la sediul NASA din Huston, capsula va fi deschisă cel mai târziu miercuri (Sursa foto: Instagram, NASA / Keegan Barber⁣)

Planurile NASA de a aduce mostre de pe Marte sunt în așteptare după ce un comitet independent de evaluare a criticat costul și complexitatea procesului. Așa cum știți, roverul marțian Perseverance și-a petrecut ultimii doi ani colectând probe de pe Marte pentru un eventual transport pe Pământ.

În prezent, după ce a terminat misiunea pe Bennu, Osiris-Rex urmărește deja asteroidul Apophis și îl va atinge în 2029.

Sursa foto: Instagram, NASA / Keegan Barber⁣

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre