Românii au legende foarte frumoase. Una dintre cele mai populare este despre Sânziene. În mitologia românească, Sânzienele sunt reprezentarea unor creaturi magice, care impresionează prin frumusețe și bunătate.
Noapte magică de Sânziene
Sânzienele sunt reprezentarea unor creaturi magice, care impresionează prin frumusețe și bunătate. Legenda despre Sânziene spune că în noaptea de 23/24 iunie, zânele bune dansează și se bucură. De fapt, în ziua de 24 iunie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. În popor, în această noapte sunt Sânzienele sau Drăgaica, scrie crestinortodox.ro.
Se spune că această noapte este una încărcată de magie. În mitologia românească, Sânzienele sunt reprezentarea unor creaturi magice, niște zâne frumoase și bune. De aceea, aceastî sărbătoare se referă la iubire, fertilitate și familie.
Zânele bune plutesc în aer în noaptea de 23 spre 24 iunie, dansează, se bucură și împart numai lucruri bune în jurul lor. Sânzienele dau plantelor puteri tămăduitoare. Oamenii obișnuiau ca după această sărbătoare să folosească diferite plante pentru a scăpa de dureri.
Superstiții de Sânziene
- O superstiție veche de sute de ani spune că dacă Sânzienele nu sunt sărbătorite de credincioși, acestea lovesc cu „lanțul Sânzienelor”. Atunci aduc suferință și durere.
- Fetele care își doresc să își întâlnească perechea ar trebui ca în noaptea de Sânziene să își pună sub pernă flori de Sânziene. Astfel vor reuși să își viseze ursitul.
- Îndrăgostiții care își doresc să rămână împreună pentru tot restul vieții ar trebui să facă baie în mare în noaptea de Sânziene.
- Pentru noroc în dragoste, belșug și sănătate, după noaptea de Sânziene, se spune că trebuie strânsă roua. Cei care o folosesc pentru a se spăla pe față vor atrage doar energiile pozitive asupra lor.
- Fetele care văd roua pe florile de Sânziene au șanse mari să se căsătorească în viitorul apropiat.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia Sa. Nașterea aceasta a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV-V, când se fixează definitiv și dată Crăciunului.
Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.
Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el.
Ioan Botezătorul era smerit şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste, şi miere sălbatică. El a trăit într-o peşteră, în pustie, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.
Sfântul este iubit de către credincioși pentru devotamentul de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale. Acesta a fost un model drept de urmat pentru primii asceți ai creștinismului.
În unele predici ale sale Sfântul Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, această fiind fosta soție a lui Filip, fratele său vitreg. La cererea Salomeei, fica Irodiadei, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, iar capul să îi fie adus Salomeei pe o tavă. Conform celor relatate de către Biblie aflăm faptul că trupul său a fost înmormântat de către creștini la Samaria.
Sfântul Ioan Botezătorul. Zi de mare sărbătoare
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi se ține post aspru
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook