Simona Ionescu / Redactor Șef

Omul care tatua deținuții la Auschwitz s-a iubit cu o prizonieră. Povestea lor, ecranizată după 80 de ani

Omul care tatua deținuții la Auschwitz s-a iubit cu o prizonieră. Povestea lor, ecranizată după 80 de ani
În mijlocul ororilor care au avut loc la Auschwitz s-a născut o poveste de iubire care a durat o viață. Omul care tatua prizonierii s-a îndrăgostit de o femeie pe care a trebuit să o marcheze cu numărul de încarcerare pe braț. Povestea lor a fost ecranizată, la 80 de ani distanță.

Omul care tatua la Auschwitz s-a iubit cu o prizonieră, iar povestea lor a fost ecranizată după 80 de ani. Între protagoniști a fost o poveste de dragoste care a început într-un mod îngrozitor. Lali Sokolov a întâlnit-o pe Gita Fuhrmannova – femeia care avea să devină soția lui – când ea stătea în fața lui, lipsită de demnitate, în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

În aprilie 1942, naziștii au obligat un voluntar din fiecare familie evreiască slovacă să lucreze pentru partea nemțească în război. Lali, care s-a născut în Slovacia în 1916, a fost dus la Auschwitz într-un tren pentru transport de vite, plin până la refuz, în condiții groaznice.

Lali a fost tatuat și trimis în lagăr la muncă 

Ca fiecare alt prizonier care nu a fost imediat trimis să moară, i s-a dat un număr care a devenit numele său. Al lui – 32407 – a fost tatuat pe braț de un academic francez pe nume Pepan. Inițial, a fost trimis să lucreze la construcția de noi blocuri de locuințe pe măsură ce lagărul se extindea.

Lali a cunoscut-o pe Gita în lagărul de la Auschwitz
Foto: DailyMail

Când Lali a contractat febra tifoidă la scurt timp după ce a ajuns la Auschwitz, a fost îngrijit de Pepan, care l-a pus să lucreze ca asistent al său. Apoi, când Pepan a fost trimis în afara Auschwitz-ului într-o zi, Lali a devenit tatuatorul principal, astfel că i-a fost alocat un ofițer SS pentru a-l supraveghea în timp ce își desfășura activitatea.

Tatuatorul a ajutat evreii din lagăr cu medicamente și alimente 

Datorită rolului său, i s-au oferit rații suplimentare și a mâncat într-o clădire administrativă. De asemenea, a dormit într-o cameră singur, în loc să doarmă într-o baracă aglomerată în condiții îngrozitoare. Și când nu existau noi prizonieri de tatuat, i se dădea timp liber.

Schimba pietre prețioase furate din comorile naziste pentru mâncare și medicamente pentru oamenii care aveau cea mai mare nevoie de ele.

S-a îndrăgostit de cea pe care a fost nevoit să o tatueze cu numărul groazei 

Lali a cunoscut-o pe Gita în iulie 1942 când aceasta a fost prezentată în fața lui. S-a îndrăgostit pe loc de ea, în timp ce îi tatua numărul de încarcerare pe braț, așa cum chiar el avea să mărturisească, decenii mai târziu. 

Lali și Gita, alături de fiul lor Gary
Foto: DailyMail

Cu ajutorul gărzii personale SS, Lali a reușit să-i trimită scrisori. Aceste scrisori au dus la vizite în afara blocului ei din Birkenau. De asemenea, i-a trimis rații suplimentare de mâncare și a reușit să o mute într-un post de lucru mai bun.

Cei doi au fost despărțiți, dar s-au reunit într-un final 

În 1945, naziștii au început să forțeze prizonierii să meargă în marșuri ale morții către alte lagăre, pe măsură ce rușii se apropiau, în timp ce Germania se îndrepta spre înfrângerea în război. Atunci Lali și Gita au fost separați când ea a fost trimisă departe.

Lali a părăsit și el lagărul și s-a întors în orașul său natal Krompachy, în Cehoslovacia. Destinul însă nu i-a vrut separați.  In mod incredibil, cei doi s-au reîntâlnit când Gita a apărut în fața calului și căruței lui Lali.

Lali și Gita s-au căsătorit în 1945
Foto: DailyMail

Lali se îndrepta spre Bratislava – punctul de intrare pentru supraviețuitorii care se întorceau acasă – pentru a o căuta. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să o ceară în căsătorie, iar ea a acceptat.

Povestea de iubire dintre Lali și Gita a durat toată viața 

După ce s-au căsătorit, cuplul a emigrat în Australia în 1949 și au construit o afacere în domeniul textilelor. Fiul lor, Gary, s-a născut în 1961. Lali și-a ținut povestea secretă timp de decenii pentru că se temea că va fi văzut ca un colaborator nazist.

Lali și Gita au rămas împreună pentru tot restul vieții
Foto: DailyMail

Abia după ce soția lui a murit în 2003 s-a simțit capabil să povestească ce s-a întâmplat cu el și cu Gita. Așa a ajuns să-și spună întreaga poveste lui Heather Morris, fost asistent social. Lali nu a rezistat mai mult de trei ani fără scumpa sa Gita, astfel că s-a stins și el în 2006, după ce a terminat de spus istoria vieții sale și a celei pe care a iubit-o atât de mult. 

Povestea lor de iubire a devenit un fenomen mondial 

Heather Morris a dus povestea mai departe și a publicat romanul „Tatuatorul de la Auschwitz” în 2018, devenind un fenomen mondial ce a captivat milioane de cititori. Cartea s-a bazat pe mărturia lui Lali, care a tatuat numere de prizonieri pe sute de mii de deținuți trimiși la Auschwitz în Polonia ocupată de naziști.

O adaptare Sky Showtime a romanului lui Morris este lansată săptămâna aceasta. Seria, care are șase episoade, îi are în rolurile principale pe Jonah Hauer-King și Harvey Keitel în rolul lui Lali, în timp ce actrița poloneză Anna Próchniak o interpretează pe Gita.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre