Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea camerei secrete a lui Michelangelo, o bijuterie ascunsă a Renașterii

Povestea camerei secrete a lui Michelangelo, o bijuterie ascunsă a Renașterii
Descoperită în 1975 sub Sagrestia Nuova delle Cappelle Medicee din Florența, camera secretă a lui Michelangelo, o bijuterie a Renașterii, a reaprins interesul pentru lucrările mai puțin cunoscute ale marelui artist.

Camera secretă a lui Michelangelo, considerată o bijuterie ascunsă a Renașterii, oferă o privire în lumea unuia dintre cei mai mari artiști ai lumii. În acest salon impresionat, se intră doar pe bază de rezervare.

Se acceptă doar grupuri de patru persoane și maxim 100 de vizitatori pe săptămână. Fiecare vizită se face doar cu personalul de securitate al muzeului și durează un sfert de oră.

Cum a fost descoperită camera secretă a lui Michelangelo

În noiembrie 1975, se căuta o nouă ieșire potrivită pentru muzeu. Directorul de atunci al locației, Paolo Dal Poggetto, l-a însărcinat pe restauratorul Sabino Giovannoni să curețe un coridor îngust de sub absida Sacristiei Noi.

Micuța încăpere, lungă de 10 metri, lată de trei metri și înaltă de doi metri și jumătate, a fost folosită pentru depozitarea cărbunelui până în 1955. De atunci a rămas sigilată, sub o trapă acoperită de dulapuri, mobilă și furnituri stivuite.

Michelangelo s-a refugiat în acest loc în 1530

Îndepărtând două straturi de tencuială, Giovannoni a descoperit mai multe figuri desenate cu cărbune pe pereți, care au fost atribuite în mare parte lui Michelangelo. Teoria sa era că au fost realizate în timp ce artistul se refugiase în acest spațiu, în 1530, când starețul din San Lorenzo, Giovan Battista Figiovanni, l-a ascuns de furia Papei Clement al VII-lea.

Clement se supărase pentru că artistul (în perioada în care familia Medici fusese alungată din oraș) fusese supraveghetor al fortificațiilor orașului pentru guvernul republican (1527-1530).

Michelangelo a obținut iertarea după aproximativ două luni, când a devenit liber și și-a reluat îndatoririle în Florența până când a părăsit orașul pentru Roma, în 1534.

Lucrările sunt încă subiectul unor dezbateri academice

Povestea camerei secretă a lui Michelangelo. E considerată o bijuterie ascunsă a Renașterii. Foto
Camera secretă a lui Michelangelo

Specialiștii au emis o teorie potrivit căreia artistul a folosit pereții pentru a „schița” unele dintre proiectele sale, respectiv picioarele lui Giuliano de’ Medici, duce de Nemours, și detalii despre capul lui Laocoön. Lucrările sunt încă subiectul unor dezbateri academice.

„Finalizarea lucrărilor la noua ieșire și adaptările pentru alinierea Muzeului Capela Medici la normele de siguranță permit deschiderea camerei secrete a lui Michelangelo.

Un loc fascinant, extrem de delicat din cauza amplasării spațiului îngust din muzeu și a necesității de a proteja desenele în cărbune care se găsesc pe pereți”, a declarat directorul general al muzeelor din Italia, Massimo Osanna.

Accesul la camera secretă

S-a decis ca în camera secretă să nu intre mai mult de patru vizitatori odată, din cauza necesității de a alterna perioadele de expunere la lumina LED cu perioade lungi de întuneric. Temperatura și umiditatea stabile sunt esențiale pentru protejarea artefactelor valoroase, iar Opificio delle Pietre Dure efectuează o monitorizare extinsă.

În camera secretă a lui Michelangelo nu este permisă fotografierea cu bliț, iar vizitatorii trebuie să discute în liniște pentru a respecta atmosfera remarcabilă. Având în vedere scara îngustă de acces în cameră, aceasta nu este în prezent accesibilă vizitatorilor cu handicap sau, din motive de siguranță, copiilor sub zece ani ani.

Sursă foto: www.theflorentine.net

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre