Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea necunoscută din spatele arborilor de pantofi. Ce legende ciudate s-au țesut

Povestea necunoscută din spatele arborilor de pantofi. Ce legende ciudate s-au țesut
Fenomenul total neobișnuit al atârnării pantofilor în pomi se spune că ar fi început în America de Nord în timpul Marii Crize Econmice, cunoscută ca și Marea Depresiune.

Pentru că situația economică era dezastruoasă și oamenii nu-și permiteau să facă nici un fel de cumpărături, cei care aveau mai multă încălțăminte obișnuiau să atârne uneori perechi în copaci, pentru ca sărmanii să-i ia și să-și încalțe picioarele.

După ce Marea Depresiune s-a sfârșit, tradiția s-a păstrat. În acea perioadă, America a fost implicată în mai multe războaie, iar soldații își legau cizmele militare și le aruncau în copaci pentru a transmite un mesaj: „Am terminat; e timpul pentru un nou capitol.”.

Fenomenul s-a extins în toată lumea

Deși nu s-a aflat cum s-a întâmplat, atârnatul pantofilor în pom, devenit un adevărat fenomen, s-a extins și pe alte continente.

Așa se face că au fost găsiți arbori plin cu pantofi din Hawaii în Marea Britanie, Africa de Sud, Australia, Țările de Jos, Germania până în Orientul Mijlociu, China, Rusia sau alte locuri unde nimeni nu s-ar aștepta.

Povestea criminalului

Există și multe legende care s-au țesut în jurul acestui fenomen ciudat. Potrivit unei vechi legende din spatele unui arbore cu pantofi din Salem, Michingan, un criminal în serie ar fi omorât multe persoane, iar pantofii victimelor sale obișnuia să le pună într-un pom.

Pentru a ști cu exactitate câte vieți a luat. Pe de altă parte, conform informațiilor oferite de Toronto Sun, în Marea Britanie și Europa, arborii cu pantofi sunt considerați „un fel de ritual de fertilitate”.

Într-un ghid online al destinațiilor inedite „Roadside America”, se specific că arborii cu pantofi nu sunt altceva decât „un ritual ciudat al localnicilor plictisiți”. În schimb însă, ziarul The Record susține că arborii cu pantofi sunt „transmiși din generație în generație”.

Din păcate, unul dintre cei mai mari arbori cu pantofi, cel din Beaver, Arkansas, a fost doborât de vânturile puternice cu ani în urmă. Nici cel din Priest Lake din Idaho nu a scăpat. Acesta a fost incendiat în mod misterios în anul 2010, iar pompierii au descoperit pantofi care datau din anii 1940.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre