„Pistolarul” din Carpați și-a adjudecat medalia de aur la Jocurile Olimpice. A fost de departe mai tare decât turcul Yusuf Dikeç, care a uimit audiența și arbitrii cu dezinvoltura cu care s-a prezentat în concurs. A tras fără ochelari sau căști de protecție, cu mâna liberă în buzunar. Cum spuneam, nu turcul de acum e cel mai tare trăgător din istoria Jocurilor Olimpice, ci un român.
Pistolarul din Carpați trăgea ca în filmele cu spioni
Sportivul român Sorin Babii a devenit campion olimpic medaliat cu aur la Jocurile de la Seul din 1988. A câștigat aurul olimpic într-un mare stil. Toți cei care l-au văzut au fost de acord că s-a prezentat ca un trăgător de elită din filmele cu James Bond.
Născut pe 14 noiembrie 1963 în Arad, Sorin Babii este un simbol al tirului românesc. Este unul dintre cei mai mari trăgători de tir ai țării, având o carieră excepțională cu remarcabile succese olimpice, internaționale, europene și naționale. El a început practica tirului la vârsta de 13 ani. Mai târziu, ca adult, a ales o profesie conexă, devenind militar. În prezent are gradul de locotenent colonel în rezervă în cadrul MApN.
Mai mult, după retragerea din competiții, Sorin Babii a devenit antrenor, contribuind la dezvoltarea noilor generații de trăgători. De asemenea, între 2010 și 2019, a fost președintele Federației Române de Tir, promovând și organizând tirul sportiv în România. Pentru meritele sale deosebite, Sorin Babii a fost decorat în anul 2000 cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor, recunoaștere a contribuțiilor sale excepționale la sportul românesc și la promovarea imaginii României pe plan internațional.
Șase Jocuri Olimpice în carieră
Sorin Babii a reprezentat România la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Pentru sportul românesc e un alt record remarcabil. Doar atleta Lia Manoliu l-a egalat. Ea a fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Olimpiadei. Din cele șase participări ale sale, Sorin Babii a adus acasă două medalii importante. La Olimpiada de la Los Angeles din 1984, prima la care a participat, a terminat pe locul 11 la proba de pistol liber 50 m.
Se poate spune că la acea competiție doar s-a „antrenat”, și-a făcut „mâna”. Au urmat Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, unde nu a avut nicio ezitare. A câștigat medalia de aur la proba de pistol liber 50 m, învingând 43 de concurenți din 31 de țări.
Într-un interviu din 2018, pentru Agerpres, Sorin Babii a rememorat triumful din 18 septembrie 1988. „Satisfacția când ți se cântă imnul este supremă. Pentru că ai obținut cel mai râvnit titlu, de aceea Jocurile Olimpice reprezintă competiția supremă. Sunt fericit și mulțumit că am pus și eu o cărămidă la imaginea României”, a declarat celebrul sportiv. Apoi, peste patru ani, a făcut valuri la Jocurile Olimpice din Barcelona, în 1992. Atunci a obținut medalia de bronz la aceeași probă, fiind liderul competiției până la ultimul cartuș.
Palmares de elită, internațional și european
Sorin Babii a tras în cariera sa sportivă peste 300.000 de cartușe. La nivel național, Sorin Babii a dominat competițiile de tir, câștigând multiple titluri de campion național.
Pe lângă succesele olimpice, Babii a cucerit numeroase medalii la competițiile internaționale și europene.
Medalii de aur:
1988: Jocurile Olimpice de la Seul – pistol liber
1989: Campionatul European de la Copenhaga – pistol 10 m
1995: Campionatul European de la Zürich – pistol liber
1999: Cupa Mondială de la Seul – pistol liber
2005: Balcaniada de Tir de la Iași – pistol 10 m
Medalii de argint:
1985: Campionatul European de la Osijek – pistol liber
1987: Campionatul European de la Lahti – pistol liber
1992: Campionatul European de la Budapesta – pistol 10 m
1995: Campionatul European de la Zürich – pistol liber (echipa)
1997: Campionatul European de la Varșovia – pistol 10 m (echipa)
2002: Cupa Mondială de la Sydney – pistol 50 m
Medalii de bronz:
1989: Campionatele Mondiale de la Sarajevo – pistol 10 m
1990: Campionatele Europene de la Arnhem – pistol 10 m
1991: Campionatele Mondiale de la Savanger – pistol 10 m
1992: Jocurile Olimpice de la Barcelona – pistol liber 50 m
1997: Campionatele Europene de la Varșovia – pistol 10 m
1999: Campionatul European de la Arnhem – pistol 10 m
1999: Cupa Mondială de la München – pistol 50 m
2002: Cupa Mondială de la Sydney – pistol 10 m
2004: Concursul de Plzeň (Cehia) din calendarul Cupei Mondiale.
Sursa foto: Facebook, Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook