Încă de la începutul relației, în tinerețea lor timpurie, au simțit că au foarte multe lucruri în comun. „Stră-străbunica mea a fost amanta stră-stră-străbunicului tău. Simt că avem ceva în comun”, i-ar fi spus Camilla lui Charles la prima lor întâlnire. Cu siguranță știa, din familie, povestea scrisorilor de amor dintre aceasta și regele Edward. Ulterior, după ce Camilla a rămas apropiată lui Charles decenii la rând, au fost făcute multe comparații între actuala regină și stră-străbunica ei, Alice Keppel.
Situațiile de viață în care s-au aflat cele două chiar sunt comparabile. Nu doar pentru că ambele au fost amantele regilor, ci pentru că amândouă și-au asumat statutul, fiind extrem de îndrăznețe pentru vremurile în care au trăit.
Scrisorile de amor dintre stră-străbunica reginei Camilla și regele Edward
Stră-străbunica reginei Camilla, Alice Keppel a fost cu siguranță pregătită pentru luptă, așa cum ilustrează un episod remarcabil, dar puțin cunoscut de la începutul secolului trecut. Regele Edward al VII-lea și-a adorat amanta atât de mult încât i-a scris practic în fiecare zi, iar Alice și-a păstrat biletele picante de dragoste legate în panglică în dormitorul ei.
Acolo și-a imaginat ea că scrisorile înflăcărate erau ferite de ochii intrușilor. Dar apoi, într-o zi din anul 1903, dezastrul s-a petrecut.
„S-a întors acasă la miezul nopții într-o zi de la sfârșitul lunii mai, pentru a găsi doi spărgători în dormitorul ei, gata să plece cu bijuterii în valoare de 5.000 de lire sterline”, a scris The Morning Post în 1903. În prețurile de astăzi, bijuteriile ar valora 500.000 de lire sterline.
„Doamna Keppel a chemat un soldat care i-a atacat pe hoți pe scări. Hoții l-au doborât și au ajuns la ușa din față, dar au găsit-o încuiată. Doamna Keppel i-a urmărit pe hoți până la ușă și le-a atras atenția că le era imposibil să scape. Bărbații au așteptat apoi în liniște sosirea poliției”, mai este notat în articolul citat de Daily Mail.
Bijuteriile au fost furate pentru a masca mobilul jafului
Însă intrușii de pe strada Grosvenor nu urmăreau bijuteriile, ci ceva mai prețios. Aceștia aflaseră despre scrisorile trimise zilnic de rege amantei sale și „credeau că misivele unui personaj exaltat erau păstrate într-un recipient din dormitorul doamnei Keppel, iar planul lor era să ducă acest seif în miniatură și tot conținutul său.
Deși în percheziția lor hoții au răscolit fiecare sertar și dulap din cameră, articolele pe care le-au confiscat și care au fost găsite asupra lor (n.r. – bijuteriile) au fost luate fără a ține cont de valoare – ci pentru a ascunde adevăratul mobil al jafului”, mai arată sursa citată. Hoții, informați bine, voiau să pună mâna pe scrisorile de dragoste, pentru șantaj.
Stră-străbunica reginei Camilla, supranumită „La Favorita”
La momentul spargerii, regele și Alice Keppel erau amanți deja de cinci ani – un fapt cunoscut reginei Alexandra și tolerat fără tragere de inimă. Regele Edward al VII-lea era atât de consumat de pasiune încât îi scria amantei sale – supranumită „La Favorita”, deoarece regele avusese și alte numeroase amante – aproape în fiecare zi.
Ea îl iubea și în îndeplinea toate dorințele. Bârfitorii vremii nu a putut trece cu vederea relația. E de notorietate o frază menționată într-un text acid, care vorbea despre relația regelui cu amanta sa: „Ea a ascultat cu nerăbdare și a stat la fel”. În Londra, bârfele despre „La Favorita” deveniseră larg răspândite – iar când regele Edward mergea la teatru, mulțimea striga: „Unde este Alice? Unde e Alice!”
Totuși, restul țării nu știa nimic, deoarece acest secret deschis la nivel de bârfe nu fusese niciodată menționat în presă. Probabil că dacă intrușii ar fi reușit în complotul lor, relația tumultoasă a regelui Edward cu Alice ar fi fost aruncată în aer – distrugându-i femeii reputația în societatea politicoasă a epocii, a cărei regulă nr. 1 era „Nu fi niciodată descoperit”.
Regele Edward s-a îngrijit de bunăstarea amantei inclusiv pe patul de moarte
Prin urmare, aventura lor era cunoscută, dar, oficial, nu a fost niciodată publică, spre deosebire de descendenții lor mai puțin norocoși Charles și Camilla.
Îndrăgostiții făceau o călătorie anuală la Biarritz, unde francezii o tratau pe Alice ca și cum ar fi fost ea însăși regina-împărăteasă. Alice Keppel a fost alături de regele Eduard când acesta a murit în patul său din Palatul Buckingham în 1910 – plângând isteric în timp ce un plic umplut cu bancnote de suveranul muribund, ca să se asigure că, după moartea sa, amanta nu va avea greutăți financiare sau probleme, o aștepta alături.
Această plată pare să fi fost un cadou unic la vedere. Totuși, pe durata relației lor, regele i-a cerut bancherului Sir Ernest Cassel să-i „gestioneze investițiile” – adică i-a dat bani care au fost apoi investiți în numele amantei. Cu alte cuvinte s-a îngrijit cât se poate de elegant să își întrețină financiar marea iubire, din umbră.
În anii care au urmat morții regelui, Alice, care a murit în 1947, s-a retras la Florența, în somptuoasa Villa Ombrellino, luând cu ea scrisorile explozive. Strănepoata ei, Camilla, a vizitat vila goală nu cu mult timp în urmă, când se afla într-un turneu în Italia, și a recunoscut cu tristețe că și-ar fi dorit să nu fi fost vândută. Este posibil ca scrisorile să fi fost în cele din urmă distruse. Fiica lui Alice Keppel, Violet Trefusis (care a devenit iubita scriitoarei Vita Sackville-West) a fost cunoscută pentru gesturi de ștergere a trecutului în acest fel.
Sursa foto. Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook