Nishimura Mako este o femeie micuță, cu vârsta în jur de cincizeci de ani, părul lung și un chip delicat. La o privire mai atentă se observă însă cu ochiul liber că nu este o japoneză tradițională.
Este tatuată pe gât și mâini, iar degetul mic îi lipsește. Și nu este de mirare, căci acestea sunt semne de afiliere cu yakuza, iar Nishimura este singura femeie primită în rândurile temutei organizații criminale.
Rolul soțiilor în yakuza
Yakuza este dominată de bărbați, iar femeilor le sunt atribuite doar roluri informale. De obicei, o femeie implicată în yakuza poate fi o „anesan”, adică soția unui șef care are grijă de afiliații tineri și acționează ca și mediator între aceștia și soțul ei.
Soțiile și partenerele membrilor susțin grupul prin activități conexe. Unele ajung să gestioneze cluburi deținute de yakuza sau să se ocupe de traficul de droguri.
Într-un interviu acordat acum ceva timp, Nishimura a spus că, atunci când s-a implicat în yakuza la 20 de ani, a preluat ambele roluri și s-a ocupat atât de gestionarea de cluburi, cât și de traficul de droguri.
Doar că ea a mers mai departe – Nishimura este singura femeie care a participat vreodată la ceremonia „sakazuki”, în care se schimbă cupe de sake, ritual ce confirmă afilierea oficială la un grup yakuza.
Copilăria strictă și drumul spre yakuza
Născută într-o familie strictă de oficiali guvernamentali, copilăria lui Nishimura a fost dură. Amintirile ei se învârt în jurul tatălui autoritar și a bățului de bambus pe care îl folosea acesta pentru a o disciplina.
În gimnaziu, a simțit nevoia să scape de sub jugul familiei, așa că s-a împrietenit cu colegi rebeli și, în cele din urmă, cu bandele de motocicliști (bōsōzoku), care au învățat-o să se lupte.
Această tendință de rebeliune a condus-o către un tânăr membru yakuza, care a luat-o sub aripa sa și i-a arătat cum să colecteze bani de protecție, să rezolve dispute, să se implice în șantaj și să recruteze fete pentru prostituție.
O bătaie i-a schimbat viața
Viața ei a luat o întorsătură neașteptată când, într-o noapte, a primit un telefon: prietenul ei era implicat într-o bătaie și avea nevoie de ajutor. A alergat să-l salveze și, folosindu-se de o bâtă, a transformat scena într-o baie de sânge.
Întâmplarea i-a atras atenția șefului grupului local yakuza, care a chemat-o la biroul său.
„Chiar dacă ești femeie, trebuie să devii yakuza”, i-a spus bărbatul micuței femei.
Până atunci, fusese de mai multe ori în centre de detenție pentru minori, iar familia ei renunțase să o mai salveze. A acceptat invitația șefului și a început să trăiască viața riguroasă a unui ucenic yakuza. S-a alăturat altor recruți bărbați, efectuând sarcini zilnice și, în cele din urmă, participând la activitățile criminale ale grupului.
Și-a tăiat singură degetul
În cele din urmă, a trecut prin ceremonia „sakazuki” îmbrăcată într-un kimono bărbătesc și a jurat dedicarea întregii ei vieți căii yakuza.
Ca membru al grupării, a condus afaceri de prostituție și trafic de droguri, a colectat datorii și a mediat conflictele între grupuri rivale. Când și-a tăiat propriul deget mic pentru a-și cere scuze pentru o greșeală colectivă într-un ritual cunoscut sub numele de „yubitsume”, și-a dat seama că avea un talent pentru asta.
Membrii care nu puteau să își amputeze singuri degetul, o rugau pe Nishimura să o facă în locul lor. Astfel, japoneza și-a câștigat porecla de „maestrul tăierii degetelor”.
Problemele cu dependența de droguri
Dar deziluzia a apărut când Nishimura a ajuns la treizeci de ani, deoarece metamfetamina devenise principala afacere a grupului, iar dependența ei începea să îi afecteze grav viața.
A fugit din yakuza, dar a continuat să-și conducă afacerea cu metamfetamină în mod independent. În acel moment a început o relație cu un membru al unui grup rival, iar o sarcină a determinat-o să rupă legăturile cu lumea yakuza în schimbul unei vieți liniștite în care să-și crească copilul.
A divorțat și a pierdut custodia celor doi copii
Dar, în ciuda eforturilor ei, trecutul ei în yakuza – marcat de tatuaje – a împiedicat-o să obțină un loc de muncă obișnuit. S-a căsătorit cu tatăl copilului, acum un șef yakuza și s-a întors la afaceri de prostituție și trafic de droguri.
După a doua sarcină, certurile cu soțul ei au devenit din ce în ce mai violente. În cele din urmă au divorțat, iar el a obținut custodia celor doi fii.
S-a reîntors în vechiul ei grup, dar dependența de metamfetamină îl schimbase total pe șeful pe care îl adora. Astfel, la doi ani de la revenire, a plecat definitiv din grupare.
Viața după crimă
Nishimura a trăit ca un yakuza bărbat și s-a retras ca unul. Și-a găsit un loc de muncă în industria demolărilor și o casă modestă unde trăiește acum singură. Duce o viață liniștită, încercând să fie acceptată de comunitate și să ajute pe alții.
Cu ajutorul domnului Fujimoto, fost yakuza și el, conduce și o filială a „Gojinkai”, o organizație de caritate dedicată oferirii de locuințe și ajutor pentru foști membri yakuza, foști deținuți și dependenți.
Respectul câștigat într-o lume a bărbaților
Nishimura Mako insistă că ceea ce i-a adus respect într-o lume dominată de bărbați a fost capacitatea sa de a fi violentă.
„Eram foarte bună la lupte, nu am pierdut niciodată împotriva unui bărbat”, spune micuța japoneză. Dar Nishimura nu dorește să fie un simbol feminist: nu a fost intenția ei să spargă stereotipurile de gen sau să ajungă cunoscută drept singura femeie yakuza.
Au existat și alte femei care, deși nu au fost afiliate oficial, au avut un impact semnificativ în istoria yakuza. Dar niciuna nu a mers atât de departe precum Nishimura, devenind membru deplin cu degetul mic tăiat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook