Simona Ionescu / Redactor Șef

Regina a murit cu cel mai drag obiect al său: inelul de logodnă primit de la prințul Philip. Gândul că îl va reîntâlni în viața de apoi i-a adus alinare

Regina a murit cu cel mai drag obiect al său: inelul de logodnă primit de la prințul Philip. Gândul că îl va reîntâlni în viața de apoi i-a adus alinare
Durere și fiori. Ultima zi din viața Reginei Elisabeta a II-a a încheiat un capitol istoric. Moartea sa a a fost ca un final de roman sau un scenariu de film.

Credința Reginei că într-o zi ea și prințul Philip „se vor reuni” a liniștit-o pe patul de moarte. Pe deget a purtat în permanență inelul de logonă oferit de acesta, un obiect atât de drag ei.

Moartea reginei Elisabeta a II-a a fost anunțată la vârsta de 96 de ani, punând capăt celei mai lungi domnii a unui monarh britanic

Trecerea în neființă a Majestății Sale vine la 17 luni după ce soțul ei, Prințul Philip, a murit în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani

Membrii familiei s-au adunat alături de monarhul britanic la reședința sa scoțiană de la Balmoral, în timpul ultimelor sale ore, iar națiunea este acum pregătită pentru o perioadă de doliu de zece zile înainte de înmormântarea sa.

O iubire ca-n povești – regina s-a consolat știind că se vor reuni în moarte

La fel ca toate marile povești de dragoste, cea a reginei și a prințului Philip a avut un mare început. O prințesă în vârstă de 13 ani a întâlnit un tânăr ofițer de marină chipeș și, în ciuda vârstei sale fragede, s-a îndrăgostit până peste cap.

Prințesa era Elisabeta, fiica regelui George al VI-lea și moștenitoare a tronului britanic. Cadetul de marină în vârstă de 18 ani era Prințul Philip al Greciei și Danemarcei.

Din acea zi, Elisabeta a fost „femeia unui singur bărbat”. După cum avea să spună mai târziu un prieten: „Nu s-a uitat niciodată la altcineva. A fost îndrăgostită de la început’.

Elisabeta și Philip

Sentimentele lui erau la fel de puternice. Într-o scrisoare adresată noii sale soacre după nunta lor din 1947, el a scris: „Lilibet este singurul „lucru” din această lume care este absolut real pentru mine”.

Această iubire profundă și neclintită a stat la baza unei căsnicii care a durat 73 de ani și a stat la baza monarhiei britanice moderne. Ea s-a încheiat doar cu moartea Ducelui de Edinburgh, în aprilie 2021.

La momentul respectiv, regina a repetat discursul rostit pentru prima dată la aniversarea nunții lor de aur, pentru a încerca să încapsuleze tot ceea ce a însemnat soțul ei pentru ea.

‘El a fost, pur și simplu, forța și sprijinul meu în toți acești ani, iar eu, și întreaga sa familie, și această țară și multe alte țări, îi datorăm o datorie mai mare decât ar putea el să pretindă vreodată sau decât vom ști vreodată’.

În ultima fotografie cu Regina, realizată în urmă cu două zile, în momentul în care a invitat-o pe Liz Truss la Castelul Balmoral, amajestatea sa purta inelul simbol al iubirii. Nu l-a scos niciodată de pe deget.

Scrisori de dragoste

Philip a servit în Marina Regală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a luptat activ împotriva forțelor germane, italiene și japoneze.

Prințul Philip născut

Primii ani de viață ai prințului grec au fost, de asemenea, marcați de convulsii – a scăpat din țara sa natală când era bebeluș, fiind ascuns într-un pătuț improvizat dintr-o cutie de portocale.

Astfel, cuvintele sale au fost pline de semnificație atunci când i-a spus prințesei Elisabeta, în 1946, cum dragostea sa pentru ea a făcut ca toate luptele din trecut – și ororile prin care lumea tocmai trecuse – să pară banale prin comparație.

El a scris: „Faptul că am fost cruțat în război și am asistat la victorie, că mi s-a dat șansa de a mă odihni și de a mă readapta, că m-am îndrăgostit complet și fără rezerve, face ca toate problemele personale și chiar și cele ale lumii să pară mici și neînsemnate”.

Cu trei ani înainte, Philip petrecuse Crăciunul la Castelul Windsor.

Prințesa Elisabeta era, se spune, animată într-un mod „pe care niciunul dintre noi nu-l mai văzuse vreodată”, a scris guvernanta ei, Marion Crawford.

Scriindu-i după ce a revăzut-o în iulie, Philip a scris despre „simpla plăcere de a se bucura de plăcerile și distracțiile familiei și sentimentul că sunt binevenit să le împărtășesc.

‘Mă tem că nu sunt capabil să exprim toate acestea în cuvinte potrivite și cu siguranță sunt incapabil să vă arăt recunoștința pe care o simt’.

În același an, el și-a cerut scuze pentru ‘obrăznicia monumentală’ de a se prezenta la Palatul Buckingham neinvitat.

‘Cu toate acestea, oricât de împăcat m-aș simți, există întotdeauna o voce mică care continuă să spună „Nimic nu se riscă, nimic nu se câștig㔑, a scris el. ‘Ei bine, am îndrăznit, și am câștigat un timp minunat’.

Iar într-o scrisoare adresată reginei mamă la două săptămâni după nunta sa cu prințesa Elisabeta, în noiembrie 1947, Philip și-a exprimat viziunea asupra timpului petrecut împreună.

El a spus: „Lilibet este singurul lucru din această lume care este absolut real pentru mine și ambiția mea este să ne mânuiesc pe amândoi într-o nouă existență combinată care nu numai că va fi capabilă să reziste șocurilor îndreptate asupra noastră, dar va avea și o existență pozitivă pentru binele… Să o prețuiești pe Lilibet?

‘Mă întreb dacă acest cuvânt este suficient pentru a exprima ceea ce este în mine. Îți prețuiești simțul umorului, urechea muzicală sau ochii?

‘Nu sunt sigur, dar știu că îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ele și astfel, cu multă umilință, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru Lilibet și pentru noi’ – Prințul Philip

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre